מפלים, מעוק שבו מכתשים גדולים ומתלול סחיפה מצוקי מיוחד בצורת פרסה ענקית, זה מה שתחוו במהלך הטיול בנחל דרוך. אם אתם מטיילים רציניים או משפחות מיטיבות לכת – זהו הנחל המרהיב בדרום שאנחנו ממליצים לכם לצאת אליו.
נחל דָּרוֹךְ הוא נחל קניוני במורדותיו המזרחיים של רכס חתירה. לאורך הנחל, נמצאים מפלים, מעוק שבו מכתשים גדולים ומתלול סחיפה מצוקי מיוחד בצורת פרסה ענקית. ראשיתו של נחל דרוך ברום של 700 מטרים על גב רכס חתירה. משם הוא יורד בכיוון דרום–מערב לעבר נחל צין. לאורך מרבית מהלכו זורם הנחל בעמק מתון. מדרגות מפל קטנות מלוות את הנחל, והוא תחום בין מדרונות סלע גיר בהיר.
המסלול בתוך נחל חצץ הולך בסימון שביל שחור. תחילתו שביל ג'יפים רחב ולאט לאט נהפך לסלעי ולשביל הולכי רגל בלבד. בתחילת המסלול ניתן לראות מצד שמאל, עוד לפני שהנחל הולך ונהיה צר, בור מים עתיק. את בור המים ניתן לזהות לפי הדרדרת הלבנה שסביבו.
אנחנו באנו בתחילת הקיץ, אבל המבקרים במקום בתקופת החורף המומלצת לטיול באזור הבור הענק שמתמלא כמעט כולו במים וניתן להיכנס לשחות, אם תכנסו דרך המדרגות שבתחילת הבור. הבור שימש עמים קדומים שחיו בנגב לרחיצה ושתייה.
השביל ממשיך ומגיע לאזור סלעי יחסית של הנחל בו כבר לא ניתן לנסוע ברכב. שימו לב לא להמשיך בטעות לסימון שבילים האדום שפונה ימינה, וממשיך בשביל ג'יפים אך מתרחק מהנחל. בכל האזור הסלעי ההולך ועולה ניתן לראות, אם מגיעים בעונה הנכונה אחרי הגשמים כמובן, נרקיסים רבים שמייחדים את הנחל הזה.
עם הגיעו אל ה"שפיץ" של רכס חתירה, לפסגה המשקיפה לעבר בקעת צין שלרגליה – משתנים פני הנחל לחלוטין: הוא נדחס לתוך נקיק צר, ובו שני מפלים גדולים בגובה של כשישה מטרים כל אחד. אחר כך הוא יורד על משטחי סלע משופעים, בזווית חדה, עד הגיעו למפל ענק שגובהו כשישים מטרים.
בשלב זה, נפתח קניון הנחל לכמין אמפי – אודיטוריום סחיפה ענק ומצוקי, היוצר מעין פרסה לרוחב העמק. בשפתו העליונה של מצוק הפרסה הזה נוצרו כוכי המסה גדולים, שאחדים מהם פערו חלונות טבעיים במצוק. לאחר השיטפונות, מצטברים מים רבים לרגלי מפל הפרסה, במכתשים הגדולים.
כמו כן מרהיב לראות כי נוצרת בריכה טבעית יפה בקטע משטחי הסלע שמתחת לנקיק, ובו שני מפלים. נחל דרוך נשפך לנחל צין כשני קילומטרים מדרום לשער המוצא שלו מתחום מצלעות הקמר של חתירה. הסלעים לכל עומק הנחל מאופיינים בשכבות גאולוגיות עם סלעים בדרגות קושי שונות.
שכבות הסלעים הצבעוניות, יחד עם המבנה הקמרוני של רכס חתירה היוצר שכבות נטויות בחוזקה, ונחל דרוך עצמו היורד מן הרכס ומתפתל באזור הנמוך של הרכס במקביל לשכבות, לקראת צאתו אל בקעת צין מספקים למטיילים מראה מרהיב ועוצר נשימה.
אז אנחנו ירדנו במסלול ערוץ הנחל היורד מרכס חתירה אל נחל צין ובו מספר מפלים, הם יבשים, על אחת כמה וכמה, כמובן בתקופה יבשה זו. כאן יש גב יפה, לאחר שיטפון, ופרסה מדהימה – תופעה שקשה לתאר במילים.
אפשר להגיע למסלול המרהיב בתחבורה ציבורית, מהישוב מדרשת בן גוריון או מקיבוץ שדה בוקר לקחת אוטובוס קצר הנוסע לכיוון ירוחם, קו 55. האוטובוס נוסע רק בבוקר בסביבות 7 לכן כדאי לבדוק לפני כן שעה. צריך לרדת מהאוטובוס בכניסה לישוב החדש יחסית "מרחב עם" ומשם ללכת לתחילת המסלול.
אמנם אנחנו הגענו ברכב, אבל גם השכמנו קום כדי להגיע למסלול המיוחד. גם הגענו מצומת חלוקים ונסענו בכביש 44 לכיוון ירוחם. עברנו את הישוב מרחבעם וכחצי קילומטר אחריו פנינו ימינה לדרך עפר המסומנת שחור וכאן אפשר לחנות.
מומלץ מאוד לא להשאיר את הרכבים בעומק הנחל ליום שלם, אלא לחנות ליד הכביש הראשי למרות שגם שם הרכבים לא מוגנים והיו פריצות רבות בעבר. פתרון טוב הוא לחנות בתוך היישוב הקרוב וללכת ברגל לתחילת המסלול.
מנקודה זאת מתחיל המסלול והוא מסומן בשחור לכל אורכו. אך עד לערוץ נחל דרוך עצמו יש לנו הליכה ארוכה של כשבעה קילומטרים, מלבד ההליכה הארוכה בנחל דרוך וחזרה.
- הרבה מים לדרך (לפחות 4 ליטר לאדם)
- נעלים נוחות להליכה על האבנים
- נקודת התחלה בירוחם
- דרגת קושי – בינוני
- אורך מסלול – כ-15 ק"מ
- צבע סימון שחור
- הכניסה חינם
- הקפידו להיכנס למסלול בשעות הבוקר