המשרד להגנת הסביבה וחוקרים שונים, פרסמו ביום רביעי האחרון את מסקנות הערכת שירותי המערכות האקולוגיות בישראל. הדו"ח והמסקנות עלו לאחר שמונה שנות מחקר ובהשתתפות 200 מומחים. את המחקר הובילו המארג, התוכנית הלאומית להערכת מצב הטבע, מוזיאון הטבע, ואוניברסיטת תל אביב.
לפי מנסחי הדו"ח, מצב המערכות האקולוגיות בישראל מתדרדר כתוצאה מפעילות האדם; בראש הגורמים נמצאים הצמצום והקיטוע של השטחים הפתוחים בישראל, מה שמאיים על המשך אספקת שירותי המערכת לתושבי ישראל ולדורות הבאים.
תמר רביב, מנהלת אגף מגוון ביולוגי ושטחים פתוחים במשרד להגנת הסביבה, אמרה על הדו"ח: "הטבע הכרחי לעצם קיום האנושות, אך על אף התועלות המשמעותיות של שירותי המערכת האקולוגית הן אינן מוכרות לציבור ולמקבלי ההחלטות" אמרה.
רביב הוסיפה: "ארגון ה-OECD פרסם בשנת 2019 דוח לפיו הערך הכלכלי השנתי של שירותי מערכת אקולוגית בעולם הוא פי 1.5 מהתוצר העולמי לנפש. – כלומר 125-140 טריליון דולר בשנה. שירותים אלו מספקים לנו אוויר נקי לנשימה, מים מתוקים, האבקה של יבולים לגידול מזון, ספיגה של גזי חממה ועוד שירותים הכרחיים רבים נוספים".
דוגמה לשטח ירוק גדול ההולך ונעלם הוא שטח מעיין עין לבן ורכס ההרים הסמוך לו. בשנים האחרונות אישרה הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה במחוז ירושלים, הקמת שכונת מגורים באזור רכס לבן בבירה. בוועדה שאישרה את המהלך ציינו כי למרות חשיבותו של המקום למטיילים, הוא מהווה חלק מעתודות הקרקע האחרונות בעיר הבירה.
חייבים לפתור את מצוקת הדיור והמחירים הגבוהים של הדירות בארץ, וזאת על ידי בנייה רבה של בתים ובניינים. אבל חבל, שזה לפעמים על חשבון פנינות חמד ונוף בטבע המיוחד שהקב"ה נתן לנו.