ב-2022 הוגשו 1.5 מיליון בקשות הנפקה – זינוק של 30%, כאשר רבע מיליון מהן היו עבור דרכון זמני. מתברר שהמסלול המיוחד להנפקת דרכונים אותו יצרה שרת הפנים לשעבר איילת שקד לפתור את העומסים סיבך הכל.
בעקבות דרישתו של יו"ר ועדת הפנים יעקב אשר לקיים תוכנית חירום לפתירת משבר הדרכונים מרכז המחקר של הכנסת פרסם דוח בנושא, שחושף את היקף המחדל. לפי נתוני הדוח, שפורסמו ביום שלישי שעבר בכאן, זמן ההמתנה של ישראלים ממרחב מרכז לקבלת דרכון היה הארוך ביותר. במשך חצי שנה בממוצע.
לפי הדו"ח, ב-2022, אחרי הקורונה, חל זינוק של כ-30% במספר הבקשות להנפקת דרכון, שעמד על כ-1.5 מיליון. כרבע מיליון מהן היו בקשות לדרכונים זמניים. מסתבר שהמסלול המיוחד להנפקת דרכונים שיצרה שרת הפנים לשעבר איילת שקד כדי לפתור את העומסים רק יצר עומסים כבדים יותר מאחר שהוא הכפיל למעשה את העבודה.
בנוסף נמצא כי היקף ההנפקות ירד בחצי עם ביטול תגבור כוח האדם במפעלים בנובמבר 2022, ביטול שבוצע למרות העומסים. יו"ר ועדת הפנים יעקב אשר אמר בתגובה: "הוועדה קיימה לפני שבועיים דיון מעמיק בסוגיית משבר התורים להנפקת הדרכונים וגובה האגרות. כשהוועדה מעלה מספר הצעות לייעול וקבעה דיון מעקב אליו ביקשנו לקבל תכנית סדורה לטיפול במשבר. הטיוטה הוצגה לי וייעשו בה השלמות נוספות בטרם תוצג לוועדה בדיון המעקב שיתקיים בעזרת השם בשבוע הבא".