מסע בעקבות מלחמה וכפרה

מסע בצוקי מכמש | יום שני בהרי העזאזל מספרים בדממה את סיפור מלחמות ישראל הניצחונות התבוסות וכמובן הכפרה של יום הכיפורים | מוישל'ה ממשיך לשרטט את יומן המסע סביב המקומות האפשריים למקום שילוח השעיר וחוט השני שהלבין |  וְשִׁלַּח אֶת הַשָּׂעִיר בַּמִּדְבָּר

את המסע בעקבות העזאזל מומלץ להשלים באזור ואדי קלט, הנמצא באותו קו עם נחל תקוע והר מונטר.

המקום אף מזוהה עם מיקומו של השלכת השעיר המשתלח, בידי האיש העיתי בעיצומו של יום הכיפורים. וחוט השני המלבין ומראה את כפרת עם ישראל.

קובור בני ישראל

את המסע לצוקי מכמש נתחיל במקום שנקרא בפי ערביי האזור "קובור בני ישראל" שנמצא ממש למרגלות היישוב "אדם – גבע בנימין".

יש כאלו שהרחיקו לכת ונסחפו לטעון כי המקום הזה הוא דווקא קבר רחל, אך לפי הדעה המקובלת הקשר לבני ישראל היה דרך מצוקי העזאזל המחודדים מהם הושלך התייש לכפרה.

המסלול פונה מזרחה מעל ערוצי הוואדיות במסלול חצי מדברי. לאחר כשני קילומטרים תחצו את ואדי א-נמר ותעלו צפונה לחורבת א-תינת. מהחורבה המסלול יורד לגדה הדרומית של נחל מכמש ומתחבר לשביל המסומן בשחור.

השביל ממשיך ומתפתל לאורך גדות הנחל עוד כחצי קילומטר ויותר, ומגיע לעין סווינית – מעין יפה שנובע בתוך מערה. וכך למעשה, נחל מכמש הופך להיות יובלו הגדול ביותר של נחל פרת (ואדי קלט) שבצפון מדבר יהודה ומהווה חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של עם ישראל.

המעיין נובע בתוך ערימת בולדרים, סלעי ענק שכמו נשפכו עליו מראש ההרים המתנשאים בשני צידי הנחל ובנויים שכבות שכבות של סלע, שאולי הן מהוות את צוקי העזאזל המתוארים. בינות שכבות הסלע מסודרות כמו סנדוויצ'ים שכבות של אדמה המגדלת מעליה צמחייה דלה ואזוב המהווה מרעה לצאנם של הבדואים בסביבה.

המסלול ממשיך עם השביל השחור לאורך נחל מכמש שמהווה את מקור המים העיקרי של ואדי קלט המוכר בשמו נחל פרת. לאורך המסלול אפשר להיזכר בקרבות שאול המלך.

בספר שמואל מסופר על צבאו של שאול המלך העומד מצידו האחד של ההר, וצבא פלישתים העומד מצידו האחר ואין יכולת הכרה ביניהם.

בנו יהונתן, צועד בנחישות ובאמונה תמימה, מדלג בין צוקי הענק ויחד עם נושא כליו הדבק בו, הם מבלבלים את מחנה פלישתים שנמלטים משם במנוסה משמעותית תוך כדי שהם פוגעים איש ברעהו.

בדרך, נמצאת מערת ענק בה נמצאו ממצאים, שרידים ומטבעות המלמדות כי המקום שימש למקום מפלט עבור יהודי הסביבה לאורך התקופות השונות.

עין מבוע ונחל פרת

בוואדי קלט הסימון מתחלף לאדום, הולכים ק"מ וחצי עד עין פואר-עין מבוע. יש גם דרך מקבילה ומועדפת יותר למעיינות נחל פרת –נחל פרת עליון שחלקו כרוך בתשלום אך שווה את ההוצאה. באזור הזה תוכלו תמיד לעלות ליישובי האזור: גבע בנימין, ענתות, מעלה מכמש, ועוד.

בשמורה עובר שביל כחול המסתיים בסמוך לנביעת עין פרת, ונמשך מנקודת הנביעה לכיוון מזרח דרך אפיק נחל פרת, בין פלגי המים עד לבית המשאבות ורחבת החניה הסמוכה אליו.

אם סיימתם את המסע בצוקי מכמש ונותר לכם זמן להמשיך לטייל, בעין פרת ובפינות החמד שבו, יש מגוון מסלולים מרתקים ומומלץ שתבדקו אותם במוקד הכניסה לשמורה.

ככלל, המטיילים באזור יהודה ושומרון נדרשים לבדוק על מידת הביטחון והליווי במסלולים אליהם הם שמים את פעמיהם. במקום היאחזויות בדואיות וכפרים ערביים שאינם אוהדים את היהודים המטיילים בסביבה.

 

  • קיימת תחבורה ציבורית ליישובי המוצא והסיום
  • אין לטייל בימים חמים במיוחד
  • אין לסטות מהשבילים המסומנים
  • קיימת סכנת החלקה לאחר גשמים

 

  • אין לטייל בימים בהם קיימת סכנת שיטפונות
  • הטיול דורש תיאום מוקדם עם גורמי הביטחון
  • חלק בריכות נחל פרת עמוקות וללא שירותי הצלה
  • לאורך נחל מכמש ישנם אזורי זיהום מים
  • הכניסה לשמורת עין פרת כרוכה בתשלום.
מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך