שמורה חדשה: ישראל מכפילה את שטחה הימי המוגן
השרה להגנת הסביבה, תמר זנדברג, הכריזה בשבוע שעבר על שמורה ימית ייחודית ראשונה מסוגה, מחוץ למים הטריטוריאליים – "גלישת פלמחים" – שמכפילה פי שניים ויותר את שטחה הימי המוגן של ישראל; זאת, חודשים ספורים לאחר הצטרפות ישראל ליוזמה הבין-לאומית 30*30 להגנה על 30% מהשטח היבשתי והימי עד 2030.
השרה להגנת הסביבה החליטה אשתקד לצרף את ישראל ליוזמות בין-לאומיות בתחום ההגנה על הסביבה, וחתמה על מכתבי תמיכה בשתי יוזמות: יוזמה המציבה יעד של הגנה על 30% מהמערכות האקולוגיות יבשתיות והימיות ברמה הגלובלית המנוהלת על ידי צרפת וקוסטה ריקה, וכעת ישראל הצטרפה לכ-70 מדינות שמתחייבות לפעול ליישום 30X30, כלומר 30% שטחים מוגנים עד 2030.
רני עמיר, מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה: צוותי החוקרים מאוניברסיטת חיפה והחברה לחקר ימים ואגמים השקיעו רבות בשנתיים האחרונות וגילו אוצרות טבע ייחודיים במעמקי הים התיכון שלנו. לכן, יש חשיבות עצומה לבצע מהלך רגולטורי לשימור האזור הייחודי הזה באמצעות ההכרזה כאזור ימי מוגן, הראשון מסוגו בישראל. המשימה שלנו במשרד להגנת הסביבה מתחילה בהכרזת האזור המיוחד הקרוי 'גלישת פלמחים', וככל שנמצא אזורים נוספים הראויים לשמירה ולהגנה בעקבות המחקר המדעי, המשימה תמשיך בפעולות להרחיב את האזור הימי המוגן, בהתאם להסכמים ולאמנות הבין-לאומיות. כעת המשימה לעקוב, לפקח ולאכוף נתונה לרשות הטבע והגנים.
התיקון המבוצע כעת על ידי המשרד להגנת הסביבה ורשות הטבע והגנים להכרזה הקיימת מרחיב את ההכרזה כערכי טבע מוגנים על כל חסרי החוליות ודגי הגרם גם לשטח ימי המוגדר בתיקון כ"גלישת פלמחים", המצוי באזור הכלכלי הבלעדי והמדף היבשתי של מדינת ישראל בים התיכון. זאת, לנוכח ייחודו וחשיבותו האקולוגית הגבוהה של השטח והצורך להגן על ערכי הטבע המצויים בו מפני פגיעה ואיום.