במסגרת פרויקט אותו מקדם רוני מרום, ראש מועצת מצפה רמון ינוצל מתחם מחצבת הגבס הסמוך לשמורת הטבע מצפה רמון לאזור תרבות מה שירים את הכלכלה המקומית. | המתנגדים טוענים כי הנזק גדול מהתועלת ולא מתכננים לעצור.
מתחם הופעות במחצבת הגבס הישנה שבמכתש רמון מעורר סערה. ארגון 'שומרי המכתש', טוענים כי מדובר בפרויקט שיפגע במרקם האקולוגי הייחודי של מכתש רמון, ויוביל לזיהום אור ורעש סמוך מאוד לשמורת הטבע הייחודית. לדבריהם, מדובר בפרויקט שלא יוסיף תעסוקה משמעותית לתושבי מצפה רמון, ויביא לפגיעה בשמורת אור הכוכבים הייחודית שהוכרזה במכתש רמון.
מנגד, ראש המועצה המקומית מצפה רמון, רוני מרום, יוצא להגנת המיזם להקמת מתחם הופעות במכתש רמון וטוען כי מדובר בפרויקט שנעשה תוך התחשבות בערכי הטבע ואשר צפוי להביא לעליה משוערת של כשבעה מיליון שקלים בשנה בהכנסות לעסקים המקומיים במצפה רמון.
בשיחה עם News1 התייחס מרום להתנגדויות שפורסמו להפעלת מתחם ההופעות ואמר כי המכרז שהוציאה המועצה שבראשה הוא עומד נועד למשוך אל מצפה רמון תיירים פוטנציאלים ולהגדיל את מספר הלינות השנתי בעיירה. המתנגדים, טענו מנגד כי אמנם האמפי לא נמצא בתחומי השמורה, אך גב הבמה המתוכננת של האמפי נמצא במרחק של עשרות מטרים בודדים מקצה גבול השמורה, באופן שעלול לפגוע בה.
"השאיפה של המועצה הדוחפת להפעלת המתחם היא הגדלת מספר המבקרים במצפה רמון ויצירת מצב שבו כמה שיותר אנשים שוהים לפחות לילה אחד במצפה רמון אמר מרום לNews1. "מתוך שיקולים של כלכלה מקומית ושל פיתוח התיירות רצינו לפתח מוצר שלא קיים כיום באזור – מופעי תרבות במכתש – ובעיקר להגדיל את מספר הלינות במצפה רמון. יש לזה השפעה מרחיקת לכת על העסקים המקומיים הקטנים, מדובר בגידול פוטנציאלי של כ-30% לכלכלה המקומית בשנה"
"להציג אותי כאויב מר של הטבע זה לא פייר. לדעתי יש פה אפס פגיעה בערכי הטבע, אבל גם אם יש – היא פגיעה מזערית ביחס למה שמנסים לייצר פה רושם שווא שלפיו כאילו מי יודע מה עומד לקרות למכתש רמון. אני לא יודע מה האינטרס שלהם. לא הייתה תוכנית אחת במצפה רמון שניסיתי לקדם שלא הייתה לה התנגדות" אמר מרום והוסיף: "למועצה המקומית מצפה רמון אינטרס בשמירה על ההגדרה של המכתש כשמורת שמי לילה, שמורת אור כוכבים. מדובר בסטנדרט עולמי שיכולנו לקבל רק בעקבות פעולה משמעותית שעשינו כרשות מקומית".
המכרז כולל הגבלות על הפעלת המתחם – לעשרה ימים בלבד בשנה במצטבר. ההפעלה תתאפשר אך ורק בימי מילוא הירח ובימים הסמוכים למועד זה, וכאמור – לא יותר מ-10 ימים במצטבר בשנה אחת. זאת, בזמן שהתב"ע מאפשרת להפעיל את המתחם במשך כל השנה. לפיכך, גם לא מדובר בהקמת תשתית קבועה להופעות, אלא במכרז שבמסגרתו הזכיין יקים את הבמה לקראת האירוע ויפרק אותה למחרת.
מרשות הטבע והגנים נמסר בתגובה כי הרשות אמונה על-פי החוק על שמירת הטבע המורשת והנוף בישראל ועל טיפוח ופיתוח אתרי הטבע והמורשת לציבור. "הרשות עושה זאת כ-60 שנה באופן מקצועי ויעידו על כך מיליוני המבקרים הפוקדים את שמורות הטבע והגנים הלאומיים מדי שנה. כמו-כן פיתוח הנעשה מתוך התחשבות בטבע ובאיזון הנכון יכול לשפר באופן משמעותי את שמירת הטבע. אתרי הטבע בשל ייחודם מהווים עוגנים תיירותיים, תושבי המועצה בכלל ובפרט נהנים מכך", ציינו ברשות.
עוד אמרו כי חלפו מעל 10 שנים מאז אושרה התב"ע הנוכחית וכי דברים רבים השתנו בעשור האחרון: המכתש הוכרז כשמורת אור כוכבים ועלתה המודעות למפגעי רעש והשפעתם על האדם והטבע.
"המכתש הוא מקרה יחידאי של טבע ונוף ולכן סוגיות עוצמת השימוש במשאב הזה ואופי השימושים התיירותיים בו הן סוגיות ערכיות הנדרשות להתאמה למציאות הסביבתית של ימינו. רשות הטבע והגנים לא מתכחשת לתהליכים תכנונים שהתקיימו בעבר, אך צריך לשפוט אותם במציאות הסביבתית שהייתה אז ובמערכת האיומים וההזדמנויות שהיו רלוונטיים בזמנו. רשות הטבע והגנים הופתעה מפרסום המכרז במתכונתו הנוכחית. המכרז לא תואם איתנו ולא הובא לידיעתנו. הרשות תפגש עם ראש המועצה בהקדם בנושא", לשון תגובת רט"ג.
(בתמונה: מכתש רמון)