טיול אל פסגת רכס הראש ושייח' זייתון. מוישל'ה נזכר כשטייל במסלול רכס הראש ותצפית שייח' זייתון. | צאו לסיור אל הפסגה הצמודה לירושלים ושרידי המבנים שעליה המספרים בדממה את סיפור התלאות של ארץ ישראל. | ירושלים הרים סביב לה.
לפני כמה שנים טיילתי במסגרת טיול מאורגן במסלול המוביל אל רכס הראש, וחולף בנחל מודיעים הנמצא למרגלות היישוב בית חורון. המקום מלא בשרידים רבים של ישובים יהודיים מתקופת הבית הראשון והשני. היישובים התגלו במהלך סלילת כביש 45 והקמת גדר ההפרדה.
מהשרידים שנמצאו עולה כי היהודים המקומיים השתתפו במרד הגדול, נהרסו עם חורבן הבית. על חורבות הישובים היהודיים הוקמו ישובים צלבניים ובמקום נבנו מנזרים וכנסיות לרוב. בתקופה הערבית נהרסו הישובים הצלבניים ונבנו מעליהם ישובים ערביים.
המסלול המעגלי ברור ונוח ומתאים למשפחות ואף לרכבי שטח, הוא מטפס אל פסגת רכס הראש דרך שרידי הכפרים המספרים את סיפורה של ארץ ישראל. לנועזים שבקוראי אספר כי בפוטנציאל קיים במקום מסלול הליכה אתגרי המתחיל ממרגלות "מחנה עופר" ומסתיים במסלול אותו אנחנו מתארים. בכל מקרה, מסופקני שתקבלו אישור ביטחוני למסלול האתגרי ובכלל המקום בגדר חמירא סכנתא מאיסורא ואסור לטייל בו.
שלוחת רכס הראש הינה חלק מיחידת הנוף הנקראת אשד ההר. זוהי מערכת של שלוחות ארוכות וצרות, שראשן לעיתים ראש של במה, אך מורדותיהן תלולים מאוד וכיוונם הוא ממזרח למערב. הרכס היה חלק מיחידה היישובית והכלכלית של חבל ארץ זה. כלכלת הכפרים התבססה על צאן וחקלאות טרסות שבהם נשתלו גפנים וזיתים ומעט תבואה.
בימי בית שני התחזק עוד יותר מעמדה של ירושלים ולכן חל שגשוג גדול באזור הרכס והיישובים הכפריים על הרכס, היוו את העורף החקלאי של הבירה ועולי הרגל שהיו עוברי דרך השביל העולה אליה. מתקופה זאת נמצאו על הרכס, בישובים ביר דוולי וחרבת א-ראס, ממצאים כגון בתי בד, גתות, מקוואות וכן כלי אבן ומערות קבורה.
במקום נמצאו שברים של כלי אבן מתקופת הורדוס, גם זה מעיד על ירושלים הסמוכה שבמהלך תקופה זאת נחרב הבית ויהודי הארץ הוגלו. כחמש מאות שנים לאחר מכן, עם תחילת התקופה הצלבנית, ניטעו במקום כרמים ונבנו מנזרים וכנסיות עד להחרבתם בידי העותומנים והממלוכים שהפכו את בתי השיקוץ למסגדים מפוארים.
וכך, במקומות השולטים נבנו מקאמים, כלומר מקומות המקודשים למוסלמים ובהם שיח' זייתון הוא שבניגוד לתפיסה המקובלת המזהה אותו עם קבר שייח' מדובר במקום תיפלה עבור ערביי האזור. במקום יש גם את מבנה אום א שייח הנמצא בשביל לעבר מעלה בית חורון.
במלחמת העולם הראשונה, בשלהי 1917, התחולל קרב עקוב מדם בין התורכים אשר שלטו ברכס והאנגלים שהמעבר במקום היה נחוץ להם לכיבוש ירושלים. מאז, ועד ימינו אנו, נותר הרכס נטוש ללא ישוב. בסמוך לו גדלה רמאללה והשכונה ביתוניה הנושקת לרכס אשר תושביה מעבדים את עצי הזית שברכס.
מקומות היישוב האחרונים אינם אוהבי ישראל כידוע, ולכן מומלץ לבקר במקום בליווי ובתיאום ביטחוני, עם כלי נשק במידת האפשר במסגרת חובת ההשתדלות. חשוב לציין שעם הקמת גדר ההפרדה נכלא הרכס בין הגדרות ונשאר שומם אך עדיין קרוב למקומות העוינים.
שייח' זייתון הוא קבר שייח' לפי המסורת העממית, במעלה גבעת התצפית מעל בית חורון. הגבעה משקיפה על כל אזור השפלה ומישור החוף. בחצר המתחם, ספסל למנוחה אחרי הטיפוס הקשה. מתחת הגבעה עוברת הדרך העתיקה לירושלים.
למקום מיוחס קרב קשה בשנת 1917 בין האנגלים לתורכים בדרך לכיבוש ירושלים. דרכי הגעה: מ-אום א שייח/עין אל ג'נן, הולכים מערבה בכביש כ-1 ק"מ עד לשייח' זייתון. תצפית אל שפלת החוף מארובות חדרה ועד ארובות אשקלון.
עין אל ג'נן הוא מעיין קטן עם בריכה רדודה הנמצא בערוץ ואדי היורד אל נחל מודיעים בדרך אל פסגת רכס הראש. יוצאים מבוסתן השמונה, אתר הנצחה הנמצא מצד ימין של הכניסה לישוב בית חורון. הולכים לכיוון דרום מזרח במקביל ומעל לכביש 443, עוברים בשער ומחפשים שביל מסומן ירוק (לא רשמי) היורד בוואדי אל עבר המעיין.
הביקור מחייב תיאום מוקדם עם מתא"מ פיקוד מרכז, ורבש"צ בית חורון. בכביש 443 יש לפנות לפי השילוט לכיוון בית חורון, הבאים מהמרכז נדרשים לעבור את הגשר, לחלוף מול הכניסה לבסיס מג"ב הנמצא לפני היישוב שם נמצא מגרש חנייה של בוסתן השמונה.