למרות בקשות היישוב היהודי בחברון להשאיר ממצאים ארכיאולוגיים שנחפרו בצמוד למערת המכפלה במסגרת דרך מונגשת שהולכת וקמה במקום, כיסו בשבוע שעבר אנשי המנהל האזרחי את הממצאים בחול. ביישוב היהודי זועמים וטוענים שמדובר במחטף.
בתחילת השנה יצאו לדרך, אחרי שנים ארוכות של עיכובים, העבודות להנגשת מערת המכפלה. החלק המרכזי של ההנגשה היה מעלון שיאפשר עלייה לבעלי מוגבלויות לקומה העליונה, אך לצידו גם החלו בהנגשת המדרגות שמובילות לרחבת המתחם.
בעת העבודות התגלו ממצאים ארכיאולוגיים, בתחילה מתקופות מאוחרות יחסית, כדוגמת תקופת העות'מאנים, אך ככל שהתקדמה החפירה התגלו ממצאים מוקדמים יותר ויותר. בחפירה, שאותה מוביל חיים שקולניק, ארכיאולוג מחוז יהודה בקמ"ט ארכיאולוגיה עם מתנדבים רבים, התגלו בין היתר אבן שסותתה עבור המבנה העתיק והושלכה הצידה מסיבה כלשהי, יסודות של מבנה מימי הבית השני, מבנה ציבור מתקופת המשנה והתלמוד, ביצור צלבני שהקים את המבנה, ועוד.
למרות הגילויים המרגשים, והעובדה שמדובר באתר שמוסיף רבות להיסטוריה היהודית והלא יהודית באזור, במנהל האזרחי הודיעו לפני מספר חודשים כי הם מתכוונים לכסות את כל שטח החפירות במילוי אדמה ולבנות מעליו את שביל ההנגשה, כפי שתוכנן בתחילה. הסיבה המרכזית לכך היא שהאישור להפקעת השטח היה לטובת הנגשה, ולא לחפירה ארכיאולוגית, וכל ניסיון לשנות את המתווה עלול לגרור אחריו שנים של עתירות לבג"ץ.
לפני מספר חודשים פורסם כי מתיישבי חברון יצאו למלחמה נגד הכוונה לכסות את הממצאים. נעם ארנון, דובר היישוב היהודי בחברון, פנה לשר התרבות והספורט בבקשה לנסות לפעול בעניין. "אין חולק על הצורך בהנגשה, אך כיסוי שטח החפירות אינו הכרחי והוא מהווה פגיעה מיותרת בערכים מדעיים, תרבותיים, ארכיאולוגיים ותיירותיים", כתב לו.
מהמנהל האזרחי נמסר אז בתגובה: "במסגרת עבודות הקמת שביל הגישה בפרויקט הנגשת מערת המכפלה, וחפירות ההצלה שבוצעו על ידי יחידת קמ"ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי, נחשפו ממצאים ארכיאולוגיים – בהם מטבעות, שברי חרסים ושרידי מבנים. אנשי המקצוע ביחידה ביצעו עבודות שימור של הממצאים, לצד ניטור, רישום ושימור הידע״.