מחקר חדש חשף כמעט 1,000 יישובי מאיה ענקיים לפני 2,000 שנה – עם פירמידות ומגרשי ענק. | הממצאים משנים את כל מה שידענו על התרבות העתיקה שנכחדה ונעלמה מהעולם.
ארכיאולוגים גילו את הריסותיה של תרבות מאיה עתיקה עצומה ששגשגה לפני כ-2,000 שנה בצפון גואטמלה, כך עולה ממחקר חדש ביבשת אמריקה. הרשת העירונית שאבדה זה מכבר הכילה כמעט 1,000 יישובים והשתרעה על פני 1,700 קמ"ר. הם היו מקושרים על ידי מערכת כבישים ענקית.
המחקר מופה באמצעות מכשירי לייזר מוטסים, הידועים בשם LiDAR. זוהי מערכת זיהוי הדומה לרדאר אך מבוססת על אור לייזר ולא על גלי רדיו. בשנים האחרונות היא שימשה לסריקת חלקים ביערות גשם טרופיים וגם לאיתור סימנים של תרבויות עתיקות. הלייזרים המשמשים במערכות אלה מסוגלים לחדור דרך יערות גשם עבותים – ולחשוף את מה שיש על הקרקע מתחת.
לדברי חוקרים שיטה זו חוללה מהפכה בחקר הארכיאולוגיה, בין תחומים רבים אחרים, משום שהיא משמשת לחשוף סימנים של פעילות אנושית עתיקה שנקברה מתחת לצמחייה צפופה. בדיוק הבעיה הנפוצה מאוד עבור חוקרי בני שבט המאיה.
התגלית החדשה שופכת אור על האנשים שחיו בערים השוקקות של אגן מיוער זה במשך יותר מ-1,000 שנים. החוקרים מקווים שהמחקר העתידי ימשיך לחשוף את סודות הציוויליזציה העתיקה הזו – ואולי יגלה יישובים חדשים שנשארו חבויים במשך מאות שנים.