כוכב הנופש

בחורף אבל לא בגשמים: הדאצ'בסקים עולים במעלה צרויה

בשמורת עין גדי יש מסלול אחד ומיוחד ששמו על שם אחותו של דוד המלך – צרויה. המסלול מטפס את הרמה היפהפייה וצופה על כל עמק ים המלח הפראי והקסום. משפחת דאצ'בסקי ממליצה כי ברגע שיהיה יום יבש וקריר לכו על "מעלה צרויה".

 

מעלה צרויה הוא מעלה בשמורת עין גדי, שבמדבר יהודה. גובהו 530 מטרים בערך, כאשר תחילתו התחתונה נמצאת מחוץ לחלקו העליון של קיבוץ עין גדי, וסופו העליון בפסגת הר צרויה, שבמצוק ההעתקים אשר מעל הקיבוץ.

ההליכה במעלה צרויה נחשבת קשה מאוד ומאתגרת. המעלה מתחיל בעליה מתונה ובמשך ההליכה, המדרון יהפוך תלול יותר ויותר. המעלה באורך של כשלושה קילומטרים, בקו אווירי זה הרבה פחות. חלקו הראשון של המעלה עשוי שכבת אבן רכה ובהמשך המעלה, שכבת האבן נהיית שכבת גיר קשה.

 

נציין כי פסגת הר צרויה היא הפסגה הגבוהה ביותר בשלוחת ההרים המזרחית ביותר התוחמת את נחל ערוגות מדרום. ולכן, מעלה צרויה הוא מעלה קשה  ותלול, שנמצא בצלעו הדרומית של נחל ערוגות, ומטפס למעשה מפתח קיבוץ עין גדי ועד לרמת המדבר.

שם ההר וכך גם שם המעלה, נקראו על שם אחותו של דוד המלך – צרויה. זאת ככל הנראה כיוון שעל פי המסורת ומדרשי חז"ל, דוד המלך התחבא במערה במעלה נחל דוד – מערת דודים, שהוא נחל האיתן השני בשמורת עין גדי.

 

חשוב לציין כי המסלול מיועד למיטיבי לכת בלבד. הטיפוס בשביל המיוחד נמשך למעלה משעה וכולו מלא בנופי מדבר קסומים ובנופי נווה המדבר שמספק לנו אזור עין גדי. במהלך העלייה, נפרש לעיני המטייל נופו של ים המלח וערוצו של נחל ערוגות.

מנקודה זו, שנקרא לה רמת המדבר, ניתן לרדת חזרה לנחל ערוגות, דרך מעלה האיסיים. המסלול עד כה היה מסומן בירוק, במפגש עם שביל נראה סימון כחול, נפנה ימינה ובמפגש הבא, עם שביל מסומן אדום, נפנה שוב ימינה בדרך היורדת אל הנחל.

 

אנחנו טיילנו בשביל בימים אלו, ימי החורף. זאת כמובן אחרי שבדקנו שלא יהיו שיטפונות והמסלול אינו רטוב. איננו ממליצים לטייל במהלך הקיץ ובימים חמים. ולמרות אזהרות הבטיחות החשובות תמיד נבהיר כי השביל בנוי היטב וקל לניווט בשטח.

זהו אחד המעלות הגבוהים בישראל. אז כאמור, הוא מתגבר על הפרשי גבהים של כ-530 מטר.  המסלול מחבר בין קיבוץ עין גדי מצד דרום לבמת המדבר, מעל הגדה הדרומית של נחל ערוגות. אורך מסלול ההליכה  בפועל, הוא שלושה קילומטרים

 

אז איך נגיע? נתחיל בכביש המוביל לקיבוץ עין גדי, לפני הכניסה לקיבוץ השביל המסומן בירוק המסלול מתחיל והוא עוקף את הקיבוץ מצד דרום ולאחר מכן מתחיל לטפס על ההר. הטיפוס מתון בהתחלה ותלול ככל שמתקדמים במעלה ההר.

לקראת סוף המסלול, השביל מתגבר על מצוק העתקים וקטע זה כולל אלמנטים הדורשים טיפוס ושימוש בידיים אך אין צורך בידע מקצועי בטיפוס או בציוד טיפוס כל שהוא. סוף המעלה בבמת המדבר על אוכף קטן בין הר צרויה מצפון לגבעה קטנה מדרום ובה תצפית מומלצת לים המלח.

כשמטיילים כאן, חשוב להכיר כי מצוק ההעתקים הוא רצף של צוקים המצוי בשוליים המערביים של בקע ים המלח – חלק הבקע הסורי אפריקני המשתרע מדרום טורקיה ועד לדרום מפרץ אילת. המצוק עובר מרכס רמים בצפון, דרך בקעת הירדן ועד מצוקי הרי אילת. מצוק ההעתקים מתבטא במיוחד באזור הזה, בקצה המזרחי של מדבר יהודה, ממערב לים המלח.

דברים שחשוב לדעת על מעלה צרויה

  • תחבורה ציבורית, יש עד קיבוץ עין גדי תחילת המסלול.
  • מיקום מעלה צרויה
  • המעלה מסומן בסימון שבילים ירוק
  • משך הטיפוס הוא כשעה ורבע – שעה וחצי.
מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך