חזרו לנוף הישראלי: עוד יחמורים שוחררו לטבע
עשרה יחמורים פרסיים שוחררו לשמורת נחל שורק שבהרי ירושלים לאחר שגדלו במסגרת פרויקט מיוחד של גן החיות התנ"כי. | בארבע השנים האחרונות שוחררו לטבע 160 יחמורים.
ביום שני בשבוע שעבר שוחררו לטבע עשרה יחמורים, שנולדו בגן החיות התנ"כי: שלוש נקבות ושבעה זכרים. היחמורים שוחררו לשמורת נחל שורק שבהרי ירושלים, במסגרת פרויקט מיוחד, הנעשה בשיתוף פעולה של גן החיות התנ"כי ורשות הטבע והגנים. במסגרת הפרויקט, מושבים היחמורים לנוף הישראלי.
"היחמורים ששוחררו לטבע הם בני שנה וחצי", מציינים בגן החיות התנ"כי ומדגישים כי "מדובר בגיל שבו ניתן להרגילם לחיים עצמאיים, מחוץ לגן החיות. במהלך השבתם לטבע, היחמורים עוברים
בדיקות וחיסונים, ומוצמד להם קולר עם משדר GPS. השנה, לראשונה, אובזרו גם הזכרים עם קולר מעקב מיוחד.
עם תום הבדיקות מוסעים היחמורים לשמורת נחל שורק, בית הקבע החדש שלהם. בשלושת השבועות הראשונים ימצאו היחמורים הצעירים בתוך מתחם אקלום מיוחד, זאת על מנת שיוכלו להסתגל לחיים בטבע. בסיום תקופת ההתאקלמות, יפתח שער המתחם המיוחד והיחמורים יצאו אל מרחבי הטבע בנחל שורק".
הווטרינרית הראשית בגן החיות התנ"כי, ד"ר נילי אבני מגן: "במהלך השנים, שחררנו לנחל שורק למעלה מ-180 פרטים. בארבע השנים האחרונות, אנחנו רואים עופרים שנולדו בטבע כדור שלישי, לאימהות שאף הן נולדו בטבע. זה נתון מדהים שמוכיח לנו שהאוכלוסייה מתבססת. השבת היחמורים לנוף הישראלי, הוא אחד המקרים המוצלחים ביותר של החזרת מין שנכחד לטבע".
לדברי ד"ר יריב מליחי, אקולוג מחוז מרכז ברשות הטבע והגנים: "השחרור הוא מרגש ומיוחד ואחד מרגעי השיא של גרעין הרבייה. יחד עם זאת, אתגר חשוב ומשמעותי לא פחות הוא השמירה על בית הגידול והפיקוח שיאפשרו את התנאים המיטביים להתבססותו של מין נכחד המושב לטבע. המאבק לשמירת הקישוריות בין השמורות והגנים בעזרת תכנית המסדרונות האקולוגיים ויצירת מעברי בעלי חיים עיליים וייעודיים באה לשרת גם חיות גדולות כיחמור פרסי הדורש שטחי טבע גדולים ורציפים כדי לשרוד ולבסס אוכלוסייה טבעית".
היחמור הפרסי הוא ככל הנראה האייל המוזכר בתורה בפסוק בפרשת שמיני: "אייל וצבי ויחמור אקו ודישון תאו וזמר"
השבת יחמורים בהרי יהודה. אריאל קדם רשות הטבע והגנים