תיעוד: יעל עם גדייה בשמורת מצוק הצינים
בתקופת האביב עם התעוררות והצמיחה בשמורות הטבע ובמסלולי הטיולים תועדה יעל מטיילת עם גדייה שנולדו לאחרונה.
פקחית רשות הטבע והגנים דניאל שמר התעוררה לבוקר שמח במיוחד ותיעדה את ראשוני הצאצאים של היעלים בשמורת מצוק הצינים. הערכה היא כי בישראל קיימים כ 1500 יעלים שהם מין בסכנת הכחדה.
ד"ר אסף צוער, אקולוג מחוז דרום של רשות הטבע והגנים אמר כי "עונת ההמלטה של היעל הנובי היא בראשית האביב, כך שבימים אלה, ניתן להתחיל לצפות באימהות ובגדיים. הצלת היעלים מהכחדה וקיום אוכלוסיות ברוב מצוקי הנגב ומדבר יהודה נחשב לאחד מהישגיה הבולטים של שמירת הטבע בישראל".
לדבריו, "היעל הנובי היה נפוץ בעיקר במזרח התיכון ובערב הסעודית. בישראל שרד עם קום המדינה מספר מצומצם של יעלים במדבר יהודה. בעקבות מאמצי שימור החלה אוכלוסיית היעלים להשתקם והתפשטה במדבר יהודה ובנגב. אחרי מלחמת ששת הימים התפשטה אוכלוסיית היעלים גם לחלקו הצפוני של מדבר יהודה".
יעל מסוגלת להמליט גדי אחד, אבל אם מצבה הגופני טוב והיא מצויה בתא שטח שבו מזון טוב היא תמליט תאומים. בשנה שחונה המלטות מעטות ושרידות הגדיים נמוכה. ההמלטה מתרחשת באביב והייחום הוא בסתיו לפני רדת הגשמים, כך שהיעלה בעצם “מהמרת” על מצב הצומח לאחר שירדו הגשמים – אם לא להמליט או אם להמליט גדי אחד או תאומים.
ליעלים יש לפעמים "גני ילדים" בהם כמה מרכזות את הגדיים יחד ומשאירות אחת או שתיים שישמרו על הצעירים באזור מוגן במצוקים. כך מתאפשר לאחרות לרעות באזורים מסוכנים יותר. עם התבגרותם ניתן לראות "משחקים" של הגדיים בהם הם מחכים את הבוגרים במשחקי מלחמות וכך כבר בגיל צעיר בוחנים את כוחם מול שאר בני גילם.
ברשות הטבע והגנים מציינים כי היעל היא חיית בר לפיכך אסור להאכיל אותה. בשבועיים האחרונים נדרסו מספר רב של יעלים באזור כביש 90 שעלו לאכול מזון בצידי הכביש ברשות מבקשים מהנהגים סעו בזהירות.