ענף התיירות שנמצא בשלבי התאוששות מתקופת הקורונה עומד בפני שוקת שבורה, כאשר הממשלה חונקת את ענף התיירות. טיוטת חוק ההסדרים שפורסמה בימים האחרונים כוללת שורה של שינויים שיפגעו באופן קשה בענף התיירות בישראל. ביטול פטור המע"מ – עליית מחירי הארנונה – שאיבת מידע מפלטפורמות דיגיטליות | כל הפרטים.
טיוטת חוק ההסדרים שנמצא כעת בהליכי גיבוש להגשה לממשלה לקראת אישור התקציב כולל שורה של גזירות על ענף התיירות שטרם הצליח להתאושש לגמרי מתקופת הקורונה.
לפי הטיוטה יבוטל הפטור ממע"מ לתיירים בארץ דבר שיוביל לעליית מחירי הלינה בענף כולו. באוצר משוכנעים כי הצעד יביא להפסד של 130 מיליוני שקלים לענף התיירות אולם הגידול במיסים יהיה גדול יותר מה שמצדיק לטעמם את המהלך. באוצר משוכנעים בצדקת המהלך כי המס יוטל על אזרחי חוץ בלבד בעוד תיירים בישראל משלמים בכל מקרה מע"מ, אולם הניסיון לאורך השנים מוכיח כי עליית מיסים משפיעה על המחיר בכל המשק.
באוצר מכוונים לחייב צימרים ודירות נופש בארנונה של בתי מלון שבחלק מהערים יכול להיות גבוה פי שלושה מארנונה של דירת מגורים. עלויות של עשרות אלפי שקלים למפעילי הצימרים דבר שבשורה התחתונה יתגלגל לצרכן שגם כך מתקשה למצוא מחירים זולים של מקומות לינה בארץ.
לפי התוכנית סיווג ארנונה של בית מלון יחול על כל דירה שמושכרת לפחות 60 יום בשנה למטרות נופש. באוצר מנמקים את עליית מחיר הארנונה על מנת להשפיע על מצוקת הדיור ולמנוע השכרה של דירות מגורים למטרות נופש.
כזכור בעבר היה ניסיון לאסור לחלוטין השכרה של דירות מגורים למטרות נופש ונראה כי הפעם הולכים על מהלך קצת שונה שבשורה התחתונה יעלה את מחירי הלינה בארץ. התוספת בארנונה שיכול להגיע לעשרות אלפי שקלים בשנה, יעלה את המחירים ללא ספק, אולם לא צפוי לשחרר לשוק דירות נופש שפעילות באופן קבוע.
נכון לכתיבת הידיעה המהלך לא כולל חלוקה לפי אזורי ביקוש של דירות לשכירות רגילה, או לפי ריבוי דירות נופש לפי כמות תושבים מה שרק מחזק את התחושה כי המהלך נועד אך ורק לצורך העלאת מס שבסוף יתגלגל לצרכן. ככל וההחלטה אכן תצא אל הפועל מחירי הלינה של צימרים לחרדים צפויים לעלות באופן דרמטי.
נראה כי באוצר בחרו לרסק את תחום התיירות ובמקביל לצעדים אלו, החליטו על "העברת נתונים מפלטפורמות דיגיטליות לטובת שיפור הליכי השומה" בתחום התיירות.הצעד שהוצע בשנת 2016 על כל המשק זכה להתנגדות נחרצת מכל הגופים העסקיים, ונראה כי הפעם בחרו באוצר ללכת על המהלך בתחום התיירות בלבד. משמעות החוק הוא כי פלטפורמות של הזמנות אוטומטיות ייאלצו לדווח על כמות ההזמנות לכל עסק שמפורסם אצלם על מנת להעמיק את גביית המס בתחום. חשוב לציין כי החוק החדש לכאורה לא אמור לחול על פלטפורמת כוכב הנופש שההזמנות מבוצעות באופן ישיר דרך מפעילי הצימרים, אולם הצעדים שיידרשו להפעיל פלטפורמות דיגיטליות אחרות יביאו לייקור המחיר ללקוחות הקצה בשל חובת הדיווח ובריחה של מעלימי מס מהפלטפורמות דבר שיביא בשורה התחתונה לעליית מחירים גורפת של מחירי הלינה בישראל.
ממשרדי האוצר והתיירות לא נמסרה תגובה לפנייתנו.