השנהבים נמצאו בהריסות של מבנה שלטוני גדול בחפירות בעיר דוד. ברשות העתיקות אמרו כי "חשיפת השנהבים מהווה נדבך נוסף בהבנה של מעמדה המדיני והכלכלי של העיר, כחלק ממערך המנהל והכלכלה העולמי באותה תקופה".
בפסוק בספר מלכים המתאר את הכיסא שהכין שלמה המלך ומגדל השן אשר בנה המלך אחאב בשומרון, ומיטות השן המוזכרות בספרי הנ"ך מקבלות חיזוק בתגלית ארכיאולוגית מרתק שנחשפה בירושלים: אוסף לוחיות שנהב מימי בית המקדש הראשון – מהיחידים שהתגלו בעולם והראשון מסוגו.
במבנה מרשים שחרב בשריפה גדולה, ככל הנראה במהלך החורבן הבבלי של ירושלים, ונמצא בחניון גבעתי שבעיר דוד, התגלו שנהבים, רבים כשהם מרוסקים לפיסות זעירות ושרופות. במהלך החפירה, ובמסגרת הסינון הרטוב שנערך לאחריה בגן לאומי עמק צורים, התגלו לא פחות מ- 1,500 רסיסים. בתום תהליך מורכב, הורכבו מחדש הלוחות, ונחשף עושרו של המכלול.
אליהו ינאי, עיר דוד
השנהבים, נחשבו בעולם העתיק לאחד מחומרי הגלם היקרים ביותר – אף יותר מזהב, נמצאו בין הריסות של מבנה שלטוני גדול, שפעל בתקופה בה ירושלים הגיעה לשיא כוחה בימי בית המקדש הראשון. להערכת החוקרים, השנהבים המעוטרים שובצו ברהיטי עץ, אשר שימשו את יושבי המבנה העשירים.
ברשות העתיקות אמרו כי השנהבים שהתגלו, לא היו פרטי היוקרה היחידים במקום. במבנה נמצאו גם חותם עשוי אגת (אבן חצי יקרה), קנקנים שהיו מלאים ביין מתובל בווניל, טביעת חותם עם השם "נתנמלך עבד המלך", פריטי אבן מעוטרים, ופריטי עץ, שהיו, כנראה, חלק מרהיטים גדולים נוספים.
ברשות העתיקות הוסיפו כי שנהבים מעוטרים הם מהממצאים הבולטים והנדירים ביותר בממצא הארכאולוגי. יוקרתם נעוצה במקורו של השנהב; בדיקה מיקרוסקופית שערך הראל שוחט מאוניברסיטת חיפה, העלתה שהשנהב שנמצא שייך לחט של פיל.
אליהו ינאי, עיר דוד