שיא חדש: השנה הוכרזו 34 שמורות טבע וגנים לאומיים חדשים ברחבי ישראל. מדובר במספר ההכרזות הגדול ביותר של גנים ושמורות שנחתמו בשנה אחת, מאז שנת 1963, אז נחקק לראשונה חוק גנים לאומיים ושמורות טבע.
השמורות והגנים הלאומיים החדשים הם: שמורת טבע חולות זיקים, שמורת טבע נחל חלילים, גן לאומי עינות תלם, שמורת נחל חצב, שמורת נחל זדים, שמורת חרבת גממה, גן לאומי עובדיה, גן לאומי תל אשדוד, שמורת רמת דלתון, שמורת עינות גיבתון (הרחבה), שמורת נחל עיון (הרחבה), גן לאומי בית שערים (הרחבה), שמורת הר מירון (הרחבה, נחל עמוד), גן לאומי אבל בית מעכה, שמורת מלחת סדום, גן לאומי מלחת סדום.
כמו כן, שמורת חמרת רמת הכובש, גן לאומי עין צנובר, שמורת עין צנובר, גן לאומי אביחיל, שמורת חולות יבנה, שמורת טרשי צפת, שמורת מורדות רכס הרי נפתלי, גן לאומי קרן נפתלי, שמורת מרגליות (הרחבה), שמורת טבע שער העמקים, שמורת סחלבים במנרה (הרחבה), שמורת נחל קדש (הרחבה), גן לאומי מצודת כח, שמורת טבע פארק הירדן, שמורת טבע ברניקי, גן לאומי ברניקי, שמורת טבע בתות תנינים רז.
את שמורות הטבע והגנים הלאומיים מקימים לפי חוק התכנון והבנייה. לאחר שהתוכנית מאושרת, השמורה או הגן הלאומי יוכרזו לפי חוק גנים לאומיים ושמורות טבע. שר הפנים הוא זה שחותם על האתרים החדשים, ובהמשך גם משרד המשפטים.
מדובר אמנם בשיא של מספר הכרזות לשנה, אך שטח השמורות המוכרזות דווקא הולך ומצטמצם. לדוגמה, בשנת 2021 הוכרזו 19 שמורות וגנים בשטח כולל של 182 אלף דונם. בשנת 2020 לא היו הכרזות בכלל, ואילו בשנת 2019 הוכרזו 20 שמורות וגנים בשטח כולל של 241,600 דונם. בשנים קודמות המספרים היו נמוכים אף יותר. בשנת 2016 הוכרזו 6 שמורות וגנים בשטח כולל של 8,213 דונם, ובשנת 2012 הוכרזו רק 2 שמורות בשטח כולל של 323 דונם.
מנכ"ל מנהל התכנון, רפי אלמליח, הסביר: "ההכרזה מאפשרת הגנה מרבית על שטחים פתוחים ואיכותיים, בהם נשמרים החי והצומח בארץ על כל גוניהם, ואתרי מורשת ונוף חשובים למעננו ולמען הדורות הבאים".