כוכב הנופש

מסע אל שרידי ההתיישבות החשמונאית

מסע אל שרידי ההתיישבות החשמונאית במודיעין. העיר מודיעין מלאה בשרידי התיישבות קדומה המזוהה בחלקה עם העיר מודיעים המקראית. | משפחת דאצ'בסקי יצאו לתייר באזור העתיק ולהתחקות אודות ההיסטוריה שמאחוריו. | טיול חורפי של חנוכה.

קובור אל יהוד

בסמוך לעיר מודיעין של ימינו, במקום שנקרא בערבית קובור אל-יהוד – קברי היהודים, ישנן שתי שורות של קברים המזוהים בפי העם עם קברי החשמונאים. הקברים החצובים בסלע הינם בגודל אדם ולצידם מערת קבורה קטנה שנקראת גם כן בערבית; קובור סולטן אל יהוד – קבר נשיא היהודים.

בחופשת חנוכה, יצאנו כל המשפחה למקום שלא זכה להכרה תורנית משום שככל הנראה אין המקום קברם של כהני בית חשמונאי. הקברים אליהם שלומי אמוני ישראל עולים להתפלל מאופיינים במסורת עתיקת יומין של עולים לאורך הדורות מה שלא מצינו במקום הזה.

ואכן, אזור מודיעין משמר את שם העיר המקראית בה התגוררו מתתיהו ובניו. המקום נקרא על שם הכפר הערבי אל-מידיה, שמשמר את שם האזור המשמעותי כל כך לסיפור היהודי בארץ ישראל. בסמוך, נמצא תל-א-ראס שבו השתמרו שרידי העיר שחוקרים מזהים אותם עם התקופה החשמונאית.

אחרי ביקור בקברים ואמירת כמה קפיטלאך תהילים מסידורים שהובאו למקום על ידי מתפללים עלומים יצאנו לטיול במסלול מדהים באזור. לא הרחק משם במרחק נסיעה קצר, נמצא מסלול מעגלי יפהפה אשר מתחיל בתקופה זו לפרוח בלבלוב עונתי אופייני.

גבעת רגב

אם תיסעו בשדרות בן גוריון ממרכז עינב לכיוון הפארק הטכנולוגי במודיעין. פנו בכיכר השנייה שמאלה וחנו משני צידי הכביש, משם תגיעו אל מסלול "גבעות רגב". במקום, שביל הליכה שעולה למעלה ויוצא מהכיכר לכיוון גבעת רגב. בגבעה זו עובר שביל ישראל, המסומן בצבעים לבן, כחול וכתום.

לאורך השביל תבחינו בנופים מרשימים ומדהימים. יער מודיעין צבוע בצבע ירוק בוהק מתפרש מימין, ובו, עצי ברוש ועצי אורן. בחלק השמאלי של הדרך, על הגבעות גדלים עצי שיזף רבים ויוצרים נוף ססגוני ומרחיב דעת. ההליכה ממשיכה על שביל רחב וטוב המשתפל בין הגבעות, בין תצפיות  מרהיבות ובוסתן עצי זית.

המשיכו ללכת על דרך העפר שבהמשך מתעקלת למעלה וימינה, עם סלעים השקועים באדמה. מנקודה זו דרך מתחילה לעלות במשעול שאינו תלול אבל מרגיש בהחלט כעלייה. ברגע שתגיעו להתפצלויות של שבילים שונים, בחרו כל העת את השביל השמאלי ביותר עד שלבסוף תגיעו לפסגה של גבעת רגב שהיא השפיץ של טיול.

הגבעה נמצאת במיקום גבוה בסביבת מודיעין ממנה תוכלו להשקיף על כל אזור רצועת החוף ושפלת יהודה. במזרח נראית שכונת נופים הנמצאת בתנופת פיתוח. בצפון, יער בן שמן, היישוב מבוא מודיעים. בכיוון מערב – היישובים: כפר דניאל וגמזו. אם נביט לכיוון דרום נבחין בעיר רמלה ובמפעל המעלה עשן ללא הרף – זהו מפעל המלט נשר.

בימים של ראות טובה ונקייה ניתן להשקיף גם על תל אביב, רמת-גן, הרצליה ואשדוד ואולי גם את פני הים התיכון. אל נקודת התצפית הזאת מגיעים רוכבי אופניים רבים. אזור הגבעה מוקף בקירות אבן נמוכים ומוגדרים שרידים של חווה חקלאית.

כמו אזור "אל מידיה" גם המקום הזה הוא בעל ערך ארכיאולוגי רב. נמצאו בו שרידי ישוב קדום וחווה חקלאית עם מטעי עצי זית ושקד, תאנה, שיזף, בורות מים, וחורבת יישוב גדול. לאורך המסלול ניתן לראות כבשני סיד ומחצבות מהן נלקחו אבנים אשר שימשו להכנת הסיד.

בעוד כמה חודשים עם פריחת החורף והאביב תתווסף לססגוניות הזאת עוד אלמנטים רבים. כלניות ארגמניות, לובן הדור של האירוס הארצישראלי , רקפות ורודות ולבנות, פרחיה הקטנים והלבנים של הזוטה תמלאנה את הגבעה הנמצאת ממש מעל ערוץ נחל ענבה.

סינגל ענבה

מכאן, המשכנו אל מאחורי הרחבה הגדולה של גבעת רגב. משם, יוצא שביל הנקרא "סינגל ענבה". שביל ייעודי אותו הכשירה קק"ל לרוכבי אופניים על תוואי שביל ישראל. הלכנו עליו, וממש לפני שהוא מתעקל פנינו שמאלה, חצינו את חורשת עצי השיזף, דרך שדה הסברסים עד לשרידי חורבת בית האבן. זוהי חורבת חרובה הצופה על אזור דרום מזרח.

 

בפסגת גבעת חרובה ישנן חורבות של הכפר הערבי הקטן חרובה שהתקיים עד מלחמת העצמאות. בין החורבות בולט מבנה קדום יותר העשוי אבני-גזית מסותתות, ככל הנראה מצודה קטנה מהתקופה הרומית. סביב לחורבות ועל מדרונות הגבעה קיים ריכוז גדול של בוסתנים. גבעת חרובה בולטת מעל סביבתה מצפון, מזרח ודרום.

 

כאן סיימנו את המסלול. חצינו את החורבה והמשכנו לכיוון צפון מזרח – עד לשביל בו התחלנו את הטיול.

 

  • למי מתאים: כל המשפחה.
  • אופי המסלול: מעגלי.
  • נגישות: לא נגיש.
  • עונה מומלצת: סתיו ובאביב כשהכל פורח.
  • משך המסלול: כשעה.
  • אורך המסלול: קילומטר. בשבילים מסומנים של החברה להגנת הטבע.

 

מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך