המכונית התקלקלה, התחבורה הציבורית מתפקדת היטב, והמתבגרים מטיבים ללכת ומבקשים לחזור בחזרה אל פסגת ההר. אין יותר מטיול בין הזמנים במתלולי נחל יגור הירוק תמיד, אך צבעוני וססגוני בתקופת האביב. • ההר הירוק כל ימות השנה.
בדיוק בשבוע בין הזמנים המושלם שנוצר לאחר חג הפסח התקלקל לי מנוע הרכב. זאת ששירתה אותנו בנאמנות רבה בתקופות החופש בהן הבנים המתבגרים נמצאים באתנחתא מותאמת להחלפת כוח כדי שילמדו תורה בעזרת ה' בחשק ומתוך רעננות ושחרור נפשי ללא טרדות ושיגעונות, הטרנטע הנאמנה שבקה חיים.
אך לא משפחה כמשפחת דאצ'בסקי תאפשר לזוטות לשבש לה את סדר היום. ישנם מקומות רבים שניתן לנסוע אליהם גם ללא מכונית פרטית, ובאמצעות תחבורה ציבורית נוחה ונעימה. ישנם לא מעט מסלולי טיול בהרי הכרמל אמרתי לבני, ולשם התחבורה מפותחת מאוד ונוחה.
רכס הרי הכרמל ירוקים ופורחים במשך כל ימות השנה. הם שוברים את רצף שורת הרי השומרון ומייצרים שרשרת הרים חדשה שמורדותיה כמו נשפכים אל הים התיכון. ברכס הארוך הנשקף מכביש החוף, קיים עולם ומלואו של אוצרות טבע ונוף. החורש הים תיכוני השולט בכרמל, משמש ככר מרעה לבעלי חיים רבים ושופע מסלולי הליכה רבים ומרהיבים.
ביום שני לפנות בוקר יצאנו לתחנת הרכבת המרכזית בירושלים לכיוון הר טללים עליו הוקמה אוניברסיטת חיפה, ועל מורדותיו הפונים מזרחה אל ערוץ נחל נשר הוקם אתר הגשרים התלויים של קק"ל לשם נועדו פנינו. פארק הנחמד ממוקם דרומית למחצבת נשר, ממערב מתנשא אל על מגדל האוניברסיטה ומצפון נושקות לו שכונותיה של נשר.
בסמוך לשעה 09:00 התפללנו שחרית בשכונת נווה שאנן החיפאית, ויצאנו למסלול היער המוכר שבעיר נשר הסמוכה. במקום תטיילו במסלול מעגלי קצר על גשרים התלויים בעזרת כבלי פלדה במקביל וצופים על נוף בראשיתי. סביב הוכשרו מסלולי טיול משני צדי הערוץ ובתוכו, במקום, בלב חורשת האורנים הנטוע ה יש חנייה ושולחנות פיקניק ומתקני שעשועים עבור הילדים.
המקום מרהיב, המסלולים הפזורים בוואדי הם רבים. אך אנחנו פנינו לצאת מהאתר לכיוון מסלול נהל יגור שממוקם בצידו המזרחי והתלול של הכרמל, ויורד לו בסדרת מפלים מרהיב ה אל מרגלות קיבוץ יגור. המסלול, מתחיל במעיין בכפר הדרוזי עוספיא, ונמשך כשלוש שעות. הוא אינו ארוך אך אתגרי ועוצר נשימה בשל הירידה התלולה של מצוקי הכרמל, לאורך המסלול נשקף נוף מרהיב לכל אזור
העמקים.
נסענו באוטובוס אל הכפר הדרוזי עוספיא לכיוון המסלול שיורד ממעיין עין אל-בלד שנמצא קרוב למגדל המים של הכפר (כביש 672) ומסומן באדום. אני מודה ומתוודה שלא זכרתי לגמרי את נקודת ההתחלה עד שתושבים המקומיים הסבירו לי את הדרך הכי קצרה לנקודת היציאה למסלול האתגרי.
המסלול מתחיל במעיין, מסתיים סמוך לקיבוץ יגור והוא לא כל כך ארוך – כשלוש שעות. אך למרות שהוא איננו מסלול ארוך הגענו בשעת צהרים מוקדמת משום שמורדות הכרמל, ובעיקר לכיוון קיבוץ יגור משלבות לא מעט ירידות תלולות ואתגריות ומעבר על צוקים ובולדרי סלע גדולים שעלולים לעכב אותנו, ולכן אני סבור שחשוב להביא זאת בחשבון, בעיקר בבחירת מועד היציאה למסלול.
פסגת הכרמל פורשת בפנינו מחזה מרהיב בדמות הנוף של הכרמל על כל אוצרותיו. תחילת המסלול הוא בדיוק הזמן להאט לרגע את ההליכה, ולנשום אוויר צלול ולהרגיש הכי מנותקים והכי רחוקים כאילו אתם ממש בחו"ל. לאחר כעשר דקות של הליכה איטית ודוממת במסגרתה כל אחד מאיתנו התכנס בעצמו ושאף את הנוף שסביבו פתחנו יחד בצעידה כיאה למשפחה של מיטבי לכת.
הבנים גילו כישורים וקואורדינציה שלא הכרתי. הם טיפסו על הסלעים עליהם עוברים המסלול, וגלשו עליהם בקלילות, וסייעו אחד לשני ובעיקר לי אביהם המזדקן כמו צוות יעיל ומיומן. לאחר פחות משלוש שעות זיהיתי במפת המסלולים את שלביו האחרונים של המסלול בהתפצלות השבילים הקרובה לחוות הסוסים שבכניסה לקיבוץ יגור.
נותרו לנו עוד למעלה מחמש שעות עד שקיעת השמש, ולמרות שתכננתי לצאת מהמסלול ללון בוילת הנופש ברכסים שסגרתי איתם לינה בלילה ומחר לאחר שקיבלתי עליהם המלצות למכביר. אך תכנונים לחוד ומעשים לחוד, הנערים שלי, שלא מיצו את המסלול ממש רצו לצאת למסלול נוסף. ולכן זרמתי עם בקשתם ויצאנו במסלול השני המסומן בשחור העולה בחזרה אל הכפר הדרוזי.
פנינו אל שביל השעורה המסומן בצבע כחול, ובו המשכנו עד לפיצול השבילים הראשון. גם כאן עמד לזכותנו בחירה: בחרנו לפנות דרך שביל הדרוזים המסומן בשחור ל חזרה לעין אל-בלד שממנו יצאנו, או להמשיך עם השביל הכחול לכיוון צומת העמקים עד לפיצול השבילים שמפגיש אותנו עם שביל היערן המסומן בירוק. בדרך, הסימון הכחול מתחלף בסימון שבילים אדום ובשביל תלול פחות מקודמו
אך נוף ירוק דומה הממשיך בחזרה עד עוספיה.