מתחילת השנה האזרחית הגיעו ארצה 1.2 מיליון מבקרים. מדובר בגידול משמעותי בכניסת התיירים. ארה"ב מובילה עם 27% מהבאים לישראל והצפי הוא התקרבות למספרי שנת השיא, 2019.
אחרי שנתיים קשות, שבהן ראינו מעט מאוד תיירים בישראל בגלל משבר הקורונה – השנה האחרונה היתה טובה יותר, עם סימני התאוששות לתיירות הישראלית ובכלל. נתונים בלעדיים שהגיעו ל"ישראל היום" מראים מהיכן מגיעים לישראל הכי הרבה תיירים, כמה זמן הם נשארים בארץ, ומאילו מדינות יש זינוק חריג במספר התיירים שמגיעים.
השנה שקדמה לקורונה, 2019 הייתה שנת השיא, אז ביקרו בארץ 4.55 מיליון תיירים. הקורונה שהתחילה ב־2020 סגרה את העולם בפני תיירים, אך השנה הנוכחית בהחלט מבשרת טובות מבחינת נתוני התיירות בישראל. מתחילת השנה ועד עתה נכנסו ארצה יותר מ־1.2 מיליון תיירים.
מדובר בתקופה הכי פחות מבוקשת של השנה, וכי רוב התיירים אמורים להגיע בחודשי הקיץ הקרובים. זה אומר שאם הכל יעבוד כמתוכנן – אנחנו צפויים לראות נתונים יפים שמתקרבים לשנים הטובות מבחינת מספר התיירים.
המדינה שממנה מגיעים הכי הרבה תיירים לישראל, בפער גדול מהמדינות שאחריה, היא דווקא זו שמצריכה טיסה ארוכה – ארה"ב. 321 אלף תיירים, המהווים כ־27% מכלל התיירים שביקרו בישראל, הם אמריקנים. משך השהייה הממוצע שלהם בארץ עומד על 7.4 ימים.
מייד אחרי ארה"ב ניצבת צרפת, שממנה הגיעו מתחילת השנה 78 אלף תיירים, המהווים 6.53% מכלל התיירים. לעומת האמריקנים, הצרפתים נשארים כאן זמן רב יותר – ממוצע של 8.8 ימים. את המקום השלישי תופסת גרמניה, עם 68 אלף תיירים מתחילת השנה (5.69% מכלל התיירים שנכנסו), ועם ממוצע ביקור של 7.6 ימים. קצת אחרי הגרמנים, עם מספר דומה של תיירים (67 אלף), נמצאים הבריטים (5.59%); ובמקום החמישי – רוסיה, משם הגיעו 62 אלף מתחילת השנה (5.24%). הרוסים הם גם התיירים ששוהים בארץ הכי הרבה זמן מבין חמש המדינות המובילות – 9.4 ימים בממוצע.
במקומות 9-6 ניצבות מדינות אירופיות קרובות: איטליה (45 אלף), רומניה (44 אלף), פולין (43 אלף) וספרד (25 אלף). מה שמשותף לתיירים שמגיעים ממדינות אלה הוא זמן שהות קצר – בין 5.2 ל־5.9 ימים בממוצע. את העשירייה הראשונה סוגרת קנדה, עם 24 אלף תיירים ושהייה ממוצעת של 8.9 ימים.
נתונים מעניינים מאוד מתבררים לגבי המדינות שנרשם הזינוק הגדול ביותר במספר התיירים שהגיעו מהן ארצה בהשוואה ל־2022. את השיא מחזיקה דרום קוריאה, עם עלייה של 1,439% ביחס לשנה הקודמת – כ־18 אלף תיירים. מאינדונזיה, מדינה שאיתה אין לישראל יחסים רשמיים, הגיעו 14 אלף תיירים – גידול של 1,109% מ־2022.
שתי מדינות נוספות שניתן לראות גידול חריג במספר התיירים שהגיעו מהן הן פולין (עלייה של 919%) ורומניה (818%). העלייה במספר התיירים שמגיעים מאוקראינה לעומת 2022 עומדת על 380%, וקרוב לוודאי שלמלחמה יש השפעה על כך.
חשוב לציין כי התאריכים הנמדדים, עדיין הוגבלו בשל מגבלות הקורונה. לכן, גם מספרים קטנים יחסית מציגים עלייה במספר התיירים לעומת אשתקד. לצד כל זאת, משרד התיירות עושה מאמצים נרחבים כדי להגדיל את מספר התיירים ממדינות אסיה השונות, שלהן פוטנציאל תיירותי משמעותי לישראל.
שר התיירות חיים כץ אמר: "נתוני התיירות הנכנסת נמצאים במגמה חיובית. מגיעים אלינו ממגוון יעדים, ולישראל יש מה להציע לכולם. מי שכמעט לא נוכח כיום על מפת התיירות בארץ הוא השוק האסיאתי, שיש לו פוטנציאל עצום שלא מומש עד כה. בכוונתנו להשקיע משאבים גדולים כדי לפרוץ אותו. מאות מיליוני תיירים יוצאים מדי שנה מיפן, הודו, סין ודרום קוריאה, ואנחנו רוצים למשוך אותם אלינו. הגברת התיירות מאסיה תקדם את תעשיית התיירות ותחזק את הכלכלה".