מסלולי בריכת משושים: הבחירה של האביב. אחד האתגרים של ילדי היה מסלול לבריכת המשושים. | הפעם נמליץ לכם על מיטב מסלולי התצפיות בשמורת נחל יהודייה ומסלול נחל משושים. | היום אתם יוצאים בחודש האביב.
שהייתי בחור ישיבה היה צריך לעבוד קשה כדי להגיע אל בריכת המשושים שבגולן. אני זוכר כבחור ישיבה כשהייתי בטיול פסח במקום, היינו צריכים ממש להתאמץ כדי להיכנס אל המסלול. הדרך כללה הליכה לא קלה לאורך חלק מנחל זוויתן וגם טיפוס מייגע ומאתגר.
בעשור האחרון ניתן להגיע בקלות אל הדובדבן שבקצפת. גם המטיילים הכי כבדים, יכולים להגיע בקלות ובנוחות בעזרת מסלול תצפיות קצרצר היורד עד לבריכת הבזלת המרהיבה שנראית כמו פיסת גן עדן בתקופת האביב.
אחרי החורף השוטף הערפילי והקודר. המרחבים בשמורת יהודייה מתכסים במרבדים ירוקים, עם יערות אלונים ברקע. אבל עם כל הכבוד לרקע אנחנו באנו כדי לטבול במים הקפואים שהתמלאו היטב ועדיין מתמלאים ממי הגשם הרב והשלג שעדיין על פסגות החרמון.
נחל משושים הוא חלק משמורת טבע יער יהודייה. השמורה, הגדולה בגולן, משתרעת על פני 66 קמ"ר. השטח הוא למעשה רמה מבותרת בערוצים עמוקים, כאשר מים זורמים בהם כל השנה. פני הקרקע נעים מעומק של מאתיים מטרים מתחת לפני הים עד שש מאות מטרים מעליהם.
בשמורת יער יהודייה זורמים חמישה נחלים. הנחל הצפוני הוא נחל משושים. אורכו כ-35 ק"מ והוא הנחל האיתן הארוך ביותר בגולן. מעיינותיו העיליים נובעים למרגלות הר אביטל ורכס בשנית. בתחילתו הנחל זורם בתעלה רדודה בתחום שמורת טבע יער יהודייה הוא יוצר קניון בזלת מרשים ובו מפלים וברכות, ובהן ברכת המשושים המפורסמת.
שביל התצפיות הוא מסלול מעגלי קל מאוד באורך 300 מטרים, הנגיש לאנשים בכיסאות גלגלים. מהכיכר שברחבת הכניסה הולכים על פי השלטים המכוונים אל השביל. אחרי הליכה קצרה מגיעים למרפסת תצפית נהדרת המשקיפה על הנוף המרהיב של מרחבי שמורת יהודייה ועל הנחלים משושים וזוויתן הזורמים למרגלות מרפסת התצפית הנמצאת כמאה מטרים תחתיה.
ממרפסת התצפית נראה היטב יער יהודייה, המתאפיין ברווחים גדולים בין העצים ובעשבייה רבה, ובמרחק אפשר להבחין בכיפת החרמון ובתלי הגעש של הגולן – בנטל, אביטל, יוסיפון, שיפון ופרס – וכן ברכס בשנית. השביל ממשיך על כתף הנחל לעוד מרפסת תצפית ושב ממנה לכיכר ולנקודת היציאה.
אפשרות נוספת לטיול בשמורה היא בשביל הדולמן. מדובר במסלול קליל באורך כשבע מאות מטרים. מהכיכר שברחבת הכניסה הולכים בשביל הפונה דרומה, על פי השלטים המכוונים אל המקום. שביל העפר חולף על פני החניון המוצל מעצי האיקליפטוס ופונה שמאלה בשדה פתוח לכיוון מזרח בין גלי האבנים.
בקצה השדה, בחורשת איקליפטוס קטנה, עומד מבנה קטן מאבן בזלת גולמית גדולה. האבן מונחת על אבנים קטנות ממנה כמו שולחן ענק, ויחד נוצר מבנה בעל פתח הפונה דרומה. זהו הדולמן. שאלה זו מעסיקה את החוקרים והיא אחד מהפלאים שעד היום לא ניתן להבין כיצד באמצעות כלים טכנולוגים מיושנים הצליחו בעולם העתיק להקים מבנה כל כך מיוחד.
מהדולמן השביל ממשיך מזרחה אל כתף נחל משושים ומשם צפונה מול הנוף הנהדר של שמורת יהודייה. במרפסת הדרומית משתלב שביל הדולמן בשביל התצפית ושב לכיכר. נחל משושים זורם במפל מתון אל ברכה גדולה למרגלות מצוק בזלת זקוף, הבנוי מהרבה מאוד טורים של עמודי בזלת בקוטר חצי מטר בקירוב. רוב העמודים משושים (בעלי שש צלעות שוות), ועל שם צורה גאומטרית זו נקראים הברכה והנחל.
שביל הברכה הוא שמו של המסלול הקלאסי של השמורה. אורכו כשני קילומטרים והוא מסתיים בבריכת המשושים מתאים למשפחות אוהבות לכת כמו שהנחלתי במשפחת דאצ'בסקי. גם שביל הנחל היא שביל באורך שלושה קילומטרים המתאים למיטיבי לכת. הוא מגיע לברכת המשושים. אפשר לחזור לרחבת החניה בשביל הברכה..
- אין לקפוץ לברכת המשושים
- אין להיכנס לנחל בימים גשומים המועדים לשיטפונות
- הכניסה בתשלום. כרטיס הכניסה לנחל משושים תקף גם בשמורת יהודיה.
- מפת סימון שבילים מס' 1
כשלושה קילומטרים מצפון לישוב חד-נס הנמצא בכביש 888 פנינו מזרחה בדרך כבושה. עד שהגענו לרחבת החניה המוסדרת של נחל משושים. באזור מסלולי טיול יהודייה וזוויתן עליהם נדבר בפעם אחרת.