מצודת חורבת פרעוש נצלו את המסלול לפני שישתנה

צמוד למודיעין נמצאה בשנים האחרונות מצודת חורבת פרעוש מצודה מיוחדת וקסומה, מתקופת ההתיישבות היהודית ומוכרת מפסוקי התנ"ך. מרהיבה ביופיה ומתאימה למסלולי רכב, לצד מסלול רכיבת אופניים קסום. בשבועות האחרונים עובדים באזור על הרחבת הישוב ויש חשש לשינוי סגנון המסלול. | נצלו אותו.

 

את אזור מודיעין אנחנו מכירים זה מכבר. מסלולים רבים במודיעין ובסביבתה מספרים את ההיסטוריה היהודית העשירה כאן ובה שרידי חקלאות של ענבי יין דגנים וזיתים, לצד  תעשייה נרחבת של ייצור היין ושמן הזית. אזור מודיעין, הוא כידוע, אחד מהאזורים המיושבים ביותר במרכז הארץ. לאחר השיבה מגלות בבל, דרך תקופת היוונים והחשמונאים ועד ימינו אנו.

 

גיתות לעיבוד יין בכמויות גדולות, בורות מים רבים, ומצודות אבטחה צבאיות – שרידים למלחמות הקשות, במסלול שלנו היום נראה כי תהפוכות האזור הן למעשה הסיבה, שניתן למצוא למרבה הצער, בחבל ארץ זה, כמו גם בכל השפלה הפנימית, מקוואות מחוללים שעליהם נבנו בתי תפלה, מעורבבים בבתי כנסת עתיקים, פסיפסים יפהפיים.

 

הובא לאוזני, כי במסגרת עבודות הרחבה באזור כפר רות, הוזמנו ארכיאולוגים ומהנדסים, למדוד את המבנה ההיסטורי שנקרא "חורבת פרעוש" הסמוכה למודיעין, כדי להעבירו או לשנות את הגישה הקסומה אליו. הסיפור של "חורבת פרעוש" החל בסך הכל לפני כעשרים שנה, במהלך בניית גדר ההפרדה באזור, חשף הצוות שעסק בהכנת תוואי הגדר מספר אבנים מסותתות שבצבצו להן מתוך האדמה. מיד נקראו למקום ארכיאולוגים של רשות העתיקות שגילו אוצר היסטורי, מצודה שמורה ומפעימה.

חורבת פרעוש תיאור המקום

חורבת פרעוש ממוקמת על שרידי ישוב יהודי מימי בית שני המוזכרת בתנ"ך ובחז"ל במספר מקומות ככל הנראה. המיקום האסטרטגי, לפני מעלה בית חורון החולש על הדרך לירושלים והקשר היהודי העמוק, החל מתקופת השופטים, דרך בית ראשון ושני. עד שיש המייחסים אותו ומתבססים על ממצאים היסטוריים כמקום בו גדלה רות המואבייה.

האתר, נמצא על כיפה, תצפית מרהיבה להרי ירושלים, השומרון ומישור החוף. בחפירות שנערכו במקום נחשפו שרידים מתקופת בית שני,  מצודה רומית ומגדל שמירה הנישא לגובה של שתי קומות עם מקמרים וקשתות שעדיין עומדות במקומן. מרבדי פסיפסים, שרידי עמודים ומטמון מטבעות.

זוהי בעצם מצודה רומית מרהיבה, על חדריה וקשתות תמך שמעידות כי אנו רואים את קומת המרתף של המצודה, והחומה המקיפה אותה מעידה כי גובהה המקורי היה של בניין של שלוש קומות. חפירות שנערכו במקום מתארכים את המצודה כמצודה רומית שלאחר מרד בר כוכבא. מחוץ לחומה המקיפה את המצודה נמצאו גתות ובורות קטנים לעיבוד דגן ויין.

אם נעמיק להתבונן בחורבה העיקה, נראה כי זהו מבנה של שלוש קומות, שהמרתף שנחשף היה בסיסו ונבנה תוך שימוש במערה טבעית שקרסה. מגדל השמירה נבנה כריבוע מושלם, ומשקוף הכניסה אליו נותר בשלמותו ונמצא בפינת האתר. ניתן לראות בבירור את החומות ההיקפיות המשלימות קומפלקס שלם שסביבו היו מתקנים חקלאיים ותעשייתיים שהשתרעו עד למרגלות כביש 443.

העובדה כי קירות המבנה קרסו פנימה, נשמרו הממצאים מאותם ימים, ולא נשדדו על ידי סוחרי עתיקות כמו במקומות רבים אחרים. הר אבן וצוותו גילו מטמוני מטבעות, כלי חרס וזכוכית וממצאים רבים אחרים. מלבד הארכיטקטורה שהשתמרה בצורה יוצאת דופן, הממצא המרתק אולי מכולם הוא דווקא זה שהפריך הנחות ארכיאולוגיות וקבע חדשות במקומן.

ממצא מרתק נוסף, גילו החופרים במקרה. בור מסתורי סגור ברישול בכמה קרשים, הר אבן מספר כי, למעשה, מדובר במרתף יינות מימי הבית השני. זוהי 'מערת יקבים' – מעין יקב קטן בו היו מתסיסים את היין בטמפרטורות צוננות מתחת לאדמה. היקב הזה היה סגור לחלוטין, ולכן בתקופה מאוחרת יותר לא שמו לב והשתמשו בגג שלו כחלק מרצפת המבנה החדש.

ניתן לראות את פסיפס רחבת הכניסה שנותר בשלמותו, שרידי הטיח המקורי בו השתמשו הבנאים ואפילו שברי חרס שהיו חלק מהרעפים בגג המבנה. מסביב לאתר, מצאו הארכיאולוגים מעין תעלה שניקזה את מי הגשמים מהגג הישר אל בור מים גדול במרחק כמה מטרים משם. בעת החפירות הבינו אנשי הצוות כי למעשה, מדובר במקווה טהרה יהודי קדום, ששימש את הביזנטים כמאגר מים.

דרכי הגעה למצודה

ההגעה למקום היא דרך מגרש החניה של "מחסום מכבים" (בצד הישראלי של הגדר). נוסעים מערבה על דרך סלולה כ־150 מטר, עד שמגיעים לפניה ימינה לדרך עפר – שם מחנים את הרכב. משם, נטפס רגלית במעלה השביל כשמימיננו חורבת פרעוש. בשלב מסוים פונים ימינה לשביל צר מאוד החוצה שדה שיבולת שועל אל החורבה.

באזור המערבי לחורבה, נמצא אזור מיוער, מתאים לפיקניקים, מלא פריחה בחודשי בוודאי בחודשים אלו, הטבע במיטבו, אסור לפספס כזה מקום שנגיש וקרוב לכל תושבי המרכז, בוודאי לתושבי קריית ספר.

 

מסלול טיול

מפת סימון שבילים: מבואות ירושלים- 9

מיקום: לצד כביש 443, בקרבת העיר מודיעין

גישה: לכל רכב

שבילי טיול: חלק לא מסומן, חלק אדום

עונות ביקור: כל השנה

מתאים: לכל המשפחה

סוג מסלול: רכוב

כניסה: חינם

אורך המסלול: 16 ק"מ בנסיעה, כחצי ק"מ הליכה.

מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך