נחל דְּלָיָה: כשהיסטוריה וטבע מתעוררים לחיים

מוישל'ה וחבירו יצאו לנחל דליה המיוחד המתפתל בפאתי השומרון ויורד אל בקעת הירדן. |  הנחל עמוס במערות קסומות ומספר את סיפור הכותים – השומרונים שגרו באזור הזה בתקופת אלכסנדר מוקדון, ולוחמי בר כוכבא שנלחמו פה.

 

ואדי דְּלָיָה או בשפה העממית יותר נחל דליה, הוא נחל אכזב, הזורם מאזור כוכב השחר, יורד ממערב לנתיב הגדוד וזורם אל ואדי טלעת זערה. הנחל מפורסם בזכות המערה הנמצאת בו – המערה הארוכה ביותר בשומרון, הערבים קוראים לה ערק א-נעסנא.

 

משלחת חוקרים אמריקאית שחפרה לפני כחמישים שנה באזור מצאה בו התיישבות נרחבת של משפחות נמלטים שהסתתרו לאורך הנחל מימי מרד בר כוכבא. המידע נדלה מחרסים שלמים שנמצאו ולימדו על פעילות משמעותית וחיים לאורך תקופה ממושכת במקום.

 

בסוכות כמה שנים לאחר מכן, נערכה משלחת חקר וסקר למערות הוואדי מהמרכז לחקר המערות בעפרה. הם מצאו אוצר של בית תפילה, הזהה במידה רבה לאוצר שנמצא גנוז בנחל משמר והמוצג כיום במרכז המבקרים של בית ספר שדה עין גדי. האוצר כולל מחתות נחושת, כתר מוקטן עם ראשי יעלים וכלים שונים. כמו כן נמצאו מטבעות מימי מרד בר כוכבא בנפרד.

 

במערה אחרת בנחל נמצאו במקביל, באותה תקופה בידי בדואים החונים במקום כתובות על גבי פפירוסים שהם מגילות עממיות בעולם הקדום. אלו התבררו כמסמכים רשמיים שומרוניים כתובים ארמית, ובהם השם סנבלט כשמו של מנהיג השומרונים (הכותים) שהתנגד לבניית המקדש מאות שנים קודם לכן, כפי שמתואר בספר עזרא.

 

ההיסטוריה שמתעוררת לחיים, לצד המסלול המפעים בהרי יהודה ומורדות השומרון הבאים לידי ביטוי בנחל דליה שבבקעת הירדן משכו אותי בטבעיות יחד עם חברי הטוב לערוץ הוואדי היורד במצוקי מזרח השומרון ונשפך אל בקעת הירדן.

 

כפי שפתחנו, עיקר פרסומו של הנחל בא בעקבות המערות הגדולות שפעורות במצוקי הנחל. מאחר שנדרש אדם שמכיר ומפות של המערות בכדי לטייל בהם צירפנו חבר משותף אחד, מקומי בן האזור שישים לב לדרך שלנו. יחד עם זאת גם ללא כניסה אל המערות, הביקור במקום משתלם.

 

כדי להגיע חשוב לזכור בצומת בית הערבה פונים צפונה לכיוון בית שאן, עוקפים את יריחו, חולפים בתוך הכפר עוג'א ובפניה לישובים גלגל ונתיב הגדוד פונים שמאלה וחונים לאחר כחצי קילומטר בפניה ליישוב גלגל. יצאנו מערבה לאורך הגדה הצפונית של הערוץ המסומנת בירוק והתקדמנו לאורכה כמה מאות מטרים.

 

אחרי שעה קלה שחולפת ואנחנו צועדים נשמור על ריכוז ולאחר מכן, נחפש נקודת חציה נוחה ונעבור לגדה הדרומית של הערוץ אל השביל המסומן בשחור. המערה המפחידה מצויה בגדה הדרומית בצמוד לתחתית המפל. פתחה של המערה, גדול ומפויח.

הסיבות המיוחסות לנראות המפויחת של המערה ובעיקר פתחה מספרות על אלכסנדר מוקדון שעלה על שומרון והרג רבים מהשומרונים. כפי הנראה מצא את הבורחים העשירים הרבים שנסו אל מערת ואדי דליה והצית אש בפי המערה עד שמתו כולם.

בנקודה זו בה השביל השחור פונה דרומה, עזבנו אותו והמשכנו ישר בשביל מסומן אדום שאיתו נעלה עד לקניון הנחל. השביל האדום מטפס בתחילה בגדה הדרומית, מצידו שמאלי של הערוץ ורק לאחר מכן נכנס אל הקניון עד לנתיב הגדוד.

 

חשוב לציין כי באזור הנחל יש רועי צאן בדואים רבים וחשוב לטייל בקבוצה , ועדיף גם עם ליווי של מלווה נשק. חלקו של המסלול גם עובר בשטח אש ומצריך תיאום טיול מוקדם מראש עם גורמי הביטחון הרלוונטיים.

נופי ההר והבקעה עוצרי נשימה ולוקחים אותנו לסיור מרתק על אותם ימים בהם נשמו והכירו את הטבע, חיו במערות והשתובבו בשבילים. ולנו נשאר רק הנוף, ההנאה והדמיון.

 

נקודת התחלה: מחצבות כוכב השחר

  • נקודת סיום: נתיב הגדוד
  • אורך המסלול: 12.7 קילומטר
  • תמרורים: שחור, ירוק, אדום
  • לא מסלול מעגלי
  • דורש מפת מערות
  • דורש תיאום ביטחוני מוקדם
  • לא להתבלבל עם נחל דליה שברמת מנשה
מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך