ביקורת חריפה על תוכנית להקמת טורבינות בגובה 200 מטר, לצד פריסה של קווי מתח, בנייה ביישובים והרחבת האימונים של צה"ל. דו"ח חדש של החברה להגנת הטבע מצביע על שורת תכנונים שעלולים לפגוע בשטחי הטבע ברמת הגולן.
דו"ח חדש של החברה להגנת הטבע חושף את מפת האיומים הסביבתיים על אחד מחבלי הארץ היפים בישראל: רמת הגולן אשר בו שטחי טבע עצומים ומסלולי טיול נדירים ביופיים. הדו"ח מזהיר מפני תוכנית להקמת טורבינות ענק, הקמת קווי מתח, ייעור בהיקפים גדולים, הרחבת יישובים ואימונים של צה"ל.
הדו"ח מצביע על הקמת קווי המתח העיליים, את היישובים החדשים הצפויים לקום והתוכנית להקמת שכונת ניו מג'דל. כיום גם נבחנת בוועדות התכנון פתיחה של מחצבות בזלת חדשות, שעלולות להביא להרס של מאות דונמים של שטחים טבעיים בגולן. גם תוכניות ייעור מאיימות על השטח הטבעי ופיתוח שטחי חקלאות חדשים.
על פי הדוח, פעילות צה"ל גורמת לעיתים לשריפות. הצבא משנה את שטחי האימון שלו כך שפעילות רבה – בקצב הולך וגובר – מתקיימת בגולן, לרבות בשטחים שבעבר התאמנו בהם מעט או כלל לא התאמנו בהם. תוכניות של צה"ל נידונות בוועדה למתקנים ביטחוניים (ולמ"ב) ואינן חשופות למוסדות תכנון ולציבור. בפועל מדובר בשטחים שנתונים ללחץ נרחב: שריפות רבות, תנועות כלים כבדים, תנועות לילה, פסולת, בעיות תברואה ועוד.
אם לא די בכך יש באזור את בעיית המים. מי השתייה והחקלאות בגולן מגיעים בעיקר מהמעיינות ומהנחלים, כלומר על חשבון המים החיוניים לטבע. מעיינות הדופן המיוחדים נמצאים בסכנת התייבשות – כמות המים הפוחתת בשל שינויי האקלים מצטרפת לגידול בצריכה על ידי האוכלוסייה, והבעיה אף מחריפה בעונות הקיץ.
ולסיום:
תגובת דובר צה”ל: “שטחי האש והלש״ביות משמשים את יחידות צה”ל לצורך הכשרה ושמירת כשירות באופן שוטף. הצרכים ומאפייני האימונים משתנים מעת לעת והינם מסווגים לצורך שמירה על ביטחון המידע. צה”ל מבקר את האימונים במטרה לצמצם למינימום את הפגיעה בטבע ובנוף בקרבת שטחי האימונים. כמו כן, ישנו שיתוף פעולה הדוק עם רשויות שמירת הטבע והרשויות המקומיות”.
מחברת “אנרג’יקס” שמפעילה טורבינות נמסר: “לפרויקט יתרונות רבים הן בהיבט הסביבתי והן בתרומתו לקהילה המקומית שבשטחה יוקם. החברה רכשה מכ”ם לאיתור ומניעת פגיעה בציפורים ומקימה מערך למשטר הפעלה של חוות הרוח שכל מטרתו מניעת פגיעה בבעלי כנף”.
מחברת “אנלייט” נמסר: “אנרגיית רוח פרוסה על שטחים חקלאיים מבלי לפגוע בהם והיא מהווה היישום האופטימלי של מדיניות דו השימוש שכל גורמי התיכנון והגופים הירוקים מקדמים. לגבי בעלי כנף, בחוות הרוח של אנלייט הותקנה בהסכמה עם רט״ג טכנולוגיה שמצמצמת למינימום את הסיכון לפגיעה בבעלי כנף ובכך מושגים היתרונות הסביבתיים תוך צימצום הסיכונים למינימום".