טיול חורפי קצר בנחל קרקש

טיול חורפי קצר בנחל קרקש. ימי החורף מתעתעים ומהווים אתגר לציבור חובבי הטיולים. מוישל'ה ומשפחתו יצאו לנגב, לטיול קצר בערוצי הנחל המתעוררים לחיים והופכים ממקום צחיח למקום מקרקש בצמחייה ייחודית.

בימים בהם יורד גשם מסלולי הטיול הופכים לחלקים ומחליקים ומהווים סכנה לחיי המבקרים בהם. על פי רוב ערוצי הנחל הופכים שוצפים יותר, ולעתים נוצרות במדרונות התלולים שיטפונות מסוכנים ומתעתעים.

לכן, כאשר ישנה סכנת שיטפונות אפילו חשש קל שבקלים עלינו להתייעץ עם גורמים מוסמכים היכולים לספק לנו אינפורמציה מתאימה ולהמליץ לנו לאן לצאת. משפחת דאצ'בסקי בחרה לצאת השבוע, או פשוט לטפס למקום גבוה – אל הר הנגב. ממנו ניתן לצפות על אפיקי הנחלים האכזבים שמתעוררים לחיים בימי החורף.

נחל קרקש

נחל קרקש הוא אחד המסלולים הקצרים והחביבים באזור הר הנגב. הנחל קצר אך מאתגר למדי, ונמצא בין מדרשת שדה בוקר לנחל חווארים. יש בו מסלול מעגלי מלא ומאתגר שאורך כ-3.5 ק"מ, ובסופו עלייה מעט קשה. את המסלול אפשר לקצר לדרך הנמשכת כשני קילומטרים, אותה אפשר לעשות גם בזהירות רבה בימי חורף יבשים.

בימי שיטפונות רצוי להשקיף אל מדרונות הנחל, מנקודת התצפית בהר הנגב המרשים והגדול או ממרגלות מדרשת בן גוריון. באזור הוקמה טיילת חדשה ומרהיבה בה אפשר לטייל עם המשפחה. ניתן גם למצוא פינה לפיקניק נחמד לארוחת הצהרים.

כאמור, בימים לא גשומים המסלול הזה הוא אחד המומלצים למטיילים מיטיבי לכת. תוכלו להגיע בשני רכבים, ולחסוך את העלייה שבסוף אך אני לא ממליץ לעשות כך. כך או אחרת, רוב המסלול יורד בערוץ נחל קרקש היפה, תוך מפגש עם סלעים מסוגים שונים ונופים מדבריים פתוחים. הוא אחד המרהיבים אך הכי פחות מוכר מכולם.

אזור הטיול

המסלול מתחיל בשוליו המערביים של שדה צין, מישור רחב ידיים בו ממוקמים קיבוץ שדה בוקר ומדרשת בן גוריון. ממערב נוכל לראות את רכס חלוקים, ואילו אם נצפה למזרח נראה חורשות ירוקות המסתירות את מדרשת בן גוריון. ברקע נראית פסגת חרוט שפיצית ועליה שביל טיול הנקרא חוד עקב.

בנקודה זו מתחילה שדרת דקלים הנמשכת מזרחה עד לכניסה למדרשה, הוצבו במקום מספר ספסלי ישיבה. נמצאת באזור נקודת תצפית בשם "תצפית אייל" החולשת על הנחל ועל השיטפונות שבו. הדרך למסלול היא לאורך הסימון הירוק שפונה דרומה, כמה עשרות מטרים במקביל לכביש 40, לכיוון ערוץ הנחל.

מכאן, הדרך הופכת להיות פשוטה  – למטה בעקבות הערוץ. בחלקו העליון עובר הערוץ דרך מספר משטחי סלע יפים ובהם צמחייה מדברית מגוונת. עד סוף המסלול תיפגשו בצמחייה מדברית ייחודית הפורחת באזור זה בלבד למרגלות היעלים הקופצניות.

הערוץ מתעקל בחדות, לאחר קרוב ל- 400 מטרים  תגיעו לאזור ובו סלעים שחורים – סלעי צור. בסביבה זו נוכל לפגוש שיחי קרקש צהוב, שנתנו לנחל את שמו. מקור השם קרקש ברעש הקרקוש שמשמיעים תרמילי הפירות ובהם הזרעים.

הליכה קצרה מביאה אל נקיק מרהיב, הנחל חוצה שכבת סלע צור קשה, המפרידה בין שכבות מסלע רכות יותר. התוצאה היא מפל אבנים מרהיב בגובה כשני מטרים. הירידה במפל מחייבת משנה זהירות, בוודאי בימי החורף, רצוי לרדת בזהירות בצדו הדרומי של המפל.

ירידה קצרה משם מובילה למפגש עם ערוץ נוסף. כאן פונים ימינה במורד הערוץ המאוחד. אם תצפו שמאלה תזהו מיד את בתרונות סלע החוואר שנתנו לאזור נחל חווארים את שמו. במפגש ערוץ נוסף פנו שמאלה במורד הערוץ, הקיפו גבעה קטנה והגיעו בסימון שבילים כחול לשפך נחל קרקש אל נחל חווארים הגדול ממנו.

מכאן ניתן לפנות שוב שמאלה, ועד מהרה נגיע למפגש נחל חווארים עם הכביש. תוכלו להשאיר רכב למטה, לפנות ימינה, ולחצות את נחל צין עד מפגש דרך העפר המסומנת אדום שלצידה ימתין לנו הרכב. תוכלו לחזור למקום החנייה למעלה, ממש לפני מפגש הכביש נזהה שביל מסומן אדום הנקרא "מעלה הגר" המטפס בעלייה קצרה ותלולה לעבר חלקו העליון לכיוון שדה בוקר.

מסלול הטיול:

  • אזור: הר הנגב
  • אפשר להמשיך לנחל צין.
  • מפת סימון שבילים: 15- הנגב התיכון.
  • תחבורה ציבורית למדרשת בן גוריון.
  • שבילי טיול: ירוק 15379, כחול 15280.
  • עונות ביקור: כל השנה.
  • למשפחות מיטיבות לכת.
  • סוג מסלול: קווי קצר.
  • אין עלות כניסה לגן הלאומי.
מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך