דרך בורמה ונחל הראל. עם תחילת בין הזמנים ניסן ושעון הקיץ הארוך סוכם עם הישיבע-בוחרים בבית דאצ'בסקי על טיול אחר צהרים שלושה פעמים בשבוע לאחר השטייגען בישיבת בין הזמנים. | הַיּוֹם אַתֶּם יֹצְאִים בְּחֹדֶשׁ הָאָבִיב.
ימי האביב, בין הזמנים של חודש ניסן הם בדיוק הזמן בה מתעוררת משפחת דאצ'בסקי. הבחורים חוזרים מהישיבה ומנצלים את הזמן לטיולים ולעבודות הבית. סיכמנו שאם הם יסייעו ככל יכולתם בעבודות הבית במרץ ובקצב טוב, נוכל לצאת לצאת לשלושה טיולים שבועיים של אחרי צהריים של שעון קיץ ארוך, אותם נוכל לעשות לאחר ישיבת בין הזמנים הנערכת בשעות הבוקר.
וכך, מצאתי את עצמי יוצא לכיוון אזור בית שמש בתחילת כביש 38 במרחק כ-20 דקות נסיעה מירושלים וכ-35 דקות מהמרכז למסלול מיוחד קליל ויפהפה. הדרך, שאורכה כתשעה קילומטרים, יוצאת מחניון אשתאול הצמוד לכביש 44, פונה צפונה, חוצה את דרך בורמה ומגיעה לנווה שלום. לאורך הדרך הציבה קק"ל חניונים. הדרך מסומנת בסימון קק"ל שחור.
חניון אשתאול, הצמוד לכביש 44, משמש גם מבואת כניסה לשביל האופניים שסמנה קק"ל, המחבר את נמל תל אביב עם ירושלים. שביל האופניים מלווה בחלקו את הדרך המסומנת שחור. החניון סמוך לאיקאה, שיהיו כאלו שירצו לשלב אותה בסדר יומם בימי בין הזמנים ניסן וההיערכות לקראת פסח.
מהחניון, הדרך ממשיכה ועולה על פני משרדי קק"ל האזורי. משם מתחילה דרך העפר המסומנת בשחור. קצת מעבר, ניצב חניון הזיתים מצד ימין ובו עצי זית מטופחים ומתחתם שולחנות פיקניק מארחים. מפינת חמד זו המשכנו עוד כקילומטר עד לחניון בו הכשירה קק"ל מתקני שעשועים לילדים.
הדרך עדיין מסומנת שחור וממשיכה צפונה על פני צומת מסומנת בכחול ומיועדת למסלול ג'יפים עד למצפור שירי. המצפור, הוא בעצם נקודה יפהפייה ממנה יורדות מדרגות עץ למרפסת תצפית ובה ספסלים ושולחן המוצב בצל אורן. מכאן, צופה על עמק נחל שורק, הר כרמילה ורכס צרעה בו ביקרנו בשבוע שעבר.
נמשיך במסלול השחור צפונה בשביל נופים מיוחד. ניתן לצאת מהיער בדרך מסומנת ירוק, הפונה שמאלה למושב תעוז. כחצי קילומטר הלאה משם חוצה הדרך שלנו את דרך בורמה שהייתה בעבר דרך הכניסה מאזור המרכז לירושלים הבירה.
המקום גדוש באנדרטאות המנציחות חיילים שנפלו בקרבות הקמת ישראל, ובהן מצבת זיכרון מרגשת לשרידי שואה שנותרו יחידים מבני משפחותיהם ומסרו את חייהם ממש כדי שלאחיהם יהיה מקום בטוח לחיות בו.
ממצפה הראל קיים בית אבן ושחזור הדרך הקדומה. במקום הוקם מגדל תצפית המשמש את היערנים לראות מה הולך באזור. פונה מזרחה ומסתיימת בכביש 38 ליד מושב מסילת ציון. אורך הדרך ביער אשתאול כתשעה קילומטרים וחצי והיא מסומנת בצבע אדום.
לסיכום, המסלול יפה ונחשב בדרגת קושי קלה ומתאים לכל המשפחה, ולמרות שהבחורים רצו משהו מרוחק ומאתגר בדרום הרחוק הם נהנו במסלול זה מאוד. אם נותר לכם זמן, אפשר גם כן להתחיל בתוך הנוף ההררי המתחיל מהתצפית יפהפייה של מצפה הראל ולהמשיך לעבר דרך בורמה בין עצי החורש, ביערות הנטועים ובמטעים עד היישוב נווה שלום ואתר לטרון. מה שכן, במידה ואתם עושים את המסלול שימו לב להתרחק מן המנזר שבלטרון.
בדרך ללטרון, בעת חציית נחל נחשון אם ירד גשם לפני צאתכם לטיול, יש להיזהר מסכנת שקיעה. אחרי מעבר נחל נחשון וחציית הכביש הישן, דרך לטרון – ירושלים רצופה שרידי מבנים ואורחנים ולכן, יש להיזהר מבורות וכניסה למבנים ישנים.
סביב המבצר עמדות ומחפורות ירדניות ישנות ותצפית יפה אל שער הגיא. סיום המסלול בירידה מהמבצר לעבר נקודת המתנת האוטובוסים (כחול 9213). מסלול חשוף.
לנו נותר מעט זמן בסוף המסלול המקוצר, ויצאנו אל בית מרחץ מרשים בן כ-1600 שנה שהתגלה בחפירה ארכיאולוגית של רשות העתיקות, בעקבות עבודות של חברת "מקורות" לפני כעשור, ליד מושב תרום בשפלת יהודה. משרידי המבנה המפואר על עמודיו היפים נראה שבית המרחץ שימש בעלי אחוזה אמידים, או שהיה חלק מאורחן על דרך עתיקה.
מתאים לטיול במשך כל השנה.
כניסה למסלול כ- 4 שעות לפני החשיכה.
מצפה הראל והיער שמצפון לנווה שלום ובמקומות מוצלים לאורך המסלול.