לקראת הימים בהם עם ישראל מציין את חורבן בית המקדש, יצאו בני משפחת דאצ'בסקי אל שרידי מבצר הורקניה מתקופת החשמונאים ששמר על הגבול המזרחי. הוא משקיף על בקעת הורקניה ושרדו בו מעט מבנים, בורות מים וגשר אמת המים שהוליך את המים אל הבורות.
הימים עדיין חמים, אבל אפשר לומר שיש קצת איזון בטמפרטורות, החלטנו לנצל את ימי שבירת השרב שהיו באמצע השבוע שעבר, כדי לצאת אל שרידי מבצר הורקניה, מבנה היסטורי אדיר, מתקופת החשמונאים ששמר על הגבול המזרחי. המסלול הוא על פסגות מדבר יהודה, הוא איננו ארוך ולכן כדאי לנצל את שעות אחרי הצהרים הארוכות כדי ליהנות ממסלול מרהיב ומהאוויר הצלול והנקי.
המבצר משקיף על בקעת הורקניה המרהיבה והפראית, ושרדו בו מעט מבנים, בורות מים וגשר אמת המים מיוחד שהוליך את המים אל הבורות על שיפולי ההרים הנישאים. המצודה המרשימה שהשאירו אחריהם החשמונאים בלב המדבר, נמצאת בעומק שטח האש של בקעת נבי מוסא ולכן צריך לתאם את הביקור עם גורמי הצבא המוסדרים.
על פי רוב, בימי החנוכה הזה משפחות רבות באות לגלות את סודות המצודה. אך גם בימים אלו, לפני ראש חודש תמוז והימים בהם עם ישראל מציין את חורבן הבית וגלות עם ישראל, כדאי לצאת אל אמות המים העתיקות, ובורות המים הריקים ממים אך מלאים בסיפורים אותם נמצא בספר "יוסיפון" של יוסף בן מתתיהו.
לא ניתן להגיע ברכב עד לפסגת התל, אבל ניתן להגיע עד למרגלותיו משני כיוונים. הדרך המועדפת היא לנסוע בציר נבי מוסא דרומה מכביש 1 אל בקעת הורקניה, עד סימון שבילים ירוק המוביל לשולי התל. הציר, ניתן למעבר בקלות יחסית ואפילו לרכב רגיל גבוה.
הוא מגיע למרגלות התל ממזרח, וממנו מטפסים דקות בודדות דרך גשר אמת המים שממערב לפסגה. דרך אופציונלית נוספת היא היא לרדת מהר המונטאר בסימון שבילים שחור. זהו ציר מאתגר, והוא מסתיים כ-500 מטרים ממערב להורקניה. גם משם יש הליכה קצרה, אבל לא ניתן לשמור על קשר עין עם הרכב.
מיטיבי הלכת יכולים לערוך מסע רגלי מקידר הישנה הסמוכה למעלה אדומים, להגיע אל מנזר מר סבאס, להמשיך אל פסגת המונטאר וממנה רגלית אל הורקניה וחזרה לקידר. מדובר ב-21 קילומטרים של גן עדן מדברי קרוב לבית.
הורקניה הנקרא גם, קסטליון, או ח'רבת מירד היא מבצר עתיק במדבר יהודה, כ-200 מטר מעל לבקעת הורקניה בשוליה המערביים. המקום זוהה כבר למעלה ממאה וארבעים שנים, אבל עד היום האתר לא נחפר עד תומו והמידע על השרידים שבמקום מתבסס הרבה על סקרים ומדידות.
המבצר הוקם, כנראה, על ידי אלכסנדר ינאי ממלכי משפחת בית חשמונאי. למרות שייתכן כי נבנה כבר על ידי יוחנן הורקנוס, אביו של ינאי, ונקרא על שמו. המקום שימש את שלומציון המלכה, אלכסנדרה ואף הורדוס השתמש במבצר כבית נופש.
כאמור, כמו ברבים ממבצרי המדבר, הייתה במקום מערכת מים מרשימה שהובילה מי שיטפונות מנחלים סמוכים אל בריכות אגירה גדולות למרגלות המבצר, על גבי תעלת מים, בחלקה פתוחה. בנוסף, קיימת מערכת של בורות מים גדולים בתוך המבצר. לרגלי המבצר לצד בריכת האגירה בוסתן ששימש לגידולים שונים לצורכי יושבי המבצר.
מצפון לאתר, בנחל סככה, ישנן שתי מנהרות בנות עשרות מטרים כל אחת שנחפרו לפני כמה עשורים. בניית המנהרה מתוארכת לתקופת בית שני, ומעלה מספר הצעות לשימושה של המנהרה: מערכת מים, מחילת מסתור, ואולי אף מקום מחבואם של אחד מאוצרות מגילת הנחושת, בה נזכרת העיר סככה וכן "גיא הסככא", כאחד ממקומות הטמנת האוצרות. המנהרה התחתונה נאטמה על מנת שלא תיפגע. מערכת המים של המבצר מורכבת משתי בריכות אגירה פתוחות, מבורות מים על גבי המבצר ומסדרת בורות מים בצידו הדרומי המזכירה מערכות דומות במבצרי מדבר יהודה אחרים.
המסלול מתחיל בתחנת דלק סונול צומת אלמוג ומסתיים בכניסה למושב אלמוג.
- כביש מעט משובש אך עביר לכל רכב.
- דרגת קושי: בינוני
- גיל: מתאים למשפחות אוהבות לכת
- 5 קילומטרים
- עליה וירידיה קצת תלולים.
- חובה: נעלי טיולים, כובע ומים.
- חובה לתאם עם צה"ל