נחל תבור: גועש בחורף יבש בקיץ

נחל תבור: גועש בחורף יבש בקיץ. אחרי כמה שבועות של טיולים קלילים החליטו בני משפחת דאצ'בסקי לצאת למסלול אתגרי יותר המתאים לעונת סוף החורף. | נחל תבור הירוק והגועש מתאים לתקופה זו מתמיד וקורא לכם פשוט להגיע.

אחרי שמיצינו את הפריחה העונתית המיוחדת, החלטנו יחד, כל בני המשפחה לחזור למסלולי הטיול המאתגרים. חשוב לי לציין כי צריכים להיות זהירים בבחירת מקום המסלול כדי להימנע ממסלולים בעלי סלעים חלקים ומחליקים, והצטברויות בוץ שיכולה להרוס את כל חווית הטיול.

החלטנו לצאת אל נחל תבור. נחל זה הוא אחד מהמסלולים היפים שבגליל, בימים אלו במיוחד. ימי סוף החורף והאביב הנחל זורם ושופע ואלפי פרחים מעטרים את הדרך הירוקה. הטיול ברמת קושי בינונית, וכולל עלייה לא קלה בסופו ולכן מתאים רק לילדים מיטבי לכת.

בימים בהם באנו, הדרך הייתה מעט בוצית בעקבות הגשם שירד. ולכן, אם אינכם מגיעים ברכב בימים גשומים במיוחד, כדאי להשאיר את הרכב ברחבה מיד אחרי היציאה מהקיבוץ, וללכת רגלי 800 מטר, עד תחילת המסלול. אם הדרך אינה בוצית, רכבכם יעבור אותה בקלות.

בדרכו ממורדות התבור לבקעת הירדן חוצה נחל תבור את רמת הבזלת של מזרח הגליל התחתון. מעיינות מעטים באגן ההיקוות של הנחל נובעים כל השנה ויוצרים פלג איתן של מים חיים, המקיים עולם עשיר של חי וצומח. בתחום השמורה צומחת חורשה נדירה של שיטה מלבינה. כתוצאה מהשינוי המשמעותי באופי האדמה ובזרימת המים, בקיץ הנחל יבש ומאתגר מאוד.

המים אותם הנחל מנקז הם חלק ניכר ממי הגליל התחתון. המים זורמים בין אזור הר תבור מצפון מערב, להר יבניאל מצפון מזרח ורמות יששכר בדרום. הוא מתחיל את זרימתו בהרי נצרת ומתנקז לירדן דרומית לקיבוץ גשר. רוב מי הנחל נתפסים על ידי חברת מקורות למי שתייה ומאגרי השקייה.

לפי הוראת רשות שמורות הטבע, יש להצטייד בנעלי הליכה סגורות ושלושה ליטר מים לאדם. היציאה אל המסלול מוגבלת עד השעה 14:00, כדי להימנע מכניסה לשעות החושך, כמו כן אין לרדת מהשבילים המסומנים.

שדרוג נוסף שנמצא במקומות בודדים בישראל היא מערכת SOS המאפשרת קליטה סלולארית בשעת חירום בשטח. בנקודה בה מופיע שלט קטן אדום ושם אפשר להתחבר לרשת אלחוטית ולהזעיק עזרה.

אפשרויות הטיול

ישנן שתי אפשרויות טיול. הראשונה, מסלול מעגלי ארוך כשמונה קילומטרים עוצרי נשימה בהם צעדנו כארבע שעות הליכה. ולצידו, מסלול נוף מעגלי קצר יותר כשלושה קילומטרים בהם צעדנו בשעות אחרי הצהרים.

אם נגיע משער הקיבוץ האחורי ונמשיך בדרך העפר הטובה עוד כ-800 מטר עד לפנייה ימינה לדרך עפר בסימון שבילים אדום. זוהי נקודת ההתחלה של המסלול, כאן החנינו את האוטו. במקום שולחנות פיקניק, נקודת מידע, מפות ואזהרות של רשות הטבע והגנים.

מכאן, יוצאים לכיוון מזרח עם סימון השבילים האדום אל תוך אפיק הנחל, לאחר כשני קילומטרים בירידה ממושכת ולא מורכבת במיוחד. מכאן פונים שמאלה לכיוון צפון ועולים במעלה הנחל, במסלול הכחול הנמשך לאורך דרך מיוחדת ושופעת.

ממשיכים במסלול המסומן בכחול ומגיעים אל קניון הבזלת: בריכות ומפלים ששוטפים את סלע הבזלת הנמצא באזור זה שמספר על התפרצות  געשית היסטורית. המעבר בבריכה דורש טיפוס קל בעזרת ידיות אחיזה, בקיץ הבריכה יבשה. לפי אזהרות פקחי השמורה, יש חשש לזיהום של מי הנחל על ידי עירוב מי שפכים. ולכן, מומלץ לא לרחוץ במים אך ניתן לטבול את הרגליים.

סביבות הנחל והבריכה מלאות בצבי ארץ ישראלי המקפץ על הסלעים. בימים שקטים נוכל לצפות בלא מעט צבאים, כמובן ברמה יחסית. אזור זה הינו אחד האזורים בהם נמצא ריכוז גדול שלהם. גם אם לא תזכו לראות אותם, את עקבותיהם תמצאו בנקל.

מהבריכה המשכנו עוד כמה מאות מטרים לכיוון צפון עד להתפצלות שבילים. המשכנו  שמאלה עם המסלול הכחול לכיוון גזית בעלייה תלולה וקשה בסופה הוקם מצפור ופינת הנצחה לאחד מבני האזור. וכך, מצאנו את עצמנו בשעת אחר צהרים מוקדמת, יושבים לנוח ולאכול צהרים בתצפית נוף מיוחדת ומפעימה.

מהמצפור חזרה אל נקודת ההתחלה ניתן לצעוד על המסלול הכחול, הוא מתחלף  לקטע קצר שחור, המחזיר חזרה את המטיילים אל המסלול האדום לעבר הנקודה בה הוחנה האוטו.

אך מכיוון שנותר לנו זמן רב, החלטנו לנצל את המסלול המעגלי הקצר. השביל מקיף את פרדס קיבוץ גזית, מבלי לרדת לנחל.  המסלול מהתצפית ממשיך על המסלול הכחול, משם לשחור וחזרה לאדום עד החנייה.

מעפולה נוסעים לצפון-מזרח בכביש 65 לעבר כפר תבור. מדרום לכפר פונים בצומת גזית בכביש 65 מזרח לכיוון קיבוץ גזית. נוסעים בכביש 7276, עוברים את הפנייה לכפר קיש ונכנסים לתוך קיבוץ גזית ביציאה מהקיבוץ מתחיל המסלול המיוחד.

מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך