שביל הקיסר בהרי ירושלים, שחצה את כביש 375, הפך מסוכן עם עלייה בנפח התנועה בכביש בשנים האחרונות ונסגר. עתה הוא סומן מחדש ונפתח למטיילים בשילוב סימון מסלולים חדשים, כולל אחד מעגלי. עכשיו כשהצמחייה בשיא פריחתה זהו בדיוק הזמן לטייל.
שביל הקיסר בהרי ירושלים, הנקרא כנראה על שם הקיסר אדריאנוס, חודש על ידי קרן קימת לישראל ובשיתוף עם הוועדה לשבילי ישראל של החברה להגנת הטבע. התוואי הקודם של השביל שחיבר את חורבת חנות עם חניון בית הבד, חצה את כביש 375, שחצייתו הפכה למסוכנת עם עלייה בנפח התנועה בכביש בשנים האחרונות.
על מנת לתת חלופה מרשימה למטיילים לשביל הפופולרי שנסגר, סומן שביל חדש בצד הדרומי של הכביש על השלוחה של הר יערן, ללא חציית הכביש. השביל עובר בנופי יער וחורש, עם גוונים רבים של ירוק ופריחות צבעוניות עונתיות, וחושף את שרידיה של דרך רומית עתיקה הכוללת מדרגות סלע קדומות.
שביל חדש המסומן בשחור שאורכו כ-2 ק"מ, יורד מאזור "בית היערן", הבית הוא למעשה שרידיו של מבנה על כיפה גבוהה שנבנה בתקופה הבריטית ושימש את עובדי היער באזור, אל חניון בית הבד. השביל עובר ביער אורנים נטוע, מעורב בשרידי חורש טבעי, על משטחי סלע טבעיים.
המטיילים בשביל ייהנו מתצפיות יפות אל אזור בית שמש והשפלה במערב ואל השלוחות של הרי יהודה מצפון. הכניסה לתחילת השביל השחור היא בדרך סלולה המסומנת בירוק, שיוצאת מכביש 375, מול הכניסה לחורבת חנות, לכיוון דרום אל הר יערן.
שביל מסומן אדום הוא למעשה קטע שנשאר מהשביל הוותיק המוביל מחניון בית הבד. לצד החניון שרידי בית בד קדום שמנגנון הסחיטה שלו בצורת בורג עשוי מעץ ושוחזר בידי קק"ל. אל המדרגות הקדומות ובחזרה באותה דרך, באורך של כ-750 מטרים לכל כיוון. החניון משמש כנקודת יציאה וסיום לטיול. הקטע האחרון אל המדרגות שינה את צבעו לכחול.
בנוסף, חיבור חדש של השביל האדום אל השביל השחור, מאפשר למטיילים שביל מעגלי – לצאת מחניון בית הבד אל המדרגות הקדומות ובחזרה אל בית הבד על גב השלוחה עם השביל השחור או בכיוון ההפוך. מומלץ להתחיל עם השביל האדום ולחזור עם השביל השחור כך שההליכה במורד השביל תהיה עם הפנים והמבט לנוף. אורכו של הסיבוב המעגלי כ-2 ק"מ. מסלול זה מיועד למיטיבי לכת.
איציק בן דב, רכז סימון שבילים של החברה להגנת הטבע בוועדה לשבילי ישראל, מוסיף ששביל הקיסר עובר לצד הדרך הרומית שעלתה מבית גוברין לירושלים. "לצד השביל, העובר על סלעי גיר קשים, נותרו שרידי גת עתיקה חצובה וספלולים. במהלך החורף והאביב, הרי ירושלים מתכסים במרבד ירוק ובפריחות מרהיבות. כולי תקווה שעל השביל יטיילו מטיילים רבים שיכירו את האזור וייהנו ממה שהשביל מזמן להם", הוא אומר.
גידי בשן, מנהל אזור הרי יהודה בקרן קימת לישראל: "שביל הקיסר במתכונת הקודמת שלו היה בין שבילי הטיול הכי מבוקשים בקק"ל, ואנו שמחים שמצאנו פתרון לתוואי החדש שאינו מסכן את המטיילים ויחד עם זאת שומר על יופיו וייחודו".