שתי שמורות טבע מיוחדות הוכרזו בצפון בהן שמורת טבע טרשי צפת, אזור פורח ומיוחד בו תשפוכת נחלים וסלעים מרהיבה עם שבילים ומסלולים בסמוך לבירת הצפון. | גם שמורת הטבע פארק הירדן הוכרזה עכשיו ובה הסחף והדלתא אותה יוצר הירדן ויוצר נוף קסום במיוחד.
שמורת טבע חדשה טרשי צפת הוכרזה על אזור טבע מיוחד בלב נוף סלעים מרשים. שמורת הטבע משתרעת על שטח של כ- 953 דונם, מזרחית לעיר צפת, במרומי רמות רזים, בגובה של כ- 750 מטר מעל פני הים. ייחודה של השמורה הוא בראש ובראשונה בנוף הסלעים המרשים שנוצר עקב צורת בלייה וסדוק ייחודיים ביותר.
ד"ר דידי קפלן מומחה שמורות הטבע והגנים, מספר כי שמורה זו תהיה ריאה ירוקה בתוך אזור הנמצא בתהליך בנייה מזורז ותשמש כמעבדת שדה מחקרית ולימודית של תופעות בלייה מעניינות ואסתטיות.
הגיאולוג, ד"ר דב לויטה, מסביר כי ברמת רזים נחשף חלקה העליון של תצורת הקרקע שנגרמה מתזוזות קרקעיות. הסדקים מהווים עורקי תנועה מועדפים למים ולאורכם מתקיימת פעולת המסה המרחיבה את הסדקים. צורת בלייה זו באה לביטוי מודגש ברמת רזים ויוצרת מערכת תעלות, חריצים ומשארי סלע דמויי כבשים.
בגזרת הצומח, ד"ר אביבה רבינוביץ' מציינת את חברת הצומח של המקום כמאופיינת בריבוי מיני העשבוניים על פני שיחים ועצים. במקום נרשמו כ- 250 מיני צומח עשבוני, בכללם חיטת הבר שנתגלתה לראשונה בקרבת מקום, ובן חיטה רב – אנפין, מאבות החיטה המבויתת.
כן נמצאו במקום עריוני צהוב ואירוס ארצישראלי, מינים נדירים ומוגנים, זאת לבד משעורת בולבוסין, שעורת תבור, צבורת ההרים, אגורה מדברית, מיני תלתן אחדים ועוד. אוכלוסייה יחידה בארץ ובמזרח התיכון כולו של הפרפר נימפית הקוציץ. יש חשיבות רבה לשמור על בית גידולו של מין נדיר זה בטרם יכחד מאזורנו כליל.
חיבור של טרשי צפת לנחל ראש פינה ייצור יחידה שימורית חשובה ורצף בין בתי הגידול של צמחייה עשבונית על גבי מסלע מיוחד, עם מצוקים ובית גידול לח של נחל ראש פינה. רצף זה חשוב ליצירה של יחידה אקולוגית ברת שימור, היכולה לתמוך באוכלוסיות של צמחים ובעלי חיים שונים.
תקנון התוכנית מתיר הקמת שבילי הליכה בסמוך לשכונת המגורים לטובת חשיפת ייחודיותה וערכיה של השמורה לציבור. עדרי הצבאים והבזים האדומים, המוצאים בשטחים פתוחים אלו אזורי צייד מספיק רחבים.
לצד השמורה בצפת הוכרזה גם שמורת טבע פארק הירדן המשתרעת מגשר בנות יעקב ועד צפון הכנרת. זהו הקטע היחיד בו הירדן נשאר באופיו ובנופו הטבעי. לקטע טבעי יחיד זה של הירדן חשיבות אקולוגית רבה, כמו גם חשיבות ערכית, לאומית ובינלאומית, בשל ערכו של הירדן בהיסטוריה.
דר' יפתח סיני, אקולוג מרחב גליל עליון ברשות הטבע והגנים אמר: "מצפון לשמורה החדשה נהר הירדן הוא למעשה רשת של תעלות, ומדרום לכנרת הוא מתועל בחלקו וסכור, וכמעט לכל אורכו זהו נחל מזוהם. נותרו 11 ק"מ של הנהר, היורד כ- 280 מ' בגובה בתוך קניון עמוק".
זרימת שיטפונות עוצמתית גורמות לתהליכי סחיפה המתרחשות כל העת, כולל גלישות קרקע אדירות, בעיקר בדופן המזרחי, שם נוצרו קירות אנכיים ממש. בסמוך ל"גשר הדודות" מתפצל הירדן לזרועות אחדות ומשם ועד לכנרת נוצרת דלתא רחבת ממדים. זוהי דלתא פעילה, המזרימה סחף מיוחד.
במדרונות הירדן משתרע יער פארק פתוח, בעיקר של שיזף מצוי ומעט אלון תבור ואלה אטלנטית. עצים נוספים כמו שקד קטן עלים ודולב מזרחי. פיקוס השקמה ופיקוס התאנה. למעלה מ–400 מיני צמחים נרשמו שם. שיחים כמו: צחנן מבאיש, שיזף השיח, צלף מצרי וצלף קוצני.
במדרונות יש מעיינות זעירים, בהם שרידי בוסתן וצומח מעיינות, כמו גרגר הנחלים, נענע משובלת, ערברבה שעירה ושנית גדולה. בנהר עצמו, צומחים גם ערבה מחודדת, קנה מצוי ועבקנה שכיח. צמחי מים אחרים בשמורה כמו הרדוף הנחלים ועוד רבים.