בביתו של תושב מזרח ירושלים התגלו 26 חוחיות. במהלך החיפוש הבחינו לוחמי מג"ב בפתח מערה. ברשות העתיקות אמרו כי מדובר במערת קבורה עתיקה מתקופת בית שני שבה נקברו בעבר יהודים. במקום נמצאו עצמות אדם שפוזרו בחלל המערה, וכוכי הקבורה נמצאו ריקים.
לוחמי משמר הגבול של משטרת ישראל עצרו לפני כשבועיים בראס אל עמוד מזרח ירושלים חשוד כבן 50 בהחזקה ובסחר בציפורים מוגנות. החוחית, כמו אלו שנמצאו בביתו של החשוד, נחשבת לאחת מציפורי השיר הפופולריות בקרב מגדלים וציידים. הביקושים הגדולים בשווקים והדרישה לציפור השיר הצבעונית שניחנה בשירה עליזה וקולנית, גורמת לירידה במספרה בעשורים האחרונים בעקבות ציד וסחר.
הציד מתבצע בדרך כלל באמצעות רשתות מיוחדות ללכידת ציפורים. הציידים נוהגים לפתות את החוחיות באמצעות פיתיון חי וקולות המצוקה שלה מושכת את בנות מינה אל המלכודת ומשם קצרה הדרך אל השווקים. רשות הטבע והגנים העריכה בעבר כי חוחיות שנלכדו בטבע נמכרות בכ-150 שקלים לציפור.
אך לשוטרים המתינה בבית הפתעה מהעבר. במשטרה סיפרו כי בחיפוש בביתו התגלו עתיקות, ככל הנראה מימי בית המקדש השני. במהלך החיפוש הבחינו לוחמי מג"ב בפתח של מערה בתוך הבית. הכוחות, נכנסו אל תוך חלל המערה, שם גילו כמה פריטים עתיקים. הם זימנו למקום את פקחי רשות העתיקות. מהמשטרה נמסר כי הפקחים שהגיעו למקום זיהו את העתיקות כארונות קבורה וחרסים מתקופת בית המקדש השני.
במשטרה אמרו כי מסתמן שהחשוד ובני משפחתו ניסו להסתיר את אתר העתיקות במטרה לסחור בהן. עוד נמסר כי הממצאים הועברו לרשות הטבע והגנים ורשות העתיקות. במקביל, החשוד נחקר גם הוא. מרשות העתיקות נמסר שהעונש הקבוע בחוק על פגיעה באתר עתיקות הוא עד חמש שנות מאסר.
לפי רשות העתיקות, באותה מערת קבורה עתיקה מתקופת בית שני נקברו בעבר יהודים. נמצאו בה ארונות אבן – גלוסקמאות ששימשו לליקוט עצמות הנפטרים, ואשר עליהן נחרטו ורדות (רוזטות) המזוהות כסמלים יהודיים. ככל הנראה, המערה נפרצה במהלך עבודות בנייה ועברה לאחרונה שוד מסיבי: עצמות אדם וגולגלות פוזרו בחלל המערה, כוכי הקבורה נמצאו ריקים, ובמרכז המערה רוכזו ערימות העפר ועצמות האדם.
באזור ירושלים מוכרות מאות מערות קבורה עתיקות מתקופת בית המקדש השני. המערות נחצבו בסלע הגיר, חלקן מפוארות וכוללות מספר מפלסים וחדרים. רוב בתי הקברות של העיר היו במורדות הגבעות הסובבים את העיר, שבמרכזה ניצב לפני 2000 שנה הר הבית ובית המקדש. במורדות שכונת ראס אל עמוד מוכרות עשרות מערות קבורה חצובות, רובן נמצאות כיום מתחת לבתי השכונה.
קרבת הגבעה להר הבית ובית המקדש יכולה להעיד על מעמד הנקברים במקום: כולם רצו להיקבר קרוב לשער הרחמים, או במקום הצופה על שער הרחמים, ממנו, יגיע בקרוב המשיח ותחל תחיית המתים.
אמיר גנור, מנהל היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות אמר: "מערת הקבורה שנחשפה הלילה תוסיף מידע על עיר הקברים של ירושלים, מנהגי הקבורה וזהות הנקברים. ברצוננו לציין לטובה את ערנות שוטרי מג"ב מיחידת מטילן ירושלים, והלוחם רס"מ ת' שגילו את פתח החציבה לתת הקרקע".
אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות, הוסיף: "מצער ששודדי עתיקות פרצו למערה זו, פגעו בשכבות הקדומות וגנבו חלק מהממצאים. אנו נפעל למצות עם השודדים את הדין. רשות העתיקות תגבש תכנית מבצעית להגברת הפיקוח ולאיסוף המודיעין על אתרי העתיקות במזרח ירושלים. רוב האתרים נמצאים במרכזי כפרים שכונות בנויות ובחצרות מבנים, ועל מנת לפקח במקום נדרשת חשיבה מחוץ לקופסה, היעזרות בגורמי מעטפת מגופי אכיפה שונים, תוך שימוש באמצעים וטכנולוגיה ייעודית לדבר".
טל רותם, ממונה חקירות מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים, התייחס להחזקת החוחיות בבית: "שוב אנו עדים לכך שעבריינות כנגד הטבע הינה נלווית לרוב לעבריינות נוספת. אנו רואים בחומרה פגיעה בערכי טבע מוגנים בכלל וציד לא חוקי בפרט. חוחיות הן ערך טבע מוגן והן אסורות לציד, החזקה וסחר. אנו נמשיך לפעול בשיתופי פעולה עם כלל גורמי האכיפה במדינה ובראשם משטרת ישראל ומשמר הגבול על מנת להגיע אל העבריינים ולמצות את הדין איתם. אני מודה למשטרת ישראל ומג"ב על שיתוף הפעולה המצוין".