נחל ממשית טיול מושלם בדרום. אין מתאים מתחילת הקיץ לטיול טוב בדרום הארץ ולכן נחל ממשית הוא המקום המתאים ביותר עבור משפחות המבקשות לצאת עם ילדיהן למסלול מותאם לכולם ושכולם יהיו מרוצים.
רבים שואלים אותי על מסלול שממנו כל המשפחה יצאו מרוצים, זה באמת אתגר משום שמה שמתאים לבחורי הישיבה לא מתאים לצעירי הצאן. אתגר נוסף שכולם נתקלים בו הוא "כשל התכנון" יוצאים למסלול שבסוף לא מתאים לכל הצדדים וכולם בסוף מתאכזבים.
לדעתי, טיול לכל המשפחה מתחיל בנחל ממשית. דרום הארץ עדיין לא חם מדי בתקופה זו, וזהו הזמן המתאים ביותר לצאת לדרום לטיול מותאם לכל המשפחה בא הנחל הוא אחד הערוצים הצפוניים ביותר בהר הנגב, וגם בין הנוחים ביותר לטיולי משפחות. מנגד, זה מסלול אתגרי ולכן הוא לא יתאים לפעוטות, יש בו קטעים תלולים המחייבים זהירות, ועלייה קצרה בסוף המסלול.
מסלול הנחל עובר בשרידי העיר הקדומה ממשית. ולכן במהלך טיולנו, נפגוש סכרים ובאר מים ששימשו את תושבי העיר. הבוגרים יתחברו למסלול הארוך שאיננו מעגלי ומחייב היערכות רכבים מתאימה. מנגד, תוך כדי המסלול תוכלו להעריך את מצבכם עם המשפחה משום שקיימת חלופה מעגלית שאותה נסקור גם כן בכתבה זו.
תחילת המסלול היא בכניסה לגן לאומי ממשית, גן לאומי בתשלום המספק. הכניסה במסעף ממשית בכביש 25, כמה קילומטרים מהכניסה לעיר דימונה. דימונה נמצאת כ- 145 ק"מ מאזור מרכז הארץ. מהכביש הראשי לכביש הגישה לממשית. נסענו עוד כקילומטר עד שהגענו לחניון.
חנינו במתחם המגודר של מתחם העתיקות של ממשית. הכניסה למתחם כרוכה בתשלום לגן הלאומי שבשליטת רשות הטבע והגנים אך החנייה בו חינם. בשל בעיה חמורה של פריצה לרכבים הנשארים בשטח ללא השגחה, מומלץ לחנות בנקודה זו.
היצמדו אל החלק החיצוני של גדר הגן הלאומי ממשית. פנו שמאלה בשער (מערבה). לכו לפי הסימון האדום. אל הערץ המצוקי והיפיפה של נחל ממשית תגיעו אחרי 5 דקות הליכה קלילה. סיומו של המסלול הוא בכביש 206 כשלושה קילומטרים מדרום לצומת רותם. כדי להגיע לנקודה זו ברכב יש לחזור לכביש הראשי, לפנות ימינה ואחרי 2.3 ק"מ לפנות שוב ימינה בצומת רותם.
בסוף המישור נעלה לגבעה וממנה נרד לנחל ממשית. ברגע אחד מתחלפים נופי הנחל מכאן תראו את הסכרים העתיקים את ערוץ הנחל המעוטר בצמחי מדבר שונים. בתקופה אביב זו, תמצאו כאן פריחה סגולה נהדרת וצנועה של איריס צהרון מצוי, שמצליח להתפתח בסדקי הסלע.
תושביה של העיר העתיקה, אגרו את מי הנחל לשתייה, רחצה וחקלאות. מערכת הסכרים אגרה בעבר כמויות של מים אך כיום היא מלאה בסחף שהופך את המקום לנראות של מדגות סלע הנתמכות בטרסות עתיקות.
השביל פונה ויורד שמאלה מתחת לסכר לערוץ קטן. מיד אחריו מכן יש סכר גדול על הנחל עצמו, סכר גבוה שנבנה במאה השנים האחרונות. נרד בפיק החולי, שהגיע עם הרוח מהרי אדום שבמזרח. הערוץ מעמיק ונעשה קניוני, ועד מהרה נגיע למפל קשה למעבר באפיק.
מכאן התחלנו לטפס לפי הסימון בגדה הצפונית ונעקוף את המפל, למרגלותיו יש גב גדול ומרשים המתמלא מים לאחר השיטפונות. העיקוף עשוי להיות קשה מעט למי שאינו מטייל מקצועי ולכן כדאי להיזהר, המקום איננו מסוכן אך שימו לב עם הילדים.
הגב הגדול של נביעת הגשמים שחלחלו בין הסלעים ומתרכזים כאן למקום קסום ויפהפה, נמצא בין המדרונות המשווים לו נראות מדהימה. בשלב זה נוכל לראות את עמודי סלע, ואחריהם נגיע לצומת שבילים אדום-ירוק.
עשרות מטרים אחרי צומת השבילים הזו, לאחר התעקלות אפיק הנחל, נמצאת באר ממשית. הבאר שאבה מי תהום גבוהים מערוץ הנחל אך היא נסתמה בבטון. הבאר נבנתה גם היא בידי הבריטים ששלטו בארץ ישראל לפני כמה עשרות שנים וסייעו לאוכלוסייה המקומית באגירת מים.
במידה ורציתם את המסלול המעגלי, נשוב בערוץ זה חזרה לרכב, מומלץ לחזור בסימון הירוק דרך מדרגת הסלע, לצד שרידי סכר ישן עד לגדרות ממשית במקביל לגדרות ממשית שלאורכן תצעדו כקילומטר אחד עד חניון הגן הלאומי.
במהלך שהסתבר למפרע כמוצלח במיוחד, גיסי אשר התלווה אלינו, סיים בשלב זה את הטיול וחזר בשביל הירוק לכיוון גן לאומי ממשית. ומשם הוא הגיע עם הרכב לנקודת הסיום בכביש 206. מנגד, אנחנו המשכנו באפיק החולי בין המצוקים המרשימים, לצד צמחיית המדבר הדלילה.
צעדנו עוד דקות ארוכות עד שהגענו לקטע דרך בו הנחל הולך ונפתח. הגענו לצומת שבילים. מכאן ניתן לראות ברקע את הגבהת העפר של תוואי מסילת הרכבת וקווי המתח העוברים לכל אורך הכביש. ניתן לראות את מבנה המשטרה הבריטית המוצגת בגן הלאומי ממשיך עם העתיקות המקומיות המוצגות בו.
שבילי כחול ואדום מתפצלים בשלב זה, אנחנו המשכנו עם הסימון האדום לגדה הצפונית. בצד השני נבחין בקיר אבנים באורך עשרות מטרים, שמראה את סגנון החקלאות הקדומה. מערכת טרסות חקלאיות בשולי השטח המישורי, ניתן לזהות בגלי האבנים שרידי תעלה שהובילה את מי הנחל לשדות שנבנו על צד ההר.
הקטע האחרון אותו עשינו היה כשחצינו ערוץ רדוד ובו עצי שיטה ושיזף. בצידו השני של הנחל המשכנו בשביל עפר עוד מאות מטרים לעבר מסילת הרכבת. לפני מסילת הרכבת, השביל מתעקל ימינה עוד כמה מאות מטרים עד למעבר מתחת למסילה.. לאחר המעבר, מגיעים אל הכביש, בצידו השני נמצא עץ שיטה שבצלו נחנו עד שגיסי הגיע עם האוטו.
אין ספק כי מסלול נחל ממשית מותאם ליציאה למשפחה עם כל הילדים שרוצה שכולם יחזרו עייפים אך מרוצים. אנחנו ממליצים בחום.
תנאי המסלול:
- מסלול מעגלי
- כשעה וחצי
- דרגת קושי בינוני
- לא מתאים לנכים ועגלות תינוק
- צבע סימון שבילים בטיול: אדום, ירוק
- אורך: שני קילומטרים
- ציוד: נעלי הליכה, כובע, מים
- קליטה סלולרית: יש
- הטיול מתאים לעונות: חורף, אביב, סתיו
- מאפייני מים במסלול: יתכנו ים בגבים בחורף, ובאביב
- מחיר כניסה: ללא
- שעות כניסה: אין
- הערות מיוחדות: סכנת שיטפונות בחורף ובאביב