על יד בית שאן בכביש 90 צפון בפניה לכיוון גני חוגה, פנינו אל קניון בזלת נחל חרוד בעקבות השילוט. הגשר מעל הנחל מדהים ביופיו עם תופעות טבע מיוחדות שרק הקב"ה יכול יצור במעשה אמנות של מממש. גם ילדים קטנים בעגלות יכולים להצטרף.
אחרי שיצאנו אל פסגות הרי השומרון ויהודה, החולשים על בקעת הירדן, המשכנו צפונה על כביש הבקעה אל עבר עמק המעיינות ובית שאן. יעדנו היה אל קניון הבזלת הוא שמו של נקיק בזלת ליד בית שאן, שנחל חרוד מתגבר עליו בסדרה קטנה של מפלים.
זהו היעד המושלם לטיולים משפחתיים, לכן גם יצאנו לשם. נחל חרוד מארח ומיוחד, קק"ל בנתה במקום גשר תלוי הצופה על הקניון ובצדו חניון נופש לפיקניק. אפשר גם לחלץ עצמות ולצאת לטיול קצרצר מהחניון לאורך הנחל.
נסענו בכביש הבקעה (כביש 90) לכיוון בית שאן, כשהגענו לאזור קיבוץ מעוז חיים ומעבר הגבול נהר הירדן בכביש 71 פנינו שמאלה בכביש המוליך לעינות חוגה. נסענו כ-200 מטרים וחצינו בגשר את נחל חרוד. אחרי 200 מטרים נוספים פנינו ימינה לרחבת החניה של קניון הבזלת.
נחל חרוד עושה דרך ארוכה עד שהוא מגיע לכאן. הוא מתחיל את דרכו באזור עפולה וזורם בין המדרון התלול של הגלבוע לרמות הבזלת של הגליל התחתון. הוא חולף בעמק צר וארוך, שבר גיאולוגי תלול למרגלות הגלבוע. רוחבו המרבי של העמק עומד על ארבעה קילומטרים. רק ליד ניר דוד, ממערב לבית שאן, במקום המפגש של עמק חרוד עם השבר הסורי-אפריקני, נפתח עמק חרוד ומתרחב.
הנחל חוצה את בית שאן העתיקה ומסיים את דרכו בנהר הירדן, כשני קילומטרים מצפון לקיבוץ מעוז חיים. בדרכו אל הירדן חוצה נחל חרוד את שלוש המדרגות של בקעת בית שאן. המדרגה העליונה, שעליה בנויה העיר בית שאן, צונחת במתלול בגובה של 40 מטר אל המדרגה התיכונה, היא כיכר הירדן שהיא התשתית של בקעת הירדן. בתוכה חתר הנהר מדרגה שלישית, נמוכה מהכיכר בכמה עשרות מטרים ונקראת גאון הירדן.
באזור בית שאן, ערוץ הנחל חולף בערוץ סלעי גיר רכים שמתפוררים במהירות, והנחל אינו מתחתר בהם לעומק כי הם אינם סופחים מים. אבל באזור קניון הבזלת התחתר נחל חרוד בתוך תוואי של סלעי בזלת המתנשאים לגובה. והתוצאה היא מחזה מרהיב של קניון בזלת ומעליו סלעי גיר.
בשתי שכבות סלע אלה נצפה הגשר התלוי שבקניון הבזלת. זו תופעת טבע מרהיבה שאסור לנו לפספס, מה רבו מעשיך ה'. כדי להגיע אל הגשר התלוי נצא מרחבת החניה בשביל סלול מאספלט המוביל אל הגשר התלוי, המבנה הבולט בשטח.
כאמור, הגשר היפה מעניק מבט יפה אל קניון הבזלת והמפלים שבו. בשעות הבוקר, כאשר השמש מאירה ממזרח, המפלים נראים היטב. לצד הדרך נבנו שולחנות פיקניק מקורים בפרגולות של כפות תמרים הנמצאים משני צידי הנחל.
חצינו את הנחל ועלינו מעט בגדתו הדרומית כדי לצפות בגשר ובהרי הגלעד, מלכות סיחון ועוג אשר בפרשות אלו אנחנו קוראים על נחלתם. כפי שמעיד השלט שבמקום, אנו נמצאים בשביל עמק המעיינות שיוצא מכאן, חוצה את בתרונות הסלע ומגי לאחר ארבעה קילומטרים וחצי לנקודת תצפית על שפך הנחל לירדן. השביל מיועד לרוכבי אופניים ולהולכי רגל והוא מתאים לעונות הקרירות יותר של השנה.
חצינו שוב את הגשר לצידו הצפוני של הנחל וצעדנו בשביל סלול אל קצהו המערבי של מתחם החניון. "הגשר הרומי" הוא גשרון ירוק המיועד לרוכבי אופניים מאפשר חציה נוחה של גדר המתחם. מכאן כבר נראה גשר קשתות בנוי אבני בזלת, הנושא את הכביש לגני חוגה.
הגשר למעשה נבנה בידי הטורקים ועד לפני כשלושים שנה, אני עוד זוכר את הימים שכביש 90 היה עובר עליו. בהמשך מעלה הנחל יש קיר בטון, שהיה בעבר חלק מאתר השלכת פסולת. רשות ניקוז ירדן דרומי ניקתה את המקום כחלק מעבודות השיקום של נחל חרוד והקדישה אותו לציורי קיר מעניינים המתארים את הוויית העמק.
מכאן, חמש דקות ואתם בחניון ממנו באתם. מקסים.
- מפת סימון שבילים: 3 – הגליל התחתון, העמקים והגלבוע
- גישה בכל כלי רכב
- הביקור בקיץ חם ולח
- מתאים לכל המשפחה
- נגיש לנכים ועגלות
- הביקור בכל שעות היום