מבקר המדינה בביקורת חריפה: "ממשלות ישראל כשלו בהגנה על הטבע"
דו"ח שפורסם ביום שלישי בידי מתניהו אנגלמן מבקר המדינה, הקדיש לנושא השמירה הממשלתית על הטבע פרק מיוחד: "כושלים בשימור המגוון הביולוגי. גילו את נמלת האש הפולשת באיחור של 7 שנים"
דו"ח מבקר המדינה שפורסם בשבוע האחרון מותח ביקורת חריפה על ממשלות ישראל שכושלות פעם אחר פעם במשימת שימור המגוון הביולוגי בטבע הארץ ישראלי והגנה עליו מפני מינים פולשים של חי וצומח, שאינם שייכים לסביבה הטבעית הרגישה ומערערים את המאזן האקולוגי ושרשרת המזון בטבע.
הדו"ח שפורסם ביום שלישי הקדיש לנושא פרק מיוחד: "כ-452 מינים פולשים ימיים אותרו ב-2018 סמוך לחופי ישראל, 114 משתלות נמצאו נגועות בנמלת האש הפולשת שהתגלתה באיחור של שבע שנים ללא חומר הדברה מתאים בישראל בשל פערים בשיתוף הפעולה בין משרדי הגנת הסביבה והחקלאות, ובעשרה מוקדים שונים התבסס טרמיט העל הפורמוסי, המין הפולש המסוכן והמזיק ביותר בעולם מבין הטרמיטים, שוב באיחור וללא תכנית או כלים מתאימים למיגורו".
עוד כותב המבקר: "בלא פחות מ-89% מהמערכות האקולוגיות בישראל חלה הידרדרות במגוון הביולוגי והערכת הנזק השנתי הנגרם ממינים פולשים לפי הערכת המשרד להגנת הסביבה עומד על בין חצי מיליארד למיליארד וחצי שקלים. ישנה התקדמות לא מספקת והיעדר יעדים בכל הנוגע ליישום הטמעת האמנות עליהן חתומה ישראל בהקשר השמירה על המגוון הביולוגי גם בחקיקה הממשלתית. הוא מוצא התקדמות לא מספקת בניהול הדיג, בניהול היערות, בהפחתת זיהום הים ואדמות לחות, בצמצום השימושים בשטחים פתוחים ועוד".
בחברה להגנת הטבע אומרים בתגובה: "אנחנו מתריעים מזה עשור על היעדרה של תכנית לאומית מתוקצבת להגנה על המגוון הביולוגי. תכנית לאומית כזו הייתה צריכה להיות מוגשת עד 2015, אך עד היום, לא הוכנה ולא הוגשה כתכנית אופרטיבית, מגובה תקציבית, ותוך מוכנות לקדם רגולציה משמעותית בחקיקה. תכנית כזו, חייבת לכלול יעדים אופרטיביים בתחומי התכנון, החקיקה, עצירת פעולות הרסניות לטבע, שיקום בתי גידול ופעולות רבות נוספות".
לגבי המינים הפולשים נכתב כי "מינים פולשים, הם איום משולב על בריאות הציבור, הכלכלה, התיירות והטבע, אך למרות עבודת מטה מקיפה והצעת חוק, שהוכנה כבר בשנת 2017 והוגשה למשרד להגנת הסביבה, דבר לא נעשה. החברה להגנת הטבע קוראת למשרד להגנת הסביבה לפעול מיידית כדי להפנות משאבים משמעותיים, כוח אדם ומאמצי רגולציה, על מנת להגן על הטבע בישראל ברמה האופרטיבית, ולא בסיסמאות".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "המשרד להגנת הסביבה מודה למבקר המדינה על העלאת נושא חשיבות המגוון הביולוגי בכלל, ואיום המינים הפולשים בפרט, על סדר היום הציבורי. "כפי שציין הדוח, בצדק, מחיר הפגיעה המתמשכת במגוון הביולוגי הוא נזק רחב לא רק לטבע, אלא גם לאדם, לבריאותו, לאיכות חייו ואף לשרידותו. התוצאה של אי מניעת כניסת מינים פולשים לישראל היא בזבוז משאבי עתק מן הקופה הציבורית על מנת למזער את הנזקים לאחר פלישתם, במה שהופך להיות בנוסף לבעיה בריאותית וסביבתית – גם בעיה כלכלית וחברתית.
עוד נמסר מהמשרד כי "במהלך החודשים שחלפו מאז הקמת הממשלה, הותנע מחדש הליך העבודה הבין משרדי בין גורמי המקצוע במשרד להגנת הסביבה, משרד החקלאות ורשות הטבע והגנים בנושא זה, כולל עבודה על מסמך הערכת רגולציה משותף, במטרה להגיע לפתרון הסדרתי ראוי ומושכל. אנו תקווה שהמהלך המשותף הזה ירקום עור וגידים במהרה ונוכל להביא לפתרון הבעיות שהוצפו בדוח המבקר".