אגמי האזור הארקטי מספקים מקור קריטי של מים מתוקים עבור קהילות ותעשיות מקומיות של הילידים באזור הקוטב הצפוני. | מינים בסכנת הכחדה, בהם ציפורים נודדות ויצורים מימיים, מסתמכים על האגמים שמהווים עבורם בתי גידול. | תמונות הלוויין הראו את ההיעלמות.
האזור הארקטי נפגע בצורה חמורה, משום שהוא מתחמם כמעט פי 4 מהר יותר מהממוצע העולמי. הקרחונים שבו קורסים, חיות הבר סובלות ובתי הגידול ממשיכים להיעלם בקצב שיא. כעת, מחקר שפורסם בכתב העת Nature Climate Change מגלה איום חדש באזור שכולל את אוקיינוס הקרח הצפוני וחלקים מקנדה, מגרינלנד, מרוסיה, מארצות הברית, מאיסלנד, מנורבגיה, משבדיה ומפינלנד: האגמים הארקטיים מתייבשים.
המחקר מגלה, שבמהלך 20 השנים האחרונות, האגמים הארקטיים הצטמצמו או התייבשו לחלוטין ברחבי האזור שמשתרע על החלקים הצפוניים של קנדה, רוסיה, גרינלנד, סקנדינביה ואלסקה. זאת משום שהאגמים הללו משמשים כאבני יסוד של המערכת האקולוגית הארקטית, בכך שהם מספקים מקור קריטי של מים מתוקים עבור קהילות ותעשיות מקומיות של הילידים. גם מינים בסכנת הכחדה, כולל ציפורים נודדות ויצורים מימיים, מסתמכים על האגמים שמהווים עבורם בתי גידול – אם ייעלמו, הישרדותם תהיה בסכנה.
בנוסף לעלייה בטמפרטורות, המחקר גילה כי חלה עלייה בכמות הגשמים בסתיו, אשר גורמת להתדרדרות של הפשרת קרחוני העד ולייבוש האגמים. "זה אולי נראה מנוגד לאינטואיציה שהגברת הגשמים מביאה לייבוש האגמים", אמר ג'רמי ליכשטיין, חוקר מאוניברסיטת פלורידה ושותף למחקר. "אבל מסתבר שההסבר הפיזי לכך הוא שמי גשמים נושאים חום כשהם מחלחלים לאדמה ובכך מאיצים את ההמסה, שיכולה ליצור תעלות תת-קרקעיות שמנקזות את פני השטח של האגמים".
צוות החוקרים השתמשו בנתוני לוויין כדי לזהות מגמות רחבות בשינויי מפלס המים של האגמים ברחבי האזור הארקטי, לדבריהם צילומי לוויין, שנקראים גם חישה מרחוק, עוזרים לענות על שאלות בקנה מידה רחב. נעשה גם שימוש בלמידת מכונה כדי לבחון את מנגנוני שינויי האקלים האחראים לשינויים שהתרחשו באגמים. וכך, תמונות הלוויין והערכת דפוסי הירידה במפלס המים, הביאו את החוקרים ליכולת ניתוח עשרות שנים של נתונים ברחבי האזור הארקטי.
(בתמונה: אגמים באזור הארקטי)