דו"ח ממשלתי למצב הצמחים שבסכנה בישראל
במסגרת תכנית אסטרטגית לאומית פורסם דו"ח חדש על מצב הצמחים שבסכנת הכחדה בישראל | "מרבית המינים בסכנת הכחדה בישראל מיוצגים וגדלים בשמורת טבע אחת לפחות או בגן לאומי"
דו"ח חדש שהופק על ידי רשות הטבע והגנים בשיתוף עם תכנית 'ציוני דרך' באגף מורשת במשרד ירושלים ומורשת ומתפרסם זה עתה, סוקר את מצב מיני הצמחים בסכנת הכחדה בישראל ואת מגוון הפעולות שנעשו לאורך העשור האחרון, בין השנים 2011-2021 , למען שמירתם.
כל זאת במסגרת תכנית אסטרטגית לאומית שמיישמיה הם רשות הטבע והגנים ביחד עם האקדמיה, גנים בוטניים, בנק הגֵנים וגופים אחרים, ובסיוע של תכנית ציוני דרך באגף מורשת שבמשרד ירושלים ומורשת. את הדוח כתבו וערכו מרב לבל, ד"ר מרגרטה וולצ'אק, וד"ר תמי קרן-רותם מחטיבת המדע ברשות הטבע והגנים.
לפי הדו"ח, עדכון הרשימה עשוי לשפר את היכולת לשמור על מינים בסכנת הכחדה מפני פיתוח והרס שטחים טבעיים, אך יחד עם זאת מצבם של המינים בטבע משתנה, ועל כן יהיה צורך לעדכן את רשימת המינים המוגנים מדי כמה שנים.
הדוח מציין כי כיום מרבית המינים בסכנת הכחדה בישראל מיוצגים וגדלים בשמורת טבע אחת לפחות או בגן לאומי – שמתוקף חוק מגנים עליהם מפגיעה – או בשטח אחד לפחות השייך לקק"ל, ועל כן מקנה להם הגנה מתוקף תכנית מתאר ארצית ליער וייעור.
שישים וארבעה מינים לא גדלים באחד משטחים אלה, אולם כשני שלישים מהם אינם בסכנה מיידית משום שהם גדלים בתחום שמורה מופקדת או מוצעת. למינים אלה וכן מינים בסכנת הכחדה חמורה או שאובחנה החמרה משמעותית במצבם בטבע אותרו אתרי גדילה חשובים ברחבי הארץ אשר להם מקודמות תכניות שימור פרטניות בהסכמה ובשיתוף הגופים המנהלים אותם ובשיתוף הציבור והקהילות המקומיות.
על פי הדוח, המערכות האקולוגיות בישראל העשירות במיוחד במינים בסכנת הכחדה הן: עמקים שנוצרו על ידי סחף, חורש בתה ושיחייה ים תיכונית, חולות וקרקעות קלות במישור החוף. עם זאת, שיעור השטח המוגן בבתי הגידול במערכות אלו נמוך מאוד, ולכן חשוב מאוד להגדילו במתן קדימות להכרזה על שמורות טבע במערכות אקולוגיות שאינן מיוצגות דיין. על פי הדוח הכרזת שמורות טבע או גנים לאומיים בשטחים בעלי חשיבות למיני צמחים היא הדרך הטובה ביותר לשמור עליהם.
שום הגליל בשמורת נחל חצור -מרגרטה וולצאק רט"ג