משפחת דאצ'בסקי יצאו למסלול טיול לרכבי 4×4 בנחל ורדית ונחל ברק וחזרו עם חוויות מיוחדות והמלצה למסלול הטיול הרגלי של שמורת הטבע נחל עשוש.
אחרי סדרת טיולים מכווני הליכה, החלטנו הפעם לצאת לטיול משולב רגלי וג'יפים. וכך הגענו לשמורת טבע נחל עשוש. שמורה מדברית רחבת ידיים המציעה מרחבים של מדבר בראשיתי קסום ומיוחד. מקום לשקט ולהתבודדות, בין הקניונים, הנחלים וההרים הנישאים.
הפסגות הגבוהות במערב השמורה מתנשאות כ-500 מטר מעל פני הים. בזכות המרחבים הרבים ודרכי הנוף המסומנות זהו גן עדן לטיולים ברכב שטח, אך גם מטיילים חובבי הליכה ימצאו עניין בשבילי השמורה. יופייה זועק לכל עבר גם מפני שיש בה רק תשתיות מעטות שבכלל צמודות ליישובים שבשוליה.
המעלה קצר יחסית ותלול מאוד, ומיועד כאמור לרכב 4×4 בלבד. השביל מחבר בין נחל עשוש לנחל צופר ועובר בנחלי ורדית וברק. כמובן שהמעבר מורכב מאוד ובעלי כלי רכב שאינם מיועדים לשטח מורכב ייתקלו באתגר עבירות משמעותי, המהווה שיקול מקדים לכל בעלי הג'יפים למיניהם.
הגענו ברכבנו הפרטי לחניון נחל ברק. מדובר ברחבת חניה למרגלות מעוק נחל ברק. דרך מסומנת כחול יוצאת מכביש הערבה כ-7 קילומטרים מצפון למושב פארן. נסענו כשנים עשר קילומטרים בדרך שעבירה לכל כלי רכב. את שלושת הקילומטרים האחרונים, המשובשים, עשינו ברכב שטח אגרסיבי וחזק, עם ג'יפאי מקומי אתו תיאמנו בתשלום ימים קודם לכן.
התחילו את הנסיעה בשטח בכביש 40, ליד סימן קילומטר 40. סעו צפונה במורד נחל ציחור בדרך מסומנת כחול. נחל ציחור מסתיים במעין שער יפה, שנפתח לנחל פארן. כאן, במפגש הנחלים ציחור-פארן פנו מזרחה (ימינה) בנחל פארן, בעקבות הסימון הכחול. ליד מצוקי חדוד מכוון שלט לקניון ורדית.
היוצאים מצוקים פונים שמאלה לכיוון צפון, לעבר צומת הערבה. לאחר מכן פונים שוב שמאלה לדרך עפר בסימון ירוק במעלה ערוצו של נחל עשוש. לאחר כארבעה קילומטרים במפגש עם דרך עפר בסימון אדום ושביל ישראל פונים שמאלה פעם נוספת עוד כחמישה קילומטרים עד למעלה.
מעלה עשוש מפחיד מאוד בעיקר מבחינה פסיכולוגית, יותר מאשר קושי הטיפוס בפועל. הוא תלול מאוד, ומרחוק הוא נראה ממש כמו קיר. צלמים מתיישבים על הטריבונה הטבעית שנמצאת סביב ומצלמים את ביצועי הג'יפאים על ההר. ראוי לציין כי ג'יפאים צעירים ורברבנים התהפכו במקום כשניסו להוכיח יכולות ביצוע מעבר ליכולותיהם האמיתיות.
הנהג הסביר לנו כי למען האמת, המעלה הזה לא קשה במיוחד ולכן גם איננו מסוכן לציבור. רובו חצוב בסלע ועליו מורכבות תומכות מיוחדות לרכבי שטח. לאורך מעלה עשוש אין מדרגות גבוהות במיוחד או בורות הצלבה אימתניים וקו הטיפוס הנכון מתחיל בצד שמאל של המעלה ואז עובר לאמצע.
חשוב שתכירו את כלי הרכב בו אתם נוהגים על מנת לשמור עליו, על שלמותו ובמיוחד, כמובן על בריאותכם ובריאות המתלווים עליכם – הנהגים. נקודת המוצא שלכם היא כאמור, בדרך העפר המסתעפת מכביש 40 ליד סימן ק"מ 40 (סימון כחול וסימון שביל ישראל). נקודת הסיום בכביש 90 כשבעה קילומטרים מצפון למושב פארן.
סעו בדרך המסומנת כחול עד לרחבת החניה של קניון ורדית. כאן תוכלו לרדת מהג'יפ ועלו בקניון המסומן גם הוא בכחול למסלול ההליכה של נחל עשוש. היעזרו בסולמות המותקנים בו למען הטיפוס המורכב יחסית אך זה שיספק לכם נוף הררי, עוצר נשימה. מראש הקניון יורד שביל מסומן ירוק לרחבת החניה.
שובו בנסיעה לנחל פארן, כמובן שאם הזמן דוחק בכם תוכלו לדלג על הטיפוס הרגלי. המשיכו מזרחה בדרך המלווה את הנחל בסימון שחור. ואחר כך במורד הנחל, ולאחר כ-5 קילומטר פנו צפונה בדרך מסומנת ירוק. הדרך מגיעה לדרך מסומנת כחול, המובילה לקניון ברק. נהג הג'יפ חיכה לנו שם ולקח אותנו אל האוטו שלנו.
- אין להיכנס לשטח כשיש סכנת שיטפונות.
- הטיול בקניוני נחל עשוש תלול ומחייב שימוש בסולמות.
- כאשר הגבים מלאים יש לחצותם בשחייה.
- מומלץ להיעזר במדריך מוסמך המכיר את המקום.
- אם זמנכם דוחק – ותרו על ההליכה בקניון נחל ברק.