שביל אוהד הינו שביל מעגלי וקל הסובב את הישוב נופית וקרוי על שם אוהד זך חייל שנהרג בלבנון. לאורך השביל ספסלים למנוחה, מוצגים ארכיאולוגיים ותצפיות נוף לעבר ערוצו של נחל ציפורי. המסלול משלב מנוחה לצד מסלול צעידה מדהים.
בעקבות המסלול היפהפה עליו סיפרנו בשבוע שעבר, נזכרתי משום מה במסלול שביל אוהד. השביל מקיף את היישוב נופית שבגליל התחתון ומעניק לצועדים בו תצפיות נוף יפהפיות. אם תבואו באביב תוכלו גם לזכות לפריחה גלילית משגעת.
נופית הוא יישוב קהילתי, שנוסד לפני קרוב לארבעים שנה, על גבעה המתנשאת כ-150 מטרים מעל לגדה הדרומית של נחל ציפורי. עמדה זו מבטיחה תצפיות יפות על הנחל, על מרחבי הגליל המערבי ועל עמק עכו והכרמל.
אחדים מתושבי נופית שינסו מותניים ושדרגו את הדרך ששימשה להתקנת קו הביוב של היישוב לשביל נופי. השביל מנציח את זכרו של אוהד זך, בן נופית שנפל בלבנון, והוא מקיף את גרעין היישוב הישן. השביל זכה גם בסימון שבילים משלו, בצבע כחול. למרגלות נופית עובר "שביל ישראל", ומשביל אוהד יוצאים שני שבילים המתחברים אליו.
חשוב לציין כי אמנם קק"ל והמועצה האזורית זבולון סייעו ביצירת השביל, אך התושבים עושים הכל בהתנדבות. הם מטפחים את השביל והוסיפו לו ספסלים, נקודות תצפית ומוצגים ארכאולוגיים שקיבלו מרשות העתיקות.
איך מגיעים לשביל אוהד?
אם תרצו להגיע למקום, תבואו לצומת יגור ומשם תיסעו כשני קילומטרים לכיוון שפרעם (כביש 672), כאן פנו ימינה בכביש 672, המגיע לנופית לאחר כתשעה קילומטרים. משער היישוב נוסעים לתוך היישוב עוד חצי קילומטר ותגלו מימין את שער הכניסה לשביל, ליד מפרץ החניה.
כאן תראו עמוד סימון של קק"ל ושלט עץ חום הנושא את הכיתוב שביל אוהד – סובב נופית, המציין את תחילת השביל. הגינון בכניסה כולל גם צמחיית בר של ארץ ישראל, דוגמת מרווה משולשת ואלת המסטיק. מימין לשביל נטועים עצי בוסתן ובהם זית, תמר, תאנה, חרוב ורימון. השלט מתריע שהבוסתן פרטי ומזהיר את המטיילים מלקטוף מהעצים.
עצי הפרי מלווים אותנו עד למצפור החיפושיות, זוהי נקודת התצפית הראשונה שלנו. המצפור, הפותח את הנוף מזרחה, נקרא כך משום שילדי נופית צבעו כאן אבנים בנקודות שחורות על רקע אדום, דגם המזכיר את חיפושית משה רבנו. החיפושיות כבר כמעט אינן נראות, אבל הנוף המרהיב נותר כשהיה. למרגלותינו נמצאים נחל ציפורי וטחנת הנזירים, הנראית מכאן היטב. חוט הכסף המתפתל מציין את המים הזורמים בנחל. הלאה במזרח הרי נצרת והרי הגליל העליון.
השביל ממשיך להקיף את נופית. כחצי קילומטר מהמצפור אנו נפגוש ליד עץ גדול של אלון תבור שביל מסומן אדום שיורד ימינה אל נחל ציפורי ומתחבר עם שביל ישראל. באותו מקום נמצא גם הגן הארכאולוגי הראשון במסענו עם כלי טחינה קדומים מבזלת. מעניין במיוחד רכב ריחיים מבזלת, המכונה "ריחיים של חמור" כמו בגמרא בבא בתרא – מתקן חצוב בסלע בזלת בצורת קונוס ויש בו שתי בליטות עם חורים לרתימת החמור שנועד לסובב את האבן ולטחון בה חיטה.
רחבת התצפית
סמוך לעץ נמצאת גם רחבת תצפית, גבעת עליל שהערבים קוראים לה ראס עלי, וסביבה מתפתל נחל ציפורי. הנחל מנתק את הגבעה כמעט כליל מסביבתה ורק האוכף המחבר אותה לגבעה שעליה נמצא הישוב נופית. ליד האוכף עוד נותרו שרידיהן של שתי טחנות קמח נטושות.
המדרון תלול, ולכן קק"ל הקימה מעקה באורך 200 מטרים שמלווה אותנו בקטע זה. במדרון המלווה את השביל משמאל צומח חורש ים תיכוני מרשים. בחורש לבנה רפואי, אלון מצוי וקיסוסית קוצנית. בסיום קטע המעקה ניצב עץ אורן בודד ולמרגלותיו ספסל בנוי מקרמיקה צבעונית. שביל סובב נופית חושף כאן נופים עוצרי נשימה של מפרץ עכו והכרמל.
מעט הלאה משום מוצב סלע המצפן, עוד עיטור שיצרו בני המקום. קצת אחריו מוצבת משמאל לשביל תצוגה של בתי בד קדומים. אם נמשיך הלאה מבתי בד אלו נמצא סככת צל למנוחה. נמשיך הלאה משם ונראה שביל יורד נוסף המסומן באדום ופוגש את שביל ישראל. אבל אנחנו נמשיך היישר לפנים ומגיעים לגרם מדרגות. כאן נטפס בעקבות הסימון הכחול, שיוביל אותנו למרכז הספורט של נופית. נלך מסביב למגרש הכדורסל שנמצא מימין ונגיע לנקודת המוצא לטיול.
דברים שחשוב לדעת על שביל אוהד
- חובה לקחת מפת טיולים
- מפת הכרמל מס' 4
- כשניים וחצי קילומטרים
- מומלץ בכל השנה. בקיץ – בשעות אחר הצהריים המאוחרות
- אפשר להתחיל את הטיול ברחבת החניה של מרכז הספורט ולצעוד בכיוון ההפוך.
- להיזהר מהחלקה בצעידה על הסלעים