במהלך ימי החנוכה נפתח נחל מסור לטיול אזרחים. | ערוץ הנחל המיוחד, ופסגת ההר המחודד מספקים למטיילים חוויה שתיזכר לכל החיים.
את הרווח בין הנגב לערבה מנסר נחל מסור. הנחל הוא נקיק קצר ויפה כשהמעבר בנקיק שלו כרוך בטיפוס במפלונים קטנים. הם יבשים כמובן אבל לאחר שיטפון, הגבים בערוץ הנחל מתמלאים במים קרירים המגיעים לעיתים עד לגובה המותניים.
הוא נמצא בסמוך לכביש 90 ומספק למטיילים, טיול אתגרי במיוחד. שמו המחודד נגזר מהנראות שלו – הר משונן כמסור, אשר ממנו נשקפת תצפית מרהיבה לעבר יישובי הערבה התיכונה אשר מעבר להם מתנשאים הרי אדום.
למטה משתרע נחל מסור שנשפך לנחל הערבה המוכר, בימי שיטפון ניתן לומר שהוא נשפך ומנסר ומבתר את הנגב לכל רוחבו עד מדבר סיני. נחל מסור יוצר את פני השטח המרהיבים הנשקפים מהתצפית – מדבר סביב, וצמחייה המתרכזת בעיקר באפיקי הנחלים השופעים בחורף וחוצים את המרחב.
אוהבי האתגר יוכלו לטייל בערוץ נחל מסור העטור בעצי שיטה, והדובדבן שבקצפת מסלול זה היא העובדה שהמטיילים יכולים לעבור במטווח חיל האוויר שבו שלדי מטוסים וכלי רכב צבאיים, ולא זו בלבד, מחכה לכם בסוף טיפוס הרפתקני במעוק קצר ומוצל על גבעת הר מסור.
לסיכום, אחרי שנדלקתם והבטחתם לעצמכם לבוא למסלול הזה, נספר לכם שהוא סגור בימי השנה ונפתח רק בימי חג החנוכה בתיאום ובדיקה מול הגורמים בצבא. כמו כן, הטיול בנחל מסור משלב נסיעה ממושכת בשטח מכביש הערבה על דרך עפר לעומק הנגב, אך המסלול האתגרי למיטיבי הלכת הופך בהחלט את הנסיעה לשווה כל רגע.
מסלול הטיול
הנסיעה ארוכה ונמשכת כשנים עשר קילומטרים בדרך עפר. אם אתם ברכב שטח – הרווחתם, אך גם למי שלא היא עבירה בהחלט, בנהיגה זהירה כמובן, לרוב סוגי כלי הרכב. נקודת המוצא והסיום היא כביש הערבה (כביש 90), מול הכניסה למושב חצבה.
מול הכניסה למושב חצבה תפנו מערבה בדרך מסומנת ירוק לאורך נחל גדרון. אחרי כשבעה קילומטרים בנופי הערבה הדרך יוצאת מהנחל ומגיעה לאזור המטווחים של חיל האוויר. תראו כאן שלדים של מטוסי סקייהוק וכלי רכב המשמשים כמטרות נייחות של הצבא.
מכאן, בהמשך נכנס לערוץ נחל מסור. הנחל הופך לקירות זקופים ועצי שיטה הגדלים לאורך הערוץ. הדרך מסתיימת בהתפצלות השביל המסומן באדום. כאן נשאיר את האוטו ונתחיל בטיול הרגלי. נצא מהערוץ ונמשיך בשביל מסומן ירוק שעובר בערוץ מתעקל ומפותל שמתחיל לטפס אל פסגת הר מסור.
כאן, מגב ההר, נקבל את ההסבר לשם הנחל המוזר. מכאן נראה את השלוחה הדקה והמשוננת, שנראית ממש ממש כמו מסור חד. יש כאן אמנם סימון שבילים, אבל אל תצפו לשביל של ממש. השביל זנוח במשך השנה והטיפוס בו ממש לא קל. יש להיעזר בידיות האחיזה המוצבות במדרון, אך הוא תלול עד כדי כך שכדי לעלות או לרדת, נאלצתי באופן אישי ממש לשבת.
מראש ההר, בגובה כמאתיים מטרים, נשקפת תצפית מרהיבה על האזור. נראה את יישובי צפון הערבה; עידן, עין חצבה, חצבה ועין יהב במזרח. מאחוריהם מתנשאים הרי אדום. ומתחת מתחתר נחל מסור היורד מרכס מחמל לערבה או שנקרא בשם הערבי ואדי מונשר.
מראש ההר נרד בשביל המסומן אדום, תלול לא פחות מהמסלול בו עלינו. בתום הקטע התלול נעבור במעוק המדהים של נחל מסור, יש כאן גבים שלאחר הגשם מלאים במים קרירים שלפעמים יהיו אילוצים לעבור בתוכם, אך גם כשהם יבשים דרושים כישורי טיפוס ודילוג.
החוויה המיוחדת, לא פחות, נמשכת כחצי קילומטר ומשם הדרך קצרה להתפצלות בה השארנו את המכונית. כמובן שחוזרים לכביש באותה הדרך שבה הגענו. מילה לסיום: הדרך קשה, המסלול מאתגר אבל שווה כל רגע.
- אזור: הערבה התיכונה ומזרח הר הנגב (מפה מספר 17)
- משך הטיול: חצי יום
- רמת קושי: בינוני-קשה
- עונה מומלצת: חורף ואביב
- המסלול מעגלי
- מסומן לכל אורכו
- ייתכן שיהיה צורך להיכנס למים.
- אורך: 3.2 קילומטרים.