הפסגה המכפרת

הפסגה המכפרת הצופה על הרי המדבר מזוהה בעיני רבים כהר העזאזל. | לקראת הימים הנוראים "כוכב הנופש" ממליץ לקוראיו לרדת מעט דרומה לראות את המקום בו הלבין "חוט השני", להתבודד מעט ולראות את פלאי התבל | אֶרֶץ גְּזֵרָה.

"וְסָמַךְ אַהֲרֹן אֶת שְׁתֵּי יָדָיו עַל רֹאשׁ הַשָּׂעִיר הַחַי וְהִתְוַדָּה עָלָיו אֶת כָּל עֲו‍ֹנֹת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאֶת כָּל פִּשְׁעֵיהֶם לְכָל חַטֹּאתָם וְנָתַן אֹתָם עַל רֹאשׁ הַשָּׂעִיר וְשִׁלַּח בְּיַד אִישׁ עִתִּי הַמִּדְבָּרָה. וְנָשָׂא הַשָּׂעִיר עָלָיו אֶת כָּל עֲו‍ֹנֹתָם אֶל אֶרֶץ גְּזֵרָה וְשִׁלַּח אֶת הַשָּׂעִיר בַּמִּדְבָּר… ".

לא מעט מקומות מזוהים עם העזאזל, אך הבולט שבהם הוא הר מונטר (ג'בל מונטר). ההר, הגבוה ביותר בגבעות האזור, מכונה גם בפי המקומיים בני האזור הר העזאזל. פירוש המילה "מונטר" בערבית הוא 'הצופה' והארמית "נוטר", ואכן מפסגתו תצפית מרהיבה.

יש המייחסים את השם לביתנים שהיו פזורים לרווחת ה"איש העיתי" ששילח את השעיר ביום הכיפורים.

הר מונטר, הוא הר במדבר יהודה, מזרחית לירושלים. גובהו כ-534 מטרים מעל פני הים, והוא צופה מלמעלה על כל הרי מדבר יהודה במחזה מפעים ועוצר נשימה.

הנוף שנשקף ממעלה ההר מתפרש, החל מההר סרטבה בצפון, ירושלים המשתרעת ממערב, ומבצר הורקניה במזרח ומרחבי המדבר בדרום.

 

מסלול הר מונטר:

המטיילים צריכים לצאת  מיישוב קדר הסמוך למעלה אדומים בהליכה רגלית  לג'בל מונטר.

אל הפסגה מתנשאת לגובה הרב עולה מסלול המתאים גם לנסיעת ג'יפים ורכבי שטח ונמתח לאורך שלושת הקילומטרים מדרום מזרחית ליישוב קדר ליד מעלה אדומים.

המסלול רצוף בבורות מים מאותה תקופה אשר נחצבו בתקופת בית המקדש הראשון והשני.

המקום משקיף אל נחל קדרון היורד מהר הבית ודרכו היו עולים לירושלים. אם אכן זהו המקום המוזכר במשנה, כאן ברח דוד המלך כשהסתתר מפני אבשלום בנו.

 

 

לא רחוק משם, במרחק זהה מהעיר ירושלים וממקום בית המקדש, נמצא נחל שגם הוא יכול להיות מזוהה עם מקום השלכת השעיר המכפר על עם ישראל. ערוץ קצר הנשפך לנחל תקוע, נפגש עם נחל דרגות, ובו נובעים כמה מעיינות קטנים המתחילים את יובליו של שפך הדרג'ה.

בקניון העליון של נחל תקוע עומדות כמה שרידי חורבות, ובסמוך אליהם נמצאת מערת חריטון. מערה קרסטית של סלעי דולומיט ונטיפי גיר, הגדולה בארץ. בקניון זה נובעים שני המעיינות הקטנים – מעין א-נטוף ועין א-ס'חרי הנשפכים לכיוון ים המלח. לצד הקניון יש מנזרים בגדלים שונים.

בשלושה מקומות לאורך הנחל נמצאים קניונים עמוקים ותלולים. אך הגישה אליהם היא למיטיבי לכת.

לממשיכים לנחל דרגות צפויים עליות וירידות מתונות בשביל עפר חשוף לשמש, ולאחר מכן ירידה בשביל צר שחלקים ממנו תלולים. ההליכה בין הבריכות נעשית בתוך קניון צר, וכוללת הליכה בתוך המים. חזרה באותה הדרך.

 

מסלול נחל תקוע:

מרחבת החניה חניון ההרודיון יורדים בשביל הכחול שעובר על מורדותיו. לאחר כמה מאות מטרים חוצים את הכביש המוביל לישוב נוקדים, בהמשך השביל הכחול אל תוך צוקי ומצוקי נחל תקוע למרגלותינו. השביל הכחול חוצה את אפיקו הנחל ועולה מערבה למרגלות הישוב תקוע לכיוון שרידי מנזר חריטון.

בסמוך לשרידי מנזר חריטון קיים פיצול שבילים. השביל הכחול עולה אל עבר הישוב תקוע ושביל שחור ממשיך במקביל לאפיק הנחל אל המערה ומצוקי הדרג'ה. מנקודה זאת, אפשר לעלות בשביל הכחול, ולסיים את המסלול בישוב תקוע.

אם מעוניינים להגיע אל פתח מערת חריטון, ממשיכים בשביל השחור המקביל לאפיק הנחל כ-400 מטרים אל פתחה של מערת חריטון. את פתח המערה ניתן לזהות על ידי שני סלעים מלבניים גדולים הסמוכים אל פתחה. מערת חריטון ארוכה ומורכבת והכניסה אליה מותרת רק בליווי מדריך המכיר את המערה ובעזרת מפה מפורטת של המערה.

עליה לישוב תקוע: מפתח מערת חריטון ניתן לעלות אל עבר הישוב תקוע בשתי דרכים.

ניתן להמשיך בשביל השחור דרומה, ולסיים את הטיול בתקוע ד'. וניתן לשוב בשביל השחור אל עבר השביל הכחול בדרך בה צעדנו לעלות לישוב תקוע, בדרך סלולה ורחבה הממשיכה את השביל הכחול העולה מנחל תקוע.

 

  • נקודת מוצא: חניון פארק (גן לאומי) הרודיון
  • נקודת סיום: חניון הסמוך למערת חריטון
  • סימון שבילים כחול
  • עונה מומלצת: חורף\אביב
  • ירידה מהרודיון אל נחל תקוע
  • תחבורה ציבורית לתקוע
  • מפת סימון שבילים: מספר 8 – צפון מדבר יהודה.

 

המשך לדרג'ה:

במסלול השחור במפגש עם נחל תקוע חוצים דרך המסומנת בירוק, וממשיכים עם הסימון השחור בערוץ נחל תקוע עד למפגש עם הסימון הירוק שיורד לדרג'ה.

מכאן ניתן לרדת בנקיק האתגרי של הדרג'ה או לעלות עם נחל משש המסומן באדום, חזרה לדרך הירוקה ואיתה למצוקי דרגות.

  • נקודת סיום: חניון לילה נחל דרג'ה.
  • מתאים לקבוצות קטנות, למשפחות חובבות הליכה.
  • עונה מועדפת: חורף ואביב.
  • בימי גשם יש חשש לשיטפונות
  • ללא תשלום וללא הגבלת שעות.
  • מפת סימון שבילים: מספר 8 – צפון מדבר יהודה.
  • בגדים ונעליים להליכה במים.
מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך