היעד של החורף: טיול משפחתי לסכר אדוריים השוצף

נחל אדוריים הוא בעצם נחל ארוך המגיע ומתפתל מהרי חברון שזורם רק בימות החורף כשיש גשמים. כאשר יש גשמים חזקים היורדים בבת אחת, הסכר עולה על גדותיו והמים נאגרים במאגר שלפני הסכר ונוצר אגם יפהפה. במקום פריחת כלניות לצד מסלולים ותלים שיעסיקו את כל המשפחה.

למרבה הצער אנחנו כעת בתקופת מלחמה קשה. מדי יום אנחנו מתעוררים לסיפור קשה יותר או פחות, וברוך ה' גם סיפורי נס מתפרסמים חדשות לבקרים. אחד מהסיפורים המפעימים שהיו לאחרונה הוא סיפור הנס באדורה, בה נחשפה חוליית מחבלים חמושים שחדרו ליישוב בליל שבת חמושים מכף רגל ועד ראש.

 

שם היישוב אדורה השליך אותי במחשבותיי אל הטיול שערכנו בסכר אדוריים שלמרגלותיו. מעבר לגדר ההפרדה, בתוך גבול ישראל ובמיקום בטוח מבחינה ביטחונית, נמצא סכר החוסם את דרכו של נחל אדוריים היורד מהרי חברון, ויוצר בעונת החורף אגם גדול. בתקופת חודש זה מתכסה האזור שסביבות הסכר, במרבד כלניות אדומות.

נַחַל אֲדוֹרַיִם הוא נחל אכזב הנובע בהר חברון, זורם מערבה לאורך כ-30 ק"מ עד שהוא חובר לנחל שקמה ומימיו נאספים למאגר שקמה שמצפון לרצועת עזה. הוא נקרא על שם אדוריים המקראית. בתקופת הגשמים יוצר הנחל, בזכות שטח הניקוז הגדול שלו, זרימה חזקה בערוצו. לאורך הנחל מספר אתרים היסטוריים.

סכר אדוריים הינו סכר מבטון הנמצא בתוך יער אמציה, זהו יער נטוע עם עצי אורן מחטניים. הסכר נבנה על ערוצו של נחל אדוריים שהוא בעצם נחל ארוך המגיע ומתפתל מהרי חברון שזורם רק בימות החורף כשיש גשמים.

כאשר יש גשמים חזקים היורדים בבת אחת, הסכר עולה על גדותיו והמים נאגרים במאגר שלפני הסכר ונוצר אגם יפהפה. עודפי המים זורמים במורד הנחל וממשיכים בזרימה מערבה, עד שמתמזגים עם נחל השקמה ומשם מגיעים למאגר שקמה שבאזור זיקים הסמוך לאשקלון.

 

משני צדי הסכר נמצאים עצים רבים שניטעו בידי קק"ל ומרכיבים למעשה את יער אמציה. במורד הנחל ולצידו, תראו הרבה כרמים שניטעו למטרת גידול ענבים. האקלים הקריר וטיב האדמה הם שמאפשרים את גידול הכרם,  גם כאן וגם בכל חבל לכיש.

תבלין קטן שיקפיץ לכם את הטיול בסכר אדוריים ישדרג לכם את הטיול היטב אם תשלבו אותו עם טיול קצר במערות גינתה הנמצאות בעורף היער. מערות גינתה הן מערות פעמון גבוהות ומרשימות מאוד, ממש כאן במערות גינתה חצבו מספר פתחים צמודים ובסופו של דבר המערות התמזגו והפכו לחללים הגדולים שרואים כאן היום.

 

פתח החציבה הוא הפתח שתוכלו לראות ממש מעל ראשכם ממנו נכנסות קרני השמש אל חלל המערה הפעמונית. על פי החוקרים מערות גינתה שימשו בעיקר למגורים, חקלאות ואחסון. יש הטוענים כי בימי המרד הגדול ומרד בר כוכבא הן היו בשימוש לטובת מסתור.

סכר אדוריים נבנה בתחילת שנות ה-60 במטרה לבלום את מי השיטפונות הזורמים בנחל ולאגור אותם בתוך אגם. המשמש להשקיית הכרמים שסביבו וגם מהווה נקודת חן בלב היער. כמו כן אפשר לטייל בתוך היער ומעבר לו ולהגיע במאמץ קטן  לשמורת גבעות גד.

בכלל אם תגיעו בחורף ליער כולו, תהנו ממרבדי כלניות הפורחות  בצבע אדום עז לצד הנחל והסכר. והכל ירוק ויפה. ברחבי היער פזורים שולחנות קק"ל לפיקניק בחיק המשפחה. ההגעה לסכר קצת קשה עם רכב פרטי אבל אפשרית, כביש הגישה מצומת אמציה שבור ולכן יש לנסוע בזהירות.

 

למטיבי לכת אפשר ללכת מפה כארבעה וחמישה קילומטרים לכל כיוון, ולהגיע למערת אל חבס. ניתן גם לצעוד לתל אגרה המיוחד שנמצא בעברו השני של נחל אדוריים.

כדי להגיע למקום, מצומת לכיש ניסע כשלושה קילומטרים לכיוון הישוב אמציה. בכיכר שלפני המושב, נפנה ימינה לכביש צר אשר יוביל אותנו אל הסכר, קצת פחות משישה קילומטרים.

מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך