סוף לפגיעה בחוף סידנא עלי בהרצליה
המשרד להגנת הסביבה דורש מאדם המתגורר במתחם מערות במצוק הכורכר, מעיריית הרצליה ומרשות מקרקעי ישראל לסגור ולאטום את המתחם המסוכן והלא חוקי הפוגע במצוק ובחוף.
מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית במשרד להגנת הסביבה רני עמיר: "מדובר במתחם מסוכן ולא חוקי שנחפר ופגע בצורה אנושה בסביבה החופית ובמצוק הפריך בחוף סידנא עלי, כבר למעלה מ-45 שנה. שלל העבירות הסביבתיות המתקיימות כתוצאה מהמתחם חסרות תקדים, ואנו שמים לכך סוף. נפעל מול הגורמים הרלוונטיים תוך שאיפה לשיתוף פעולה עד להסרה מלאה של המפגע, במטרה להחזיר את החופים לציבור ולמנוע קריסה של המצוק או פגיעה בחיי אדם".
היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה הוציאה התראה לאדם המתגורר במתחם מערות במצוק הכורכר בחוף סידנא עלי, לעיריית הרצלייה ולרשות מקרקעי ישראל (רמ"י) להסרת הפגיעה ולסגירה של מתחם המערות והחפירות שבחוף. זאת בגין הפרה מתמשכת של חוק שמירת הסביבה החופית ופגיעה חריפה במצוק החופי ובמעבר הציבור בחוף.
המתחם נמצא מטרים ספורים מקו החוף וכולל מבנים על הקרקע, על רצועת החוף, על מצוק הכורכר הטבעי ומבנים מתחת לקרקע ובתוך המצוק. המבנה כולל יותר מ-50 חללים ופתחים שנחפרו במצוק עצמו וגורם לפגיעה אנושה במצוק הכורכר הטבעי והמסלע הנמצאים ברצועת החוף.
מתחם זה פוגע במעבר החופשי של הציבור בחוף הים וחוסם את מלוא תחום החוף לשימוש הרוחצים בים. כמו כן, המתחם גורם לפגיעה במערכות האקולוגיות המתקיימות בסביבה החופית, לפגיעה בקו המגע בין הים ליבשה ולשינויו, לפגיעה בזרימה ובתנועה הטבעית של החול החופי ומי הים, לסיכון או לנזק לאזורי מחיה של מיני צומח או בעלי חיים ולרבייתם בסביבה החופית ולפגיעה בנוף הייחודי של הים.
מנהל היחידה הארצית להגנת הסביבה הימית של המשרד להגנת הסביבה רני עמיר מתריע בפני הגורמים כי הבינוי של המתחם בתוך מצוק הכורכר הטבעי ועליו בוצע שלא כדין, שלא כתוכניות החלות על מקטע שטח חוף זה ובלא היתר בנייה תואם.
על פי חוות דעת של מהנדס מבנים מסוכנים, כל הבנייה במתחם היא סכנה לציבור ולחיי אדם, שכן הקרקע בחלקה אינה יציבה ובחלקה קורסת. עוד הדגיש המהנדס כי המתחם כולל גם תשתיות חשמל ותקשורת, ביוב, מים ובאר של מים מתוקים שנחפרה בחוף בעומק 10 מטרים, הכול בלא היתרים ושלא על פי כל דין.
נוסף על ההיבט התכנוני, במתחם זה פזורה פסולת בניין שנוצרה עקב הבינוי ופעולות החפירה במצוק החופי. כמו כן נצפה צינור המעיד כי מוזרמים בו מי שפכים סניטריים מהמתחם אל החול החופי והים. לנוכח זאת, המשרד להגנת הסביבה דורש פינוי מיידי של המתחם והשבה של מצב החוף לקדמותו, נקי מכל פסולת ושפכים, בד בבד עם פתיחת המעבר החופשי במלואו ולכל אורכו ורוחבו של תחום חוף הים.
את המנהרות והפתחים במצוק ואת עשרות החללים שנחפרו בתוכו, העירייה נדרשת לאטום בחומר מילוי טבעי המותאם למצוק הכורכר ככל האפשר ובאופן בטיחותי, בהשגחה ובאישור של מהנדס מוסמך לעבודות מעין אלו.
המשרד להגנת הסביבה מסר כי הוא דורש לקבל תוכנית פעולה הנדסית מפורטת עד 1 בספטמבר 2022. המשרד יוודא כי ביצוע תוכנית העבודה ייעשה בפיקוח מהנדס מוסמך שאיתו על המתגורר הנכס, העירייה ורמ"י להתקשר, כפוף ללוחות הזמנים. ויפעל לפי סמכויותיו בחוק במטרה לשמור על הסביבה החופית ועל זכות הציבור למעבר חופשי בחופים.