עתיד ים המלח על הפרק: השרה להגנת הסביבה עידית סילמן ומנכ"ל המשרד גיא סמט קיימו סיור מקצועי וכנס בים המלח. הצוותים בוחנים את דרכי הפעולה להתמודדות עם הנסיגה החמורה של הים והשלכותיה.
עידית סילמן, השרה להגנת הסביבה, וגיא סמט, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, קיימו סיור מקצועי ראשון בים המלח עם אריה כהן, ראש המועצה האזורית מגילות, וניר ונגר, ראש המועצה האזורית תמר. הסיור נועד לראות מקרוב את השפעות ירידת מפלס ים המלח על המרחב ולבחון דרכי פעולה להתמודדות עם הנושא.
במהלך הסיור ביקרו בחוף מינרל שנסגר עקב היפערות בולענים, בתצפית על חוף עין גדי שנסגר אף הוא עקב בולענים, ובמרחב התעשייתי שבין האגן הצפוני לאגן הדרומי (כולל מניפת צאלים ומצרי לינץ') – כדי ללמוד על ההשפעות הסביבתיות של התעשייה במרחב.
בכוונת המשרד להגנת הסביבה להשלים עבודה טכנית הנדסית-כלכלית על החלופה לייצוב המפלס עד סוף השנה.
בתום הסיור התקיים כנס בהשתתפות תושבי האזור, נציגים ממשרדי ממשלה וארגוני חברה אזרחית. מטרת הכנס לשתף את הציבור בכיוונים הנבחנים בידי המשרד, לשמוע הצעות לפתרונות מפי אנשים וארגונים העוסקים בים המלח ולהתקדם לעבר תוכנית עבודה לקידום פתרון למפלס ים המלח.
השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "שמנו לנו למטרה לגבש ולקדם חלופה לייצוב מפלס ים המלח. נעשה זאת באופן הסביבתי ביותר, תוך התחשבות באינטרסים החברתיים והכלכליים במרחב, וכדי להבטיח עתיד טוב יותר לתושבי האזור ולדורות הבאים.
"ים המלח הוא פלא טבע וגאווה לאומית. לא נישאר אדישים לירידת מפלס הים הגורמת נזק רב במרחב כולו. סוגיית ירידת המפלס, על כל תופעותיה והשפעותיה, ושאלת עתיד המרחב אינן סוגיות העומדות רק לפתחו של המשרד להגנת הסביבה. אלה סוגיות לאומיות, אתגרים לאומיים – ונקדם אותן גם בסדר היום הלאומי. המשרד להגנת הסביבה בוחן בימים אלה את צעדיו למען עתיד הים ומגבש המלצות לפתרון ששומר על צביונו הייחודי. הסיור והכנס המקצועי שקיימנו היום הם צעד ראשון בדרך לתוכנית עבודה שהמשרד מתכוון להוביל לשיפור המצב".
ראש המועצה האזורית מגילות אריה כהן: "הצלת ים המלח היא משימה לאומית. החלטת הממשלה משנת 2018 הכירה בפגיעה בתושבי האזור ואכן הניעה מהלכים לרווחתם, אך הים שלנו ממשיך להתייבש, הפגיעה ממשיכה להתקיים. הגיעה העת להציב את התוכנית להצלת ים המלח בראש סדר העדיפויות של המשרד להגנת הסביבה ולהוציא אותה אל הפועל, ובכך ליהנות מהאוצר התיירותי הבין-לאומי כמו גם הפוטנציאל הכלכלי, ההתיישבותי והחקלאי שמרחב ים המלח מבטיח.
"הוצאה לפועל של החלופה הנבחרת למיגור הנסיגה ובמקביל המשך פיתוח והשקעה במרחב ים המלח, היא צו השעה למדינת ישראל בכלל ולמשרד להגנת הסביבה בפרט ועל כן אני מצדיע לשרה סילמן על עוז הרוח בהובלת הנושא ללא פשרות ומברך על הסיור כאן היום ועל קיום הכנס החשוב הזה. אני סמוך ובטוח שמכאן תצאנה פעולות משמעותיות ומענים אמיתיים לסוגיה".
ראש המועצה האזורית תמר ניר ונגר: ״ים המלח הוא פנינת טבע ומשאב ייחודי המושך אליו התעניינות ותיירים מהארץ ומהעולם. המועצה האזורית תמר עוסקת דרך קבע בהיבטים השונים של החיים בסביבת ים המלח. אני שמח שיש שרה בממשלת ישראל ששׂמה את נושא התייבשות ים המלח על סדר היום של המדינה והממשלה. כמו שעַם ישראל קיבל את ירושלים למשמרת עולם, כך גם אנו קיבלנו את ים המלח ומחובתנו לעצור את ההתייבשות שלו למען הדורות הבאים״.
לאחר פרסום טיוטת מסמך המדיניות לעתיד ים המלח שגיבש צוות בין-משרדי בראשות המשרד (יוני 2022), התקבלו הערות ציבור רבות בנושא החלופות לייצוב המפלס. לנוכח הערות אלו נמשכת בחינה של חלופות ופיתוח חלופות שייתנו מענה לצרכים השונים במרחב.
מפלס ים המלח הוא סוגיה סביבתית מורכבת המשלבת היבטים גאופוליטיים, צרכים אזוריים אקוטיים למים שפירים, עלויות כלכליות משמעותיות והשפעות סביבתיות החורגות מתחומי אגן ים המלח.
המשרד מקדם, בשיתוף עם כלל הגורמים הרלוונטיים, גיבוש חלופה מוסכמת להתמודדות עם ירידת מפלס ים המלח. בכל פתרון לייצוב המפלס יש להבטיח כי הזרמת מי ים או מי רכז מהתפלה לא תפגע בצביון האגם ולא תגרום לסיכון של אזורים אחרים מחוץ לאגן ים המלח.
המשרד להגנת הסביבה רואה במרחב ים המלח נכס טבע ייחודי ברמה לאומית ועולמית ופועל להעלות את הנושא על סדר היום הממשלתי. כל זאת מתוך תפיסה שמרחב ים המלח מחייב הסתכלות ארוכת טווח שתבטיח את שימורו לטובת הציבור הרחב ולדורות הבאים.
נוסף על כך, המשרד מקדם עבודת היערכות הנדרשת בפן הסביבתי לקראת תום הזיכיון בים המלח בשנת 2030. כל זאת בשיתוף פעולה עם החשב הכללי במשרד האוצר וכלל הגורמים הרלוונטיים.