עין נון: להתענג מהטבע גם בקיץ החם

עם החום העז שמקשה לצאת לטיולים אתגריים, יצאו הדאצ'בסקים להתרענן במעיין עין נון, וחזרו עם תובנות מרתקות. הימים חמים, ואצלנו במשפחת דאצ'בסקי, כאשר היום חם – זהו בדיוק הזמן לעזוב את המזגן ולצאת לטיול מרענן בצפון הרחוק. הבן חזר מהישיבה, וכעת אנחנו מנצלים את הזמן לצאת ולבלות.

 

החלטנו לצאת למעיין עין נון הענק והמרענן במושב מגדל. המושב שבפאתיו נמצא סוף מסלול נחל עמוד, ושילוב המסלולים המוכר 'חוף אל חוף' מסתיים במעיין ענק וקריר, בסביבת עצים מוצלת שמספק חווית קיץ. חוויה של מעין עולם הבא.

עין נון הוא מעיין הנובע בשטח המושבה מגדל בבקעת גינוסר. מי המעיין נקווים בבריכה העליונה העגולה שעומקה כ-60 ס"מ, עם מים צלולים כמעט ללא אבנים. במי הבריכה גדלים צמחי מים ואצות חוטיות, ומשם הם זורמים לבריכה התחתונה והגדולה.

הבריכה התחתונה היא גדולה יותר מהעליונה, היא מלבנית ורדודה ובקרקעיתה אבנים. הבריכה מקבלת מים גם משלוש נביעות קטנות. לצידה צומחים עצי אקליפטוסים גדולים ודקלי וושינגטוניה גבוהים. המים נקיים וצלולים וממשיכים בדרכם לזרום בנחל נון שנשפך לכנרת.

המעיין נגיש, אליו מוליכה דרך כורכר משולטת ומסומנת בסימון שביל ישראל. היא יוצאת מכביש 90 במרכז המושבה ומגיעה למעיין כעבור כ-500 מטר. האזור מרחיב ביופיו, בצל הארבל וצופה אל המטעים. המקום משלב טבע ואדמות פלחה, וקומבינציה יפהפייה של טבע פראי, עם גגות בתי הישוב הסמוקים והאציליים.

מקור השם מעניין מאוד. כידוע, בשפה הארמית נון הוא דג, שם המעיין משמר את השם "מגדל נוניא" שהשטייגעניסטים שבינינו יפרשו אותו בארמית כ'מגדל הדגים'. הוא אגב, היה אחד משמותיה של המושבה מגדל העתיקה הסמוכה.

שיפוץ המעיין

לפני כשלוש עשרה שנים, נוקה אזור המעיין וסודרו אבני שפה סביב הבריכה. המקום הפך לאתר בילוי ושכשוך במימי הבריכה הרדודה. בקיץ לפני כשש שנים, יבש המעיין כמעט לחלוטין ונגרם נזק אקולוגי חמור לדגים ולבעלי החיים שבמקום.

שנה לאחר מכן, החל שיקום ופיתוח סביבת המעיין בעלות שלושה מיליון שקלים. אחרי כמה חודשים שיקומו הסתיים ומאז, תושבי מגדל מתנדבים לשמור על המעיין ולנקותו. תושבי היישוב פועלים לכך שהכניסה תהיה בחינם. לכן, למרות שמדובר בפנינת טבע מרעננת המקום פתוח לציבור ללא דמי כניסה.

המקום סובב בשרידי עתיקות שמקימים לתחייה את האזור המיוחד כפי שהיה בעבר. בהזדמנות זו נציין כי האזור נקרא בקעת גינוסר וזו משתרעת בדלתא של הנחלים: ארבל, צלמון ועמוד המוכרים כל כך. מעל קו המעיין המדובר, נמצאה בריכת ענק עגולה מהתקופה הרומית, בסמוך לה סכר מיוחד, וגם תעלות ובריכות בזלתיות מתקופות מאוחרות יותר.

בדלתא הפוריה התקיימה פעילות חקלאית בתקופה הרומית ובתקופות מאוחרות יותר. יוסף בן מתתיהו תאר אותה במילים "אדמת הארץ דשנה ולא יחסר כל צמח אדמה בה… כל עצי פרי הגפן והתאנה נותנים פריים תשעה חודשים בשנה. יתר פרי העץ הולך ובשל זה אחר זה כל ימי השנה".

דרכי הגעה לעין נון

להגיע למקום, לא מסובך בכלל. מצומת מגדל נוסעים צפונה וכעבור כקילומטר פונים שמאלה לישוב מגדל. מיד עם הכניסה פונים שוב ימינה לדרך עפר המסומנת בסימון שביל ישראל, ועליה ניסע 400 מטר עד לחניית האתר. ניתן גם להגיע בתחבורה ציבורית באמצעות האוטובוס מטבריה לצפת או קריית שמונה, יורדים בכניסה למושבה מגדל ומשם, הליכה רגלית קצרה, תוביל אותנו עד למעיין.

מוישלה

תפריט נגישות

אצלנו הפרסום עובד

בעל צימר? מלא את הפרטים ואנו נדאג לפרסום הטוב ביותר עבורך