גם כשהדרום בוער, וטילים אזעקות זולגים לגוש דן, הצפון והגליל שקטים ונותנים לאנשים מפלט מחרדות וחוויות היומיום. משפחת דאצ'בסקי יצא לגן הלאומי תל קדש, כדי להתרשם מהמסלול וכדי להתחקות אחרי קבריהם של קבר דבורה הנביאה וברק בן אבינועם.
את ימי המלחמה בדרום ניצלנו כדי לצאת אל הצפון הפסטורלי והשקט אל תל קֶדֶשׁ. שם המקום הגיע מהשם הערבי "תל קדס" כפי שנהגו התושבים המקומיים לכנותו, והוא גן לאומי בהרי נפתלי שבגליל העליון המזרחי, כשלושה ק"מ מערבית למצודת כ"ח. הגן מכיל שני אתרים: תל קדש שמדרום – מערב לכביש הצפון אליו נשאנו את פנינו, והמבנה הרומאי שמצפון מזרח לכביש. התל הוא הגדול והמרשים, בתילי הגליל העליון. למרגלות התל נובע עין קדש.
הרי נפתלי משתרעים בגליל העליון המזרחי, ואחת הנקודות המרתקות באזור זה מגיע בדמות גן לאומי תל קדש. כאן, באחד התלים הגדולים באזור זה של הגליל, ראוי להיזכר בעיר המבוצרת קדש שפעלה בשטחו של שבט נפתלי. כפי שבוודאי אתם זוכרים, היו כמה ערים בשם זה, ולכן המקום שבו אתם מטיילים כיום נבדל מהאחרות, וכונה "קדש בגליל בהר נפתלי". יותר ספציפי מזה לא תמצאו בגליל כולו.
תל קדיס מזוהה כמקומה של העיר "קדש בגליל בהר נפתלי" המוזכרת בספר יהושע כאחת מערי המקלט המיועדים לרוצחים בשגגה: ”וַיַּקְדִּשׁוּ אֶת קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל בְּהַר נַפְתָּלִי וְאֶת שְׁכֶם בְּהַר אֶפְרָיִם, וְאֶת קִרְיַת אַרְבַּע הִיא חֶבְרוֹן בְּהַר יְהוּדָה. וכעיר לויים: ”וּמִמַּטֵּה נַפְתָּלִי אֶת עִיר מִקְלַט הָרֹצֵחַ אֶת קֶדֶשׁ בַּגָּלִיל וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת חַמֹּת דֹּאר וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ וְאֶת קַרְתָּן וְאֶת מִגְרָשֶׁהָ, עָרִים שָׁלֹשׁ”.
למרות שאין על כך שום תיעוד בספרים הקדושים או במסורת המקובלת, יש המייחסים את המקום שבתל קדש שגליל העליון, לקבר דבורה הנביאה וברק בן אבינועם. חובבי היסטוריה רבים משייכים קברים נוספים במתחם לחבר הקיני, ויעל אשת חבר הקיני. ואכן, במקום יש ארונות קבורה יפים עם עיטורים ומכסים. אולם בין העצים יש שרידי מבנה מאוזילאום עתיק, ומקובל לומר כי הקברים שם.
כאמור, ברחבי האתר ובעיקר ליד המעיין פזורים ארונות קבורה גדולים, ותושבי האזור השתמשו בהם כשוקת לצאן. ארונות הקבורה, הנקראים סרקופגים כוללים גם מכסי אבן הגדולים. לפי ההיסטוריון, יוסף בן מתתיהו, טיטוס קבע בקדש את מחנהו לקראת צאתו לקרב ביוחנן מגוש חלב. וכך, לפני למעלה מעשור, התנהלו באתר חפירות ארכיאולוגיות על ידי חוקרים מאוניברסיטת מישיגן במסגרתן נחשף מבנה מנהלי פרסי ומעליו מבנה יווני גדול. המבנה ננטש בתקופת מרד החשמונאי, אך שב לפעילות.
המסלול רצוף בפינות נהדרות תחת עצי אלה אטלנטית, ואפילו תעלות קשר מימי מלחמת העצמאות להשלמת התמונה. בחודשים אלו, דמדומי האביב יקבלו את פניכם פרחי חרצית, ואירוס ארם נהריים – גיאופיט יפהפה הפורח בסגול מדהים. לאחר הסיור בחלק המוסדר של הגן הלאומי, חצינו בזהירות את הכביש, אל חלקו ה"פראי" יותר של תל קדש, וגילינו שרידי מבנים נוספים מתקופות שונות. חשוב לציין כי אזור זה אינו מוסדר ואינו נגיש למתקשים בתנועה.
החל מלפני עשור, החלו קבוצות להגיע להתפלל בגן הלאומי תל קדש. אותם מתפללים טענו כי הם מזהים את האתר כמקום קבורתן של דבורה הנביאה ויעל אשת חבר הקיני כפי שהסברנו קודם. למרות זאת, אין בזיהוי זה אף ברכת רבנים ושום מסורת מבוססת. ההסתמכות היחידה היא במה שכתוב כי שניהם קבורות בעיר המקלט תל קדש, שעל פי הערכות נמצאת בכלל באזור טבריה.