מירון והסביבה
רכס הרי מירון מוכר לכל אחד מאיתנו. זה הוא המקום אליו עולים המוני בית ישראל לשפוך שיח על ציונו של התנא הקדוש רבי שמעון בר יוחאי. הנופים המפעימים והבראשיתיים המקיפים את מבנה הציון מוסיפים לאווירת הקדושה ומזמינים אותנו לטייל ולחקור את ההפתעות שהם צופנים-נחלים, מעיינות, עתיקות, קברי צדיקים, פריחה ואופק פתוח לנוף שלא ניגמר. סקרנו בפניכם אפשרויות טיולים באזור מירון.
קבר הרשב"י וסביבתו
קברו של ר' שמעון בר יוחאי בהר מירון הוא מקברי הצדיקים המפורסמים בארץ ישראל, והאתר הדתי השני בארץ במספר המבקרים השנתי. מנהג נפוץ הוא לבצע במקום את החלאקה – התספורת הראשונה בגיל 3.
מתוך אתר קבר הרשב"י, מתחת למרפסת הכוהנים יורד שביל מסומן בשחור. בהליכה בשביל תגיעו לחורבת שמע. בחורבה מערות קבורה המיוחסות לשמאי וכלתו. בנוסף תוכלו לראות את בית כנסת העתיק של מירון. זה הוא בית כנסת מרשים ביופיו שככל הנראה חרב ברעידת אדמה. בעליה של רבע שעה נוספת במעלה שביל ישראל נגיע ל"כיסא של אליהו", עמוד סלע טבעי בגובה של כשישה מטרים. על פי מסורת יהודי הגליל על סלע זה ישב אליהו הנביא ויבשר את הגאולה כמו שכתוב "מה נאוו על ההרים רגלי מבשר". מהמקום נשקף נוף מרהיב.
מסלולי הליכה וטיול באזור מירון
הרי מירון והסביבה צופנים שפע של מסלולים ושבילי טיול ברמות קושי שונות. אחד המסלולים המומלצים הוא שביל הפסגה. שביל הפסגה הוא מסלול מעגלי המקיף את פסגתו של הג’מרק, הגבוה שבהרי מירון. המסלול מתחיל בחניון מסודר בו תוכלו להבחין בשרידים לישוב ישן. אלו שרידים לחווה חקלאית מהתקופה העותומנית, אותה ניסה להקים ישראל בק, יהודי שעלה לארץ מברדיצ'וב. הוא ניסה להקים ישוב יהודי חקלאי בג'רמק. על שמו נקרא המקום חורבת בק.
השביל משקיף על נוף מרהיב עין ומרחיב לב. מכל זווית אליה נגיע נראה נופים שונים. החרמון, הגליל ועד להרי לבנון. בנקודות התצפית יש שילוט המסביר מה רואות עינינו. מומלץ בחום לטייל בשביל בזריחה. מראה השמש המפציעה בין העננים הוא פיצוי הוגן לגמרי על היקיצה המוקדמת.
נחל פרוד זורם בימים אלו בשצף קצף והוא מומלץ מאוד גם למשפחות עם תינוקות או למתקשים בהליכה. מהרגע שתחנו בחניון פרוד כבר תשמעו את קולות המים. כמה פסיעות ואתם צופים על זרימתו היפה של הנחל, הזורם בעוז לאחר ימות הגשמים. בחניון יש שולחנות פיקניק לארוחה קלה ושבילי טיול יפים, חלקם מונגשים לעגלות.
נחל מירון הוא נחל פחות מוכר וידוע, אך מומלץ מאוד לטיול. נחל מירון הוא יובל של נחל עמוד וניתן לטייל בו באופנים שונים. הקל והפשוט ביותר הוא לרדת במורד הישוב מירון ולפנות ימינה. שם קיימת גישה לנקודה מרהיבה בנחל הזורם בעוז בימי הגשמים. אפשר להתחיל את המסלול בשמורת נחל עמוד, אז נרוויח ביקור בבריכות השכווי ונצעד במסלול בין שעתיים לארבע שעות. לאורך כל המסלול בריכות ומפלים אותם יוצר נחל מירון. ניתן גם להתחיל לטייל בנחל מחניון הפיתול ואז נוכל לדלג על תשלום והזמנת מקום אותם יש לבצע בשמורת נחל עמוד.
קברי צדיקים במירון והסביבה
נוסף על קברו של ר’ שמעון בר יוחאי ור’ אלעזר בנו, יש באזור קברי צדיקים רבים נוספים. את קברו של רבי יוחנן הסנדלר תוכלו למצוא מאחורי מתחם בני עקיבא שבתחומי היישוב מירון.
קברו של התנא רבי יוסי הגלילי ובניו. שוכן בסמוך לישוב דלתון. גם כאן תוכלו לספוג כוונה בתפילה מהפריחה המגוונת והעשירה ומהנוף המרהיב הנשקף מכאן. סביבכם תוכלו לנסות לאתר שרידי בית כנסת עתיק ששימש את היהודים שישבו כאן בעבר. לא הרחק נמצא קברו של רבי יהודה בן תימא.
קבר אביי ורבא האמוראים המפורסמים שוכן גם הוא במרחק דקות נסיעה ממירון. סמוך למערת הקבורה שלהם נמצאים גם קבריהם של רב חסדא, רב דימי מנהרדעא ובניו של רב פפא.
לסיכום טיולים באזור הר מירון מתאימים לכל המשפחה, ואם אתם מחפשים טיולים באזור מירון בטוח שתמצאו את מבוקשכם באחד המקומות המופיעים בכתבה.