נחל מכוך – היעד האולטימטיבי לחנוכה. אחד מנחלי ישראל המרשימים אך גם המסוכנים הוא נחל מכוך שבצפון מדבר יהודה. | הנחל מתאים מאוד לתקופה, יופיו פורח בתקופה זו של השנה, מזג האוויר בו נדיר ובין מערותיו נוכח סיפור גבורת החשמונאים בחג החנוכה.
נחל מכוך, או ממקורו בערבית ואדי אל מכוך א-נועיימה הוא הצפוני בנחלי מדבר יהודה. הוא יורד מהר בעל חצור, ההר הכי גבוה בהרי בנימין, ונשפך לנהר הירדן בבקעת הירדן מצפון ליריחו. הנחל מתפתל כעשרים וחמישה קילומטרים, ומסתיים באגן של כשמונים קילומטר רבוע.
הנחל נמצא בתחומי מדבר יהודה, נמוך יחסית והוא ויורד בשיפוע מתון. חלקו התלול ביותר הוא במצוק ההעתקים של במדבר יהודה, ממזרח לכביש אלון, שם הוא מתחתר בוואדי עמוק בין ההרים התלולים. כאן מתנקזים מפלים קטנים וגבים המתמלאים מים בשיטפונות התקופה.
ואדי אל מכוך העליון הוא שמורת טבע. צומחים בו צמחים נדירים כמו אירוס שחום וצבעוני ההרים, ומקננים בו דורסי יום רבים. חלקו התחתון של הנחל, בבקעת הירדן, נמצא בגדתו המזרחית ליד הכפר נועיימה, נובעים בנחל שני מעיינות גדולים, עין א-נועיימה ועין א-דויוכ. מכאן אגב, שמו בערבית.
עם גיחה קטנה לחג החנוכה שאנחנו נמצאים כרגע במהלכו, נחמד להיזכר כי לפני כשלושים שנה פורסם סקר ארכאולוגי שנערך בוואדי, כדי למצוא קטעים נוספים של המגילות הגנוזות שנמצאו בקומראן. בסריקה של מערה קטנה במצוק הדרומי של הוואדי הם מצאו מטבע בודד מתקופת החשמונאים ופיסות בד זעירות.
כשנערכה במקום חפירה מסודרת נמצאה ערמת בדים מונחת על גבי מחצלת, שהתבררו כקבר של אדם חשוב מאזור יריחו. במערת מכוך נמצאו שרידים מלוחמי בר כוכבא ובית חשמונאי. חשוב להכיר כי המערה נגועה בקרציות המעבירות את קדחת המערות ורצוי להיזהר.
השמורה משתרעת בין דרך אלון וכביש מס' 458 במערב, למצוק ההעתקים ושטח A של יריחו, במזרח, דרומית לכביש מס' 449 וצומת רימונים – יריחו. המסלול הוא בעם שביל רגלי המסומן באדום, חוצה את השמורה לכל אורכה, מדרך אלון צפונית למאחז מצפה דני, ועד למאחז מבואות יריחו.
במקביל מתפתל שביל רגלי אחר מסומן כחול, יוצא מ"צומת מכוך" במפגש דרך אלון עם כביש מס' 457, ומתחבר לאחר קילומטר וחצי לשביל המסומן אדום. שני שבילים אלו מיועדים למיטיבי לכת בלבד, וקיימת בהם סכנת החלקה חמורה בימים גשומים או זמן קצר לאחריהם.
באזור תחילת המסלול האדום נמצא ריכוז מגורי בדואים, חלקו התחתון של השביל עובר בצמוד לתחום שטח A של אזור יריחו ולכן חובה לבדוק עם גורמי ביטחון טרם הטיול את בטיחותו, לצאת עם קבוצה גדולה ועם מלווי נשק מקצועיים.
לסיכום, נחל מכוך הוא אחד הערוצים הצפוניים ביותר במדבר יהודה. יובליו העליונים יורדים מהר בעל חצור מגובה של כ-1016 מטרים מעל פני הים אל ערוץ נהר הירדן בקרבת גשר אלנבי. בתחום השמורה נכללים שני קטעים קניונים מרשימים, הקניון העליון שמתחיל בקרבת "דרך אלון", והקניון התחתון באזור יציאת הנחל לבקעת יריחו באזור קירטוני רך.
הקניון העליון מתחתר בסלעי גיר ודולומיט, ומתפתל בחמישה סיבובים בינות חרוטים יפהפיים שהבולט שבהם מתנשא לגובה קילומטר וחצי. במצוקי הקניון תועדו 374 מערות, מהן נסקרו בידי המרכז לחקר מערות 11 מערות קרסטיות מהן שלוש בהן נמצא תגליות ארכיאולוגיות מרשימות.
בשמורה פזורים שיחי אוג קוצני, בהם סירה קוצנית ועירית גדולה. בתקופה זו של השנה נצפה בריכוז פריחה של חלמוניות במזרח השמורה, זו ככל הנראה פריחת החלמוניות הנמוכה בעולם – כ-100 מטרים מתחת לפני הים. במצוקי השמורה יש גם ריכוז פריחה מרשים של רקפות הפורחות כאן מוקדם, בתקופה זו כבר הן אחרי הוצאת העלים.
בקיצור, אם תבוא לפניכם האפשרות לצאת, זהו היעד המושלם, תרתי משמע, עבור תקופה זו של השנה.
- שמורת טבע בקניון נחל מדברי
- מפת סימון שבילים – 8 – צפון מדבר יהודה
- בין מעלה מכמש למבואות יריחו
- מומלץ בחורף ובאביב
- למיטיבי לכת בלבד
- כניסה חינם – אין שום שירות למטיילים